Vízenergiával töltött okostelefonok

Tech Hírek   |   2014.09.02 - 10:01   |   Írta: Pausch Rita   |   724

Szöulban, a Koreai Köztársaság fővárosában, található egy hely, ahol a lemerült akksikat egészen különleges módon tölthetik fel az okostelefon felhasználók.

Seoul water charging 2

Bár a töltés manapság már egyre kisebb gondot okoz, hiszen egyre több helyen találhatóak a nagyvárosokban telefontöltő állomások. Már akár Budapesten is szinte minden pláza kínál ilyen szolgáltatást. Azért mindig jól jön egy ilyen hely, különösen, ha valamilyen alternatív energiaforrást használnak a célra.  

A belvároson keresztülfolyó csatornát, a Cheonggyecheont, 2005-ben adták át mostani szépséges formájában, szép hidakkal, mesterséges vízesésekkel és több helyen az átjárást biztosítandó lépőkövekkel tarkítva. Hogy ne a fejlett informatikai infrastruktúrával rendelkező nagy elektromosság igényű város készletét kelljen a telefontöltő pontokra felhasználni, egy remek ötlettel álltak elő a koreaiak.

seoul water charging 1

ACheonggyecheonban elhelyezett hidroelektromos turbinákat maga a víz hajtja és innen nyerik majd az elektromosságot. Egy-egy turbina 15-20 wattot is képes előállítani. A tervezők szerint bármilyen telefonkészüléket képesek lesznek 2-3 óra alatt, a tableteket pedig 3-4 óra alatt teljesen feltölteni az így nyert elektromossággal. Ha a már elkészült öt töltőállomás teljesíti a hozzáfűzött reményeket és az emberek szívesen használják majd őket, akkor egy több, mint tíz kilométeres szakaszon továbbiak telepítését is tervezik.

A környezetbarát és innovatív városi telefontöltési módszerek között, ahogy arról már korábban mi is szót ejtettünk, ez nem az első és reméljük nem is az utolsó ilyen megoldás.   

Forrás: Inhabitat, CultofMac

Képek forrása: Flickr

Kapcsolódó cikk:
Napelemes padok az iPhone-ok töltésére

  


Kommentek megjelenítése