Meztelen celebek, iCloud botrány

Tech Hírek   |   2014.09.01 - 08:45   |   Írta: Pausch Rita   |   2196

Celebbotrány söpört végig a neten az elmúlt 24 órában. Vagy egy igazán nagyszabású hackelés történt, vagy egy hatalmas átverésről van szó.

icloud

A hír szerint a 4chan oldalon kiszivárogtatták számtalan híresség privát, meztelen fotóit. A dologban a ciki csak az, úgy néz ki, hogy a fotók a hírességek iCloud fiókjaiból és a telefonjaik képfolyamáról származtak. Kérdés, hogy átverés az egész, vagy valakinek tényleg sikerült feltörni a celebek iCloud fiókjait.

Bár a vezető hírek az épp felkapott Jennifer Lawrence- szel a középpontban jöttek le, de valójában sokkal több személyről is szó van. A számunkra ismertebbek: Avril Lavigne, Gabrielle Union, Hayden Pannettiere, Hope Solo, Hillary Duff, Jenny McCarthy, Kayley Cuoco, Kate Upton, Kate Bosworth, Kim Kardashian, Kirsten Dunst, Mary Kate Olsen, Mary Elizabeth Winstead, Rihanna, Scarlet Johansson, Selena Gomez, Vanessa Hudgens, Wynona Ryder és Dave Franco, de rajtuk kívül is még több érintett híresség van az ügyben.

A botrány egyébként még folyamatosan dagad, hiszen a sértett hírességek közül többen már a Twitteren is reagáltak, míg pl. a fent említett Jeffifer Lawrence szóvivője már most perrel fenyegetőzik, nem csak a kiszivárogtatóra nézve, de bárkire, aki megjeleníti a képeket. Ugyanakkor van olyan az érintettek között, aki már levelet írt, hogy az összes kép hamis.

A névtelen illető a 4chan-en, aki megszellőztette a képeket, azt írta, hogy több is van a birtokában és a híres netes bulvárlapnak, a TMZ-nek, akarja eladni hatjegyű összegért, de ez a hír egyelőre nem igazolt.

icould botrany

Eredeti beállítás szerint a képfolyam automatikusan szinkronizál a telefonról és így a telefonnal készített képek mind felkerülnek az iCloudba. Ezt csak a beállítások megváltoztatásával lehet módosítani. Tehát, ha a celebek nincsenek igazán otthon ebben, vagy csak nem érdekli őket a beállítások kérdése, akkor könnyedén elképzelhető, hogy a képeik tényleg automatikusan felkerültek az iCloudba. Ami viszont szinte képtelenségnek tűnik az az, hogy, ha feltesszük a hír igaz és ennek az illetőnek több hírességről vannak valós, lopott képei, akkor ez azt kell, hogy jelentse több iCould fiókot is feltört. További kérdésre ad okot, hogy az egyik híresség, Mary Winstead, a Twiterre azt írta, hogy az ilyen jellegű képei rég ki lettek törölve. Ez viszont azt a kérdést vonja maga után, hogy lehetséges-e valóban kitörölni képet az iCloudról. Persze nem lehet elmenni a lényeg mellett sem, hogy egyáltalán hogyan sikerült egyetlen iCloud fiókot is feltörni bárkinek.
Sokkal valószínűbb, hogy az illető a képeket több különálló forrástól, egyénektől szerezte meg és gyűjtötte össze és nem iCloudból szerezte meg.

A 9to5Mac már kérdésekkel fordult az ügyben az Apple-höz. Várjuk a fejleményeket!

Forrás: 9to5Mac, Mashable, TheVerge, Variety

Kép forrása: 4chan


Kommentek megjelenítése