Nem ér cikizni!

Tech Hírek   |   2014.08.27 - 10:42   |   Írta: Pausch Rita   |   1055

Az iOS eszközökre vannak értelmes alkalmazások, amikből a gyerekek tanulhatnak és vannak kevésbé értelmesek, amik akár károsak is lehetnek rájuk nézve. Az utóbbihoz tartoznak az olyan appok, amik ellen most komolyan fellépett néhány aktivista.

Ezeknek a konkrét applikációknak a lényege, hogy fényképeket képesek torzítani, de nem jó értelemben véve szerkeszteni, hanem átlagos testalkatú emberből extra kövéret csinálni pusztán a móka kedvéért. Bár a fejlesztők célja valószínűleg csak egy poén volt, és eredetileg nem is gyerekeknek szánták, mostanra úgy néz ki, hogy a célközönség mégis a kissrácok lettek, akik egymást ugratják ezzel.

fatify

Ezt viszont sokan egyáltalán nem találják viccesnek. Az elhízás komoly közegészségügyi problémát jelent évek óta a nyugati országokban és egyelőre úgy tűnik, hogy a tendencia nem javul, sőt a nyugati típusú társadalmakban romlik. Itt az elmúlt két évtizedben az elhízottak száma megháromszorozódott. Mivel ez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a dohányzás utáni második legsúlyosabb rizikófaktor a betegségek kialakulásához vezető úton az elhízás, így érthető, ha van, aki igazán komolyan veszi a kérdést.  

Az elhízott gyerekek és felnőttek, amúgy is mindig céltáblái a támadásoknak, így ezek az alkalmazások kifejezetten sértőek lehetnek számukra. Különösen azok számára, akiknek a túlsúlya valamilyen betegségből ered. Ezért az elszánt aktivisták a szóban forgó appok visszahívását, vagy betiltását követelik.

„Az olyan mobilalkalmazások, mint a Fatify, Fatbooth és a FatYou erősíti az elhízás felett érzett szégyenérzet és a test miatti előítéleteket a társadalomban. Ezeket az applikációkat főleg gyerekek használják, őket pedig arra tanítja, hogy az elhízás egy betegség helyett, egy vicces kozmetikai eltérés. Mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz.” – mondta Joe Nadglowski, az Elhízás Akció Koalíció vezetője egy sajtótájékoztatójukon, ahol komolyan szót emeltek az ilyen jellegű appok ellen.  

A legtöbb ilyen alkalmazás egyébként ingyenes és könnyen használható, csak egy fényképet kell hozzá készíteni a mobileszköz kamerájával, hozzáadni egy tokát vagy „pufi pofikat”, és a kész művet már lehet is megosztani a közösségi oldalakon.
A kövérítő appok ügyében Nadglowski a több, mint 50000 tagot számláló szervezete nevében beadványokat tett az Apple, az Amazon, a Google és a Microsoft felé, arra kérve a cégeket, hogy tisztítsák meg az áruházaikat ezektől a termékektől.

Persze nem ez az első alkalom, hogy ártatlannak tűnő alkalmazások kiverik a biztosítékot. Korábban már volt egy botrány a kalóriaszámláló és testösszetétel mérő applikációk körül is, mondván azok étkezési rendellenességekhez vezetnek. De az Elhízás Akció Koalíciónak ezekkel nincs gondja, sőt szerintük ezek hasznosak lehetnek azok számára, akik figyelik a súlyukat, vagy diétáznak.

Az iTunes Store bár magát egy olyan helyként hirdeti, ami megfelelő az egész család számára, azért még mindig találkozhatunk egészen illetlen alkalmazásokkal is, amikhez akár a gyerekek is hozzáférhetnek könnyedén. Az Apple persze nem is reagált arra a kérdésre, hogy hány gyerekeknek nem megfelelő alkalmazás elérhető el az áruházban.  

Amellett, hogy persze az elhízást, mint társadalmi és egyéni problémát egyáltalán nem bagatellizálnám el, úgy vélem ezt az ügyet kissé felfújták. Különösen annak tekintetében, hogy vannak olyan alkalmazások is, amikkel öregíteni és kopaszítani lehet, vagy egyenesen rémeket kreálhatunk a normál fényképünkből. Semmivel sem szebb az idős vagy kopasz emberek gúnyolása.   

Kissé olybá tűnik, hogy néha bizonyos helyzetekben nincsenek jó válaszok és minden csak egyéni értelmezés kérdése. Én nem értek egyet azzal, hogy jó, ha a gyerekek cikizik a társaikat bárhogyan is és bármiért is teszik. Viszont, amióta gyerekek vannak, ez megtörténik. Ugyanakkor a felhívás keringőre valóban egy teljesen más dolog. Talán érdemes lenne néha a szülőknek is mérlegelni, hogy milyen idős korban milyen készüléket vesznek a gyerekeiknek, és, ha már kapott a gyerek ilyesmit, akkor milyen alkalmazásokat használ rajta. Ezzel sok ilyen probléma megoldódhatna.

Forrás: CultofMac

Kapcsolódó cikk:
Az Apple találkozott a legnagyobb egészségügyi biztosítókkal


Kommentek megjelenítése