461 PPI sűrűségű Super Retina kijelzővel érkezhet a nagyobb iPhone 6

Tech Hírek   |   2014.08.25 - 20:51   |   Írta: H.A   |   620

iPhone6displays-640x551

Azt már szinte biztosra tudjuk hogy két nagyobb méretben lesz kiadva az iPhone 6: egy 4.7 és egy 5.5 colos változatban. Az is garantált, hogy ha nagyobb kijelző érkezik, a felbontást is növelniük kell, viszont hogy pontosan mekkorára, arról megoszlanak a vélemények. Eddig 326 PPI (Pixel per Inch) sűrűségű kijelzőket kaptak a Retina iPhone-ok, viszont a legújabb pletykák szerint ez változni fog.

John Gruber a Daring Fireball-tól, kiszámolta a kijelző arányai alapján, hogy a 4,7 colos változat valószínűleg marad a jelenlegi 326 pixel sűrűségű, és az 5,5 colos egy újfajta, 461 PPI-s “Super Retina” kijelzőt kap.

Habár Gruber kiemeli hogy nincs semmilyen belső információk birtokában, viszont az Apple rendszeresen követi a meglévő arányokat az új eszközeik esetén, (mint például az iPad Mini felbontását tekintve) és szerintem pontosan így fognak kinézni a felbontások:

4,7 colos kijelző: 1334x750, 326 PPI
5,5 colos kijelző: 2208x1242, 461 PPI

Gruber szerint ezeket felbontásokat könnyebb lesz az alkalmazásoknak is követni, mivel elég a grafikai elemek dupláját és tripláját venni, mint ahogy a retina és nem-retina kijelzők esetében is működött.

A 4,7 colos kijelző 38 százalékkal nagyobb az iPhone 5-nél, viszont az ugyanakkora felbontás miatt nem kell átalakítani az alkalmazásokat. Az 5,5 colos iPhone 6 esetében viszont a felbontás háromszorosa lesz a nem-retina képekhez képest.

Lényegében már ezzel a megoldással is sokat könnyítenének a fejlesztők szempontjából, és nem kell attól félnünk hogy a nagyobb kijelzőn nem lesz “annyira” retina. Habár azon sem lepődnék meg ha az Apple még ennél is innovatívabb megoldással rukkolna elő (mint például az iPad felbontása az 5,5 colos változatra, vagy ki tudja).

Akit további részletek érdekelnek, az alábbi linken olvashat Gruber matematikai magyarázatáról.


Kommentek megjelenítése