Két veszélyes anyagot vonnak ki az iPhone gyártásából

Tech Hírek   |   2014.08.14 - 07:37   |   Írta: H.A   |   875

tim cook zhengzhou iphone plant

A mai napon az Apple bejelenetette, hogy felfüggesztik a benzol és az n-hexán használatát az iPhone és iPad gyártásának folyamatában. Mindkét anyag potenciálisan veszélyes, a benzol a rákkeltő hatása miatt, az n-hexán pedig idegkárosodást okozhat.

A döntést szerdán hozták meg, egy kínai és amerikai aktivista összefogás öt hónappal ezelőtt indult petíciójának hatására, ami konkrétan ezt a két anyagot jelölte meg.

Az Apple az elmúlt négy hónapban mind a 22 gyárukban vizsgálatot tartott, és ezek alapján egyikben sem veszélyeztette a munkások egészségét az ilyen anyagok használata. A gyárok közül csak négyben mutattak ki “elfogaható biztonsági szintű” szennyeződést az anyagokból, a többiben nem lehetett kimutatni őket.

Ennek ellenére is hajlandóak voltak az említettt anyagok használatának beszűntetésére, és ezek után is ellenőrizni fogják hogy nem kerül-e máshogy a gyártási folyamatba közülük valamelyik. Konkrétan a gépek és elektronikák tisztításánál használták eredetileg őket.

Az előkészítési folyamatokat végző üzemben viszont továbbra is szükséges a vegyületek használata, itt még csak annyit tudtak elérni hogy csökkentsék a káros összetevőket.
Az Apple közleménye alapján folyamatosan kisérleteznek zöldebb alternatívákkal a jövőre nézve.

Egyébként ezt a két anyagot nagyon sok gyártó használja, és a legtöbb helyen nem tervezik leválltani. A benzolal találkozhatunk például az üzemanyagokban, a cigarettákban, festékben, ragasztóban és még sok más mesterséges termékben.


Kommentek megjelenítése