Mit tegyünk, ha hibás a Mac kijelzője?

Tech Hírek   |   2014.08.13 - 19:58   |   Írta: Máté Gergő   |   7809

restore4

Sokan találkozhattunk már azzal a problémával, hogy a Mac kijelzője nem megfelelően működik, csíkos vagy szétesik a kép. Ilyenkor, ha garanciális a készülék mindenképpen vigyük be a hozzánk legközelebbi hivatalos Apple szervízbe ( Almárium Pro). De mi a teendő akkor, ha szeretett MacBook készülékünk túllépte a szerződésbe foglalt általános vagy kiterjesztett (prémium) garanciaidőt?

restore2

Sajnos hazai viszonylatban kevés szervizben foglalkoznak kellő odafigyeléssel az Apple termékekkel. A legtöbb esetben csak legyintenek, hogy a javítás túl drága, akkor már érdemesebb egy új MacBook-ba befektetni.

Mi viszont találtunk olyan szakembereket, akik valóban költséghatékonyan oldják meg a problémákat, méghozzá a Restore munkatársainak személyében.

Nézzük, milyen válaszokat kaptunk a témával kapcsolatosan tőlük.

„Általában a videochip (VGA) meghibásodása okozza a csíkos kijelző és a széteső kép hibajelenséget

Ezzel a hibajelenséggel a legtöbb szervizből elhajtanak vagy alaplap cserét ajánlanak fel jóval 100.000Ft feletti javítási költséggel.

2006-2008-as 15”,17”-os Aluminium MacBook Pro-knál és az újabb 2010-2011-es 15”, 17” unibody modelleknél a leggyakoribb, mivel ezeknél a tipusoknál 2 db grafikai processzor dolgozik az eszközben”.

restore1

Arra a kérdésre, hogy pontosan miért megy tönkre a videochip a következő választ kaptuk:

„Poros környezet miatt akár 5-10%-al nagyobb hőmérsékletnek van kitéve a chip, állandó mozgatás, hőmérséklet ingadozás.

Ezért fontos az állandó hardveres karbantartás (portalanítás, hűtőpaszta csere)”.

Most, hogy tudjuk a probléma forrását, felmerül a kérdés, hogy hogyan lehet javítani?

„Három javítási alapeset létezik:

1. újragolyózni a chipet  (1-3 munkanap)
2. lecserélni a chipet (8-10 munkanap)
3. kicserélni az alaplapot

Valamikor elég csak a Video chipet újragolyózni és visszaforrasztani az alaplapra.

Ennek a díja 30. 000 Ft + Áfa

Ha mindenképp új chipet kell felrakni a panelra akkor annak költsége 40.000 Ft + Áfa

Az alaplap cseréje általában 100.000 Ft feletti összeg”.

restore3

Ebből kitűnik, hogy általában a javítás újragolyózással történik, melynek összege egy új MacBook töredéke. Ezért a pénzért ismét teljes értékűvé válik kedvenc Apple készülékünk. De vajon mennyi garanciát vállal erre a Restore?

„Három hónapot, és amennyiben garanciaidőn belül kiderül, hogy mégis csak cserélni kell a chipet, akkor csak a különbözetet kell kifizetni!”

Egy ilyen hiba jól látható és hamar feltűnik, ezért a három hónap garancia teljes mértékben megfelelő. Ráadásul a Restore-nál arra is van megoldás, ha gépünk javíthatatlanná vált:

„Amennyiben a MacBook nem javítható, akkor megvesszük alkatrésznek, vagy kicsivel jobb áron beszámoljuk az üzletben található bármelyik gépünkbe”.

Korrekt üzletnek számít a hibás számítógép beszámítása. A vidéki ügyfeleknek sem kell aggódniuk:

„Ha vidékről olvasod a  cikket és ott található a hibás gép is akkor DPD futárt tudunk küldeni érte. Budapesten belül pedig 1.000 Ft-ért Házhoz megyünk hibás készülékedért, javítás után pedig vissza is szállítjuk neked”!

restore5

A Restore-nál a bevizsgálás és a hibafeltárás ingyenes és kizárólag sikeres javítás után kell fizetni, és amennyiben regisztrált HasznaltAlma tag vagy még 10% kedvezményt biztosít a javítások költésgéből a Re-store.

www.re-store.hu


Kommentek megjelenítése