Az Intel részletezte az első Broadwell processzort, a Core M-et

Tech Hírek   |   2014.08.12 - 17:09   |   Írta: Máté Gergő   |   611

Az Intel a mai napon bejelentette a következő generációs 14 nanométeres Broadwell processzorral kapcsolatos részleteket. Ennek a modellnek a fő profilja, hogy magas teljesítmény mellett alacsony fogyasztást ígér. A Haswell utódja elképesztően hosszú akkumulátor üzemidőt biztosíthat.

Broadwell Package Diagonal1

Bővül a szolgáltatások listája is: az új chipek az Intel szerint új kivitelben érkeznek, vékonyabbak lesznek és halk, de ugyanakkor „hűvös” processzorokra számíthatunk.

Az új mikro architektúrának és a gyártási körülményeknek köszönhetően a minden eddiginél karcsúbb és hidegebb processzorok jönnek.

Az Intel mérnökei áttörést értek el, így a termikus mutatók a melegedés felére csökkenéséről számoltak be az előző generációs processzorokhoz képest, miközben a teljesítmény hasonló maradt és az akkumulátor üzemideje megnőtt.

Az új architektúrát a 14 nanométeres gyártási technológiához optimalizálták és az ebben rejlő lehetőségek kiaknázására koncentráltak.

A világon elsőként az Intel kezdte meg a 14 nanométeres processzorok tömeggyártását. Ehhez Tri-gate (FinFET) tranzisztorokat használnak, melyek iparág vezető teljesítményű energiájú, sűrűségű és költségűek.

Főként nagy teljesítmény igényű, de kevés fogyasztású eszközökbe fognak kerülni, például személyi számítógépekbe, szerverekbe és egyéb internetes kütyükbe.

Mint korábban kiderült, elsőként a 14 nanométeres Broadwell-Y Core M processzor nyitja majd a sort a Broadwell-ek között és az első ilyennel felszerelt eszköz ősszel várható. Ezt főként hibrid (táblagép és PC egyben) termékekhez tervezték, olyanokhoz, melyeknek komfortos, vékony fizikai méretre van szükségük és aktív hűtés nélküli megoldást alkalmaznak.

Az AnandTech egy részletes elemzéssel mutatta be a Broadwell architektúrát, azon belül a Core M-et. Lényegi GPU teljesítmény növekedés mellé korlátozottabb CPU növekedést jeleztek.

Az Apple 12 hüvelykes Retina MacBook modellekhez számos ponton megfelel a Broadwell processzor. A vékonyított dizájnú, aktív hűtést nem igénylő processzor alapvetően jó döntésnek tűnhet. Azonban a MacBook Air-ben jelenleg ketyegő Haswell-U chipek 15 watton működnek, míg a Core M csak 5 watton üzemel. Emiatt a jelentős különbség miatt már nem annyira biztos, hogy az Apple új modelljébe ezt a processzort szerelnék.

Az Intel Core M processzorai 2014 utolsó negyedévére várhatóak, míg a többi Broadwell chip 2015 elejére vagy közepére várható. Az első olyan eszközök, amik Core M-el rendelkeznek, nagy valószínűséggel az év végén kerülnek a boltok polcaira.

Forrás: macrumors.com


Kommentek megjelenítése