Egy alkalmazás mind felett

Tech Hírek   |   2014.08.05 - 11:35   |   Írta: Pausch Rita   |   742

Teljesen megváltozhat az alkalmazások használata az Apple új funkciója nyomán. Ősszel a nagyközönség számára elérhetővé váló iOS 8 egyik új funkciója teljesen megváltoztathatja az alkalmazások használatát. Az Extensibility lehetővé teszi, hogy az alkalmazások számára hozzáférhetővé válnak egymás információi és funkciói, ami viszont ahhoz az előnyhöz juttatja a felhasználót, hogy nem kell állandóan váltogatni őket.

extensibility

De pontosan hogyan is kell ezt értelmezni? Mire lesz jó?

Például, ha van egy fotószerkesztő alkalmazás, amit előszeretettel használunk, akkor ahhoz, hogy ügyködhessünk benne, meg kell nyitnunk, aztán a Fotókból bele kell nyitni a képet. Az Extensibility segítségével viszont ennek a fotószerkesztőnek a funkcióit elérhetjük majd akár az Apple alapértelmezett Fotók alkalmazásából is, mintegy kiterjesztésként. Tehát a sima Fotóknak hozzáférése lesz az adott szerkesztő profibb vagy különlegesebb eszközeinek használatához, anélkül, hogy külön megnyitottuk volna.

Az viszont nem lenne túl megnyugtató, ha minden alkalmazás kontroll nélkül teljesen hozzáférne az összes többi adataihoz. Ezért a kiterjesztések különféle területekre osztottak. Különféle típusú kiterjesztések várhatóak, annak függvényében, hogy hogyan, hol és milyen információkat osztanak meg.

Például a kedvelt 1Password app jelenleg úgy működik, hogy meg kell nyitni az alkalmazást, kimásolni a kívánt jelszót, majd utána elindítani azt az alkalmazást vagy oldalt, ahol a jelszó szükséges és beilleszteni oda. Az Extensibility viszont lehetővé teszi, hogy ezt a sok felesleges lépést kiiktassuk. A szükséges oldalak és appok hozzáférést kapnak a 1Passwordhöz és egyszerűen használatba veszik a saját jelszót.  

Azt azonban szintén fontos hozzátenni, hogy egy alkalmazás nem férhet hozzá csak úgy a felhasználó tudta és engedélye nélkül más alkalmazás akár kényes adataihoz. A felhasználónak továbbra is teljes ellenőrzése marad a kiterjesztések kérései felett. Például egy alkalmazás nem férhet hozzá csak úgy valakinek a PayPal jelszavához mondjuk a 1Passwordben, hacsak azt a felhasználó külön nem engedélyezte.  

Vagyis biztonságos keretek között az Extensibility segítségével több információ fut gyorsabban keresztül az ujjaink alatt.

Bizonyos alkalmazások különféle sportesemények eredményeit jelzik egy kiterjesztés segítségével az eredményeket az Értesítési központba is juttathatják és így egyszerre több eredményt is figyelemmel kísérhet a felhasználó anélkül, hogy az összes alkalmazást megnyitogatná.

extensibility-1

De lehetőség van akár különféle akciókra is. Például az iOS vezérelt villanykörték vagy egyéb távszabályozható szerkezetek irányítása is egy helyről könnyedén elvégezhetővé válhat egy kiterjesztés segítségével. Például szintén az Értesítési Központból több alkalmazás végig zongorása helyett.  

A WWDC konferencián ezzel kapcsolatban bemutatták, hogyan lehet az Értesítési Központból figyelemmel kísérni több eBay aukciót a kiterjesztések segítségével.

Ugyanez vonatkozik a megosztásokra is a közösségi oldalakon. Bár már hasonló, erősen korlátozott lehetőség az iOS 7-ben is elérhető a megosztásokkal kapcsolatban, de az iOS 8-ban már lehetőség lesz, hogy bármely közösségi média számár saját kiterjesztéseket hozzanak létre. Akár Safarival talált képeket egyből közzétehetünk, anélkül, hogy a képet külön le kellene menteni a böngészőből, majd feltölteni a közösségi oldalra.

A dolog pedig fordítva is működhet. Bizonyos Apple funkciókat is be lehet majd helyettesíteni más, a felhasználó által jobban kedvelt verziókkal. Például az Apple billentyűzetét könnyedén le lehet cserélni egy kiterjesztés segítségével másik alkalmazáséra, ha az szimpatikusabb.  

Talán ezzel az Apple számára egyébként óriási lépéssel sikerül feloldani azt a kritikát, ami a leggyakrabban éri az Apple termékeket, a korlátozott és behatárolt felhasználhatóságot. Így egy egészen más felhasználói élményhez juthatnak a vásárlók.

Az Extensibility az iOS 8-hoz ingyen elérhető lesz.

Forrás: Business Insider  


Kommentek megjelenítése