Kína aggódik

Tech Hírek   |   2014.07.14 - 08:11   |   Írta: Pausch Rita   |   538

A napokban történt, hogy az állami kézben lévő CCTV (China Central Televison) az iPhone helymeghatározó (iOS 7) rendszerét állambiztonsági kockázatot rejtő dolognak minősítette azzal az indokkal, hogy az emberek, akik hozzáférnek ezen adatokhoz, akár „állami titkokra” is fényt deríthetnek.

flyover maps iphone 5s hero

Ezzel Kína tulajdonképpen az első nagy állami lejárató kampányba kezdett az Apple és az iPhone ellen, ami egyébként a mobilpiacuk mindösszesen nyolc százalékát teszi ki. Kína még azt is kinyilvánította, hogy az Apple cégnek viselnie kell a jogi következményeket, ha kiszivárogtatás révén bármi kárt okoznak nekik.

Ez persze nem az első alkalom, hogy Kína államilag fogalmaz meg nyílt kritikát az Apple céggel szemben. 2013-ban például azzal álltak elő, hogy az Apple a kínai iPhone ügyfeleket hátrányosan megkülönbözteti és más bánásmódban részesíti, mint bármely más ország garanciális ügyfeleit. Ez egy egészen különleges bocsánatkéréshez vezetett Tim Cook részéről, aki nyilvánosan megígérte, hogy nagyobb gondot fordítanak majd kiemelten Kínát illetően a céges szabályokra.

A legutóbbi CCTV bejelentés sem maradt természetesen szó nélkül az Apple részéről. Egy nyilatkozatot tettek közé a kínai Apple website-on kínai és angol nyelven is, amiben kinyilvánítják, hogy az Apple mélyen elkötelezett a vásárlói privátszférájának védelme iránt.

Néhány gondolat a nyilatkozat soraiból:

Az Apple cégnél azon dolgoznak, hogy a legbiztonságosabb hardvereket és szoftvereket készítsék a világon. Más cégekkel ellentétben nem foglalkoznak azzal és nem függ ettől a vállalat jövője, hogy a vásárlók személyes adatait begyűjtsék. A vásárlók számára egyértelmű és érthető jelzéseket és figyelmeztetéseket adnak, ami a vásárlóik számára választásra és irányításra ad lehetőséget.

Hangot adnak annak is, miszerint a CCTV erőfeszítéseit nagyra becsülik, hogy egy fontos ügyre igyekeznek felhívni a figyelmet, ugyanakkor szeretnék tisztázni, hogy a kínai ügyfelek privát szféráját és személyes adatait nem sértik. A mobileszközök helyadatai kizárólag az ügyfelek érdekeit szolgálják, hogy lehetőségük legyen különféle aktivitásokat meggyorsítani és ezt kizárólag a saját eszköz szintjén teszik. Az Apple nem rögzíti az ügyfelek tartózkodási helyét. Sohasem tette és nem is tervezi.

Továbbá kiemelten felhívják a figyelmet arra, hogy a helymeghatározás nem egy beépített, hanem egy opcionálisan választható funkció, amit az ügyfélnek lehetősége van kikapcsolni.  Valamint, hogy nem dolgoznak együtt semmilyen ország állami ügynökségével és sohasem biztosítottak senki részére hozzáférést szervereikhez. 

Vajon megnyugtató lesz ez a nyilatkozat Kína számára?

 

Forrás: 

www.apple.com/cn/

www.imore.com/china


Kommentek megjelenítése