iOS8 vs. Android L - gyors összehasonlítás

Tech Hírek   |   2014.07.14 - 06:45   |   Írta: Zoltan C   |   725

ios8-960

Nemrégiben tehették rá a fejlesztők a kezüket a két legnagyobb rivális mobil operációs rendszerére, amelyek majd csak ősztől lesznek elérhetőek a nagyközönség számára. Név szerint: Apple iOS8 és Android L. Érdekes különbségek vannak máris a két platform elérhetőségében, például a iOS8 fejlesztői bétájáért egy fizetős Apple programra is be kell jelentkezni. Ennél elgondolkodtatóbb a két platform várható végső elérhetősége: az iOS8 iPhone 4s és iPad 2 felett elérhető, plusz a két iPad minin. Míg az Android L csak a Google zászlóshajóknak minősülő Nexus 5-re és 7-re lesz letölthető. Legalább a HTC tett egy bejelentést, hogy 90 nap alatt elérhetővé teszi a legújabb platformot M7 és M8 készülékeire.

Csupán fejlesztői szemmel talán az Apple platformja ígérkezik izgalmasabbnaknek, mert végre egy régi hagyománnyal szakítva, az appok kommunikálnak egymással, egyfajta kölcsönös függést kialakítva. Plusz elhelyezhetőek lesznek widgetek az értesítési központ "ma" nézetébe, ami szintén jelentős szakítást jelent a múlttal - és annál nagyobb lehetőségeket a fejlesztőknek.

lvskitkat

Dizájn

Az iOS 7 által elhozott "változáscunami" nem ismétlődött meg, az iOS 8 csupán csak finomít a letisztult, sallangmentes koncepción.

Érdekes módon a Google pont az ellenkezőjét teszi megjelenésben, mint az Apple. Az Android L felülete sokkal elegensabbá vált, kidolgozottabb elemek, árnyékok, nagyobb mélység. Az animációk és az érintés visszajelzés is rengeteget fejlődtek, összességében sokkal flexibilisebb, jobb, szebb és gyorsabb UI-t kaptunk.

Funkciók

Értesítések: Az értesítések sokkal interaktívabbá váltak az iOS 8-ban. Egyből reagálhatunk meghívókra, emlékeztetőt állithatunk be, sőt az értesítési sávból válaszolhatunk az üzeneteinkre. Mindezt anélkül, hogy kilépnénk az appból amiben éppen vagyunk.

Az Android L is sok újdonságot kínál ezen a téren. A feljövő értesítést egyből megnyithatjuk a zárolt képernyőről. Továbbá, a felhasználó prioritásai alapján lesznek az értesítések elrendezve a képernyőn.

Zárolási képernyő: Az iOS8 nem hozott ebben igazi újítást. Ugyanakkor az Android L egy teljesen új zárolási képernyővel örvendeztetett meg minket. Felfelé simítva feloldjuk, jobbra simítva tárcsázhatunk, balra húzva pedigg a kamera app nyílik meg.

Processzor: Természetesen az iOS8 is támogatja a 64-bitet, akárcsak az elődje. A Googlenek viszont csak az Android L személyében sikerült ugyanezt elérnie. Persze mindez csak a jövőnek ágyaz még csak meg.

Integráció

Az iOS8 "Handoff" nevezetű funckiója tökéletesen integrálja az arra alkalmas készülékeket, ezáltal az appok készülékek széles skáláján keresztül dolgozhatnak.

Jóllehet az Android L-ből hiányzik egy ilyen kidolgozottságú funkció, azért bizonyos eszközökkel párosíthatjuk, amelyek ha a közelben vannak, mobil eszközünk jelzi is azok közelségét! Ilyen lehet például egy Chromebook, amelyre szintén megkaphatjuk mobilos értesítéseinket.

Multitasking

iOS részről túlzottan nagy újdonságot nem igazán tudunk elmondani. Továbbra is megállja a helyét ugyanakkor, hogy sebességben továbbra is verhetetlennek tűnik az Apple platformja.

A Googlenél előálltak némi újítással, ezúttal egy körhinta szerűen jelennek meg az appok egy-egy kártya formájában, egyes appok felhasználási módjuktól függően több kártyaként is megjelenhetnek.

Biztonság

Apple részről ide vehetjük a cég azon bejelentését, hogy a TouchID-t külsős appok is használhatják hamarosan. Ezáltal olyan nagy biztonságot igénylő tevékenységek válnának még könnyebbé, de ugyanakkor biztonsagosabbá is, mint az online bankolás.

A Google részéről izgalmasnak hangzik az a feloldási mód, amely egy-egy bizonyos készülék megfelelő közelsége esetén automatikusan feloldja Android L készülékünk képernyőjét. Erre tökéletes volna egy androidos okosóra, amelyet a Google is előszeretettel hoz fel példának.

Akkumulátor élettartam

Itt csúnyán odavág a Google az Applenek, mivel az iOS8-ban semmit nem látunk ezen a téren. Az Android L viszont megmutatja nekünk, hogy melyik app, illetve még azt is, hogy annak melyik szolgáltatása, pontosan mennyi energiát is vesz el. A Google mérnökeinek számítása alapján, ezzel a funkcióval a Nexus 5 kilencven perc pluszt is nyerhet akku élettartamban.

Fitnesz, CarPlay, Android Auto

Fitnesz, egészségmegőrzés és autós vezérlés. Két olyan téma, amelyben nagyon erősen nyomul az Apple, mostanra viszont az új Android L is fel tud valamit mutatni. A Healthkit ellenfeléül a Google Fit For Androidot küldik harcba, az iOS7 óta létező CarPlay ellen pedig az Android Auto nevű appot. Gyakorlatilag mindkét autós appal ugyanazt lehet tenni, kezelhetjük a zenét és térképeket az autónk képernyőjéről. Elviekben a két óriás fitnesz appjai is ugyanazt tudják egyébként, kell még idő, hogy a felhasználók dönthessenek.

Forrás: mobiledevices.about.com




Kommentek megjelenítése