Főzőcske iOS eszközzel

Tech Hírek   |   2014.07.04 - 07:40   |   Írta: Pausch Rita   |   1142

Továbbra is a körvonalazódó közeli jövőbe tekintünk. Ezúttal pedig a konyha tájékán tesszük. Többször írtunk már olyan konyhai eszközökről, amik összekapcsolhatóak iOS (akár Android) készülékeinkkel. Ám a legtöbb ilyen eszköz arra volt alkalmas, hogy a konyhában töltött időnkre az okos készülékeink használatát megkönnyítse, hogy még itt se kelljen őket nélkülözni. Most azonban egy olyan edényről lesz szó, ami szó szerint a főzést kapcsolja össze a technikai eszközökkel.

A Crock Pot márkanév otthonosan csenghet azoknak, akik már jártak a tengerentúlon. A cég úgynevezett lassan főző (slow cooker) készülékeket gyárt. Ezek a típusú edények, illetve konyhai gépek eléggé elterjedtek az Egyesült Államokban. Az ok pedig az, hogy nagyon egyszerű ezekben és ezekkel a főzés, valamint egyúttal igazán egészséges ételek készíthetőek.  

 

crockpot1crockpot2

Nagyon leegyszerűsítve annyiból áll az egész, hogy az alapanyagokat, fűszereket beletesszük az edénybe és megvárjuk, amíg elkészülnek. Ha magyar hasonlatot kéne hozni, akkor talán a Pataki vagy római tálhoz lehetne hasonlítani őket. Zsiradék szinte nem is, vagy alig kell az ételekhez, a fűszerekből és a sóból pedig jóval kevesebb kell, mint a klasszikus főzőcske során. Maga a főzés pedig sokkal alacsonyabb hőfokon zajlik, így sokkal több hasznos tápanyag marad az ily módon ízletesebben elkészített ételekben. Kicsit fura is, hogy egy ilyen egészséges masina ennyire népszerű a gyorsételek hazájában.

crockpot3Hogy a kedves olvasó végre megértse, miért kalandozunk ma ennyire a kulináris részletekbe: a Crock Pot nemrég összeállt a Belkinnel. A Belkin név már ismerős lehet a technika emberének is. A kaliforniai cég általában (jó minőségű) kiegészítőket készít az Apple termékekhez (is), illetve újabban már „széles termékszerkezetet kínál a számítógépek és a fogyasztói elektronika felhasználói számára ahhoz, hogy készülékeiket zökkenőmentesen integrálhassák otthon, az autóban és utazás közben”.

A Crock-Pottal közösen egy olyan főzőedényt hoztak létre, ami a Belkin WeMo automatizált otthoni technológiát használja. A terméket a Belkin reményei szerint több otthoni és konyhai eszköz is követi majd a sorban.

Az edény wi-fi eléréssel rendelkezik, de ezen túlmenően teljesen úgy néz ki, mint bármely másik kevésbé extrás lassú főző. A különbség annyi, hogy míg a többit manuális gombokkal kell állítgatni, addig ezt az edényt a WeMo iOS alkalmazással lehet abajgatni, ezen keresztül állítható be a hőmérséklet és az ételek elkészítéséhez szükséges idő. Ez persze akkor nem nagy segítség, ha éppen ott állunk mellette, ám, ha például előre bekészítjük az ételt, máshol vagyunk, de vacsorát szeretnénk főzni, akkor csak néhány gombnyomás és már kész is, mire hazaérünk. A Belkin célja, hogy egyre több eszköz kerüljön a WeMo rendszerébe, mintegy robotizált okosotthont létrehozva. Reméljük hamarosan házi robotokat is kitalálnak mindehhez, mert ezek a dolgok azért kissé még gyerekcipőben járnak addig, amíg a munka oroszlánrészét személyes jelenléttel kell elvégezni: lásd étel bekészítése és mondjuk a fogyasztás utáni mosogatás.

crockpot4

Egyébként ezt a szerkezetet még év elején dobták piacra. Jelenleg 130 dollárba kerül. A WeMo rendszerbe hamarosan ugyanilyen elven működő kávéfőző is bekerül, illetve az alkalmazásról irányítható villanykörték már be is kerültek. Lehet, hogy a rajzfilmes Jetson család robotizált otthona körvonalazódik a világunkban, de azért arra kíváncsi lennék, hogy mi a helyzet a vacsorával, ha épp elromlik a wi-fi…

Forrás: MacRumorsBelkinBelkin CrockPot

Kapcsolódó cikk: Mi kell egy tökéletes Steak-hez?

iPad élmény a konyhában is

Volt Apple és NASA mérnökök alkotta kávéfőző


Kommentek megjelenítése