Amazon Fire Phone: vásárlógép hat kamerával

Tech Hírek   |   2014.06.24 - 05:03   |   Írta: Zoltan C   |   804

A napokban hivatalosan is beszállta az Amazon az okostelefon háborúba, a theverge.com pedig volt olyan szerencsés, hogy közelebbről is szemügyre vegyék a készüléket.

Képernyőfotó 2014-06-24 - 7.01.04

4.7 inches egyszínű fekete külső, 720p kijelző, gyorsnak mondható 13 megapixeles főkamera és megfelelő kakaó a prociban, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok. Fire OS fut rajta, ami tulajdonképpen egy utolsó szögig megbuherált Android - ezt láthattuk az Amazon Kindle Fire tabletjén is. Ez eddig teljesen rendben is van, ugyanakkor különösebben semmi extra. Viszont tartogat nekünk valami igazán különlegeset: a telefon interfésze folyamatosan változik a szerint, hogyan nézzük a képernyőt, illetve hogyan fogjuk a készüléket. Ez az úgynevezett "Dynamic Perspective", ez tulajdonképpen azt is jelenti, hogy egyes appoknak egyfajta 3D-s mélységet ad. Kilométerekkel meghaladja a gyorsulásmérőre alapozott korábbi 3D-nek mondott telefonokat. Rendkívül kifinomult, de értelemszerűen sok idő kell ahhoz, hogy megfogalmazódhasson bennünk a válasz a nagy kérdése: Ez valóban olyasmi, amit igazán használnánk?

Továbbá ez a telefon sokkal többet kihoz a döntögetéstből, billentésből mint bármelyik másik a piacon. A telefon mozgatásával előhúzhatunk menüket, szöveget görgethetünk egy appon belül stb. Korábban hasonló próbálkozások voltak ezen funkciók megvalósítására a két koreai gyártótól (Samsung, LG), de valljuk be, azoktól leginkább csak befontuk a szemöldökünket idegességünkben. A Fire Phoneon szinte már száz százalékosan működik a dolog, bár a theverge.com tesztere mégsem adna még rá maximum pontot.

Képernyőfotó 2014-06-24 - 7.03.35

A hátsó kamera szolgál a telefon másik kulcsfontosságú szolgáltatásával. Tárgyakra, média termékekre fókuszálva azonosítja azt nekünk és természetesen már ajánlja is az adott dolgot Amazonon megvételre - nincs ok pánikra, az Amazon nem hazudtolta meg magát. Ez a "ficsör" a Firefly mode nevet viseli és olyannyira a készülék fő motívumának szánták, hogy oldalt egy külön gomb szolgál egyből FIrefly módba kapcsolásra.

Azért a vásárláson és az árak összehasonlításán kívül sok hasznos dolgot tud a Firefly. Több infót kaphatunk egy kedvenc TV shownkról, vagy akár egy festményről is, szöveget is beolvastathatunk vele akár és elmenthetjük. Sőt, könyveket és akár ételeket is azonosíthatunk vele.

Egyébként pusztán kameraként használva a 13 megapixeles hátsó kamerát, simán megállja a helyét. A theverge.com kintlévő tudosítója sajnos csak rövid ideig tesztelhette, ez alatt az idő alatt egy felső/felsőközép kategóriás Android tudását könnyedén hozta - jóllehet manapság azért nem ez a legnagyobb dícséret.

Maga az OS csak a "döntögetős" navigációban rejlő lehetőségek mentén lett változtatva, nagyrészt megegyezik az Amazon tabletjein látottakkal. Érdekes viszont, hogy sok esetben (pl. az időjárás előcsalogatásához) egyszerűbbnek érződött a hagyományos navigáció a döntögetésnél, ez aggodalomra adhat okot az Amazonnak, hiszen mégiscsak ez a telefonjuk egyik elsődleges újítása. Sajnos néha ugyanez elmondható volt a Dynamic Perspective funkcióról is. Ugyanakkor izgalmas lesz látni, mit tudnak majd kihozni belőle a játékfejlesztők. A telefonos 3D játékélmény végre komolyan vehetővé válhat.

Az Egyesült Államokban már rendelhető, a kiszállítás e hónap 25-én meg is kezdődik. 199 dolláros induló ára nem rossz, ehhez két éves hűségnyilatkozatot kell aláírnunk az AT&T-nél amely jelenleg kizárólagos forgalmazó.

 Képernyőfotó 2014-06-24 - 7.11.09

Képernyőfotó 2014-06-24 - 7.11.18

Képernyőfotó 2014-06-24 - 7.11.45

Forrás: www.theverge.com


Kommentek megjelenítése