Yosemite és iOS 8 béta tapasztalatok

Tech Hírek   |   2014.06.04 - 13:28   |   Írta: H.A   |   547

OS-X-Yosemite-screens

Rögtön a WWDC után (meglepően gyorsan) sikerült letöltenem mindkét oprendszer béta változatát, de ahogy az lenni szokott, még tele van hibákkal és elég sok bemutatott funkció hiányzik.
Kezdjük ott, hogy ha nem fejlesztés céljából kell akkor nem éri meg telepíteni egyik rendszert sem. 
Habár az iOS 7 könnyen visszaállítható, a Mavericks macerásabb és egy számítógép esetében sokkal több probléma merülhet fel ha napi szinten rá vagyunk hagyatkozva.

Yosemite

Érdekes módon a Yosemite első pillantásra kevesebb kritikus gonddal küszködik mint tavaly a Mavericks első bétája. Ez valószínűleg annak tudható be, hogy idén főleg grafikai változások kerültek a rendszerbe, a többi új funkció, mint például a Spotlight viszont rendesen akadozik még.
A grafikával kapcsolatba is van még mit javítani, bár ezekkel könnyebb együtt élni. Itt nem a stílusra gondolok, hanem a konkrét hibákra, mint például hogy nem minden mappán jelenik meg az új grafika.
Amire legjobban várok az a bemutató elején látható sötét felület mód, ugyanis aki egész nap a gép előtt ül annak az új rendszer rikító világos felülete elég fárasztó.
Összességében jól ez az iOS irányzatú flat, az elmosásokat szépen alkalmazzák, a betűk is jobban néznek ki és különösen a programok keretén érezni hogy sokkal komolyabbak a minimalista gombok. Hiába néznek ki jobban az ikonok mint az iOS-en, engem még mindig ez zavar a leginkább az új grafikákban. Egyszerűen túl inkonzisztensek, és sokkal szebb példákat is láthattunk rá a Dribbble és egyéb grafikus oldalakon, szóval nem csak én gondolom így.
A notification center widgetjei működnek, érhető módon még csak a gyári modulokkal. Az iOS OSX összekapcsoló Continuityra még várni kell, és én ezt várom a legjobban, remélem nem csak a nyár végén kerül bele.

iOS 8

Amennyire jól használható a Yosemite az iOS 8 annál több hibát produkál. Itt fordítva igaz a dolog, a tavalyi béta egész tűrhető volt a felületi változások miatt, a mostani viszont sokkal több technikai újítást kapott amikkel vannak még gondok. Habár közre játszik az is, hogy egy sima iPad Minire telepítettem, ami már az egyik leggyengébb hardver ami megkapta az új rendszert, szóval a lassúság még elfogadható. Ami viszont nagyobb gond, hogy az új billentyűzet rendszeren még van munka. Idén először más gyártók billentyűzeteit is telepíthetjük és emiatt sokat változott a dolog mechanikája. Épp ezért gyakran megesik hogy gépelésnél a mező arrébb csúszik, vagy máshol jelenik meg az ablak amibe írni szeretnék.
A widgetek működöknek, de a legtöbb nagyon el van csúszva, és ami leginkább hiányzik az a bemutatott iCloud Drive funkció, de ehhez még biztos dolgozni kell a háttér rendszeren is, szóval nem lepődnék meg ha csak hónapok múlva kerülne bele.
Kellemes meglepetés hogy végre lehet mindkét rendszeren magyarul is diktálni, és nagyon jól működik!

Összességében elsőre ennyit az új rendszerekről, ezek a hibák ilyenkor normálisak, de jó tudni róluk. Az egyik gépemen fent marad a Yosemite és ha jönnek ki az új funkciók mindenképpen írok róla, ha pedig javul az iOS 8 az is visszakerül az iPadre.

ios 8 intro 2


Kommentek megjelenítése