Healthbook helyett Health és HealthKit

Tech Hírek   |   2014.06.03 - 07:12   |   Írta: Pausch Rita   |   720

A WWDC előtti találgatások közül nagy rivaldafényt kapott, az általunk is előre jelzett, Passbook stílusban készített, kártyákból álló egészségalkalmazás, a Healthbook. Nos, ezért nem érdemes a pletykákra adni… Az  Apple valóban bemutatott egy új egészségalkalmazást, de közel sem olyan, mint amilyennek vártuk.

 

Az app „Health” névre hallgat és egy kis szív van az ikonján. Úgy tervezték, hogy könnyen áttekinthetően tartalmazza egészségügyi és fitnesz adatokat, amiket különféle forrásokból nyer. Az Apple Health bemutató oldalán azt írják, hogy készítettek egy HealthKit elnevezésű eszközt hozzá, ami az összes feltelepített fitnesz és egészség alkalmazást összehangolt „munkára” készteti. Azt állítják, hogy akár „ez lehet a kezdete egy egészségügyi forradalomnak”.

health1

A pulzusmérés, az elégetett kalóriákat, a vércukor- és koleszterinszint adatokat remekül gyűjtik a különféle alkalmazások, de a Health mindezt egy helyre rendezi, ahol egyetlen érintéssel azonnal átfogó képet kaphatunk az egészségügyi állapotunkról. Elérhető benne egy már korábban már kiszivárogtatott „vészhelyzet kártya” is, ami tartalmazza az összes olyan adatát a felhasználónak, ami egy egészségügyi vészhelyzetben szükséges lehet és megjeleníthető akár lezárt iOS eszközön is.  

health2health3health4

Ahogy a képeken is látható, az app a begyűjtött információkat kategóriákba rendezi, mint Diagnózisok, Fitnesz, Laboreredmények, Gyógyszerek, Étrend, Alvás és Egyéb lényeges adatok. Ezeket kiválasztva lehet külön is megtekinteni a részleteket, vagy mindezt berendezni egy átfogó táblázatba, hogy képet kapjunk az egészségügyi állapotunkról.

 

A HealthKit egy olyan eszköz, ami segítségünkre lehet, hogy új és régebbi egészség és fitnesz alkalmazásokból adatokat nyerjünk a Health számára. Természetesen az adatok közül ki lehet választani azokat, amiket közzétehetünk, vagy az orvosunknak szeretnénk megmutatni. Vagy például lehetőségünk van a kalóriaszámláló app-ot összehozni a fitnesz alkalmazással.  

 

Az egyik neves klinika intézményvezetője szerint ez az alkalmazás akár forradalmasíthatja az egészségügyet a betegekkel való interakciók révén. A nevezett klinika már együtt dolgozik az Apple-lel és a HealthKit-tel, így például a vérnyomásadatokról az orvos azonnal kap tájékoztatást.


A WWDC-n elég kevés időt szenteltek a Health alkalmazásnak, de talán az elkövetkező hónapokban még lesz róla szó bővebben, ha bemutatják az iWatch-ot és az összeköthető lesz vele. A Health és  HealthKit egyaránt az új iOS8 részei, ami a fejlesztőknek már tegnaptól, a nagyközönség számára pedig ősszel válik elérhetővé. 


Kommentek megjelenítése