Egy kis női Mini teszt

Tech Hírek   |   2014.05.26 - 06:39   |   Írta: Pausch Rita   |   862

Hazudnék, ha azt állítanám, hogy a technikai felszereltség döntött úgy egy éve, amikor megvettük. Sőt, hazudnék, ha azt állítanám, hogy az informatikus kedvesem nem próbált meg lebeszélni róla, vagy, hogy csak egy tesztet is elolvastam a vásárlás előtt. Most mégis itt van és szeretem.

„iPad mini Wi-Fi 16 GB White. Designed by Apple in California.” - Legalábbis a doboz szerint. Ez még nem a retinás, az csak két hónappal  a vásárlás után jött ki, de sebaj. Ennek is elég szép a képe, állítólag az IPF panel miatt. (Fogalmam sincs ez mit jelent, de olvastam valahol és ettől majd biztos sokkal komolyabbnak tűnik ez az amúgy teljes mértékben női szemmel készült összefoglaló.)

mini teszt nőiszemmel

Akkor ez az egész vásárlás úgy jött, hogy nagyon kellett egy e-olvasó (!), mert a sulis anyagok nagy részét digitális formában tudtam csak megszerezni és a több száz oldalas könyveket örökös gondot jelentett kinyomtatni, vagy monitoron olvasni. Eredetileg egy Kindle volt tervben, abból is inkább az e-papír technológia felé dőlt a mérleg nyelve,  de egy Media Marktos látogatás megpecsételte a sorsom. Egyébként ez szerintem az Apple termékeknél vízválasztó. Aki vásárláson gondolkodik és egy Apple is van a kalapban (vagy még nincs), de egy üzletben kézbe fogja őket, az menthetetlenül elveszik. Valahogy ragadósak. Jó a fogásuk, szépek és vonzóak. Hatnak.

Pont így hatott rám is a mini és vagy háromszor mentünk vissza az üzletbe „csak megnézni” és „csak megkérdezni”. Aztán „csak megvenni”.

Szóval a kis minit 2012 őszén mutatták be Kaliforniában és már akkor sokan felfigyeltek rá, hogy ez bizony egy hiánypótló darab lesz. Akkoriban kezdtek gomba módra elszaporodni a hét hüvelykes tabletek, amivel a sima iPad méretben semmiképpen sem vehette fel a versenyt. A mini pedig dimenzióit tekintve kicsi (200 X 134,7 X 7,2 mm) és könnyű (308 g).

Gyakran mondják, hogy nem a méret a lényeg, de én nőként tudom, hogy bizony van, amiben nagyon is számít. Tablet, notebook és telefon terén mindenképpen. Mert bár tudom, hogy már él a nemek közti egyenlőség és egy nő is képes szinte mindenre, amire egy férfi, sőt. (Ha meg nem, tudja kit kérjen…) Viszont nekem nagyon nem mindegy, hogy mondjuk egy iPad 2 húzza a vállam vagy a mini van a táskában. Már maga a táska mérete miatt sem mindegy! (Ugyanez a helyzet notebook ügyben, vagy akár a telefon esetében, hogy át tudom-e fogni egyáltalán.)

Gyakorló iPhone felhasználóként nem okozott problémát a mini kezelése. Bár ha jól belegondolok, két gomb és egy tolókapcsoló használata, azért lehet, hogy nem igényel doktorit, ahogy az iOS kezelése sem.  

Viszont a használatnál sokkal fogósabb kérdésnek bizonyult a tokprobléma. Az kétségtelen volt, hogy ha cipelni akarom magammal, akkor nem örülnék, ha a női táska mélye kikezdené. Viszont hogyan lehet ár- érték arányban megfelelő védelmet vásárolni a készülékhez, úgy hogy megfeleljen a női igényeknek? Ez milyen szépen hangzott, pedig a valóságban csak annyit tett, hogy nem találtam nívós tokot, ami tetszett volna. Végül egy Ozaki akció megoldotta ezt is.

Persze, azóta mindenre használom, csak arra nem, amire vettük, de ez csöppet sem zavar. Ahogy az sem, hogy még a kedves is néha elszörfözget rajta nagy durcásan. Egyébként, ha már negatívum, mert egy magára valamit is adó tesztbe ilyet is szokás írni: néha valami eszeveszetten hajlamos belassulni. A helyzet néha odáig fokozódik, hogy tényleg eléggé idegesítő és egyszer már odáig jutottam mérgemben, hogy azt mondtam szegénynek: „Egyszer összetörlek.” Azt talán mégsem.

A másik, amit negatívumként említenék és ez viszont minden tabletre áll, hogy szerintem nincs utálatosabb dolog, mint tableten gépelni. De ez tényleg nem márkaspecifikus. Csak egy amolyan dünnyögés.

Összefoglalva tehát, ha egy nő azt kérdezné tőlem, hogy érdemes-e egy iPad minit vennie, ha szüksége van ilyesmire (vagy csak úgy), akkor mindenképpen javasolnám neki. Az összes női szempontnak megfelel: tökéletes méret használati szempontból és táskában is jól elfér, valamint igazán könnyű kezelni. Lehet vele fotózni és Skype-olni (vagy Facetime), böngészni, olvasni, e-maileket küldeni és fogadni. Némi internet reményében, még egy nő számára is könnyedén összekapcsolható az iPhone-nal, minden komolyabb technikai tudás nélkül, Wi-Fi mentes helyeken. (Más telefonnal talán egy hajszállal időigényesebb, de semmiképpen sem bonyolultabb a helyzet.) Mindenképpen ajánlom nőtársaimnak, szeretni fogják.


Kommentek megjelenítése