Mit is rejt magában a Beats

Tech Hírek   |   2014.05.09 - 20:29   |   Írta: Zoltan C   |   793

Ha röviden kéne megválaszolni a kérdést, akkor mondhatnánk, hogy pontosan ezt kapja az ember ha egyszer Dr. Dreből milliárdost csinál.

Kepernyofoto 2014-05-09 - 22.25.58

 

Most hogy már maga az uraság, Dr. Dre is elismerte a felvásárlási szándék tényét, itt az idő, hogy kicsit komolyabban is megvizsgáljuk, mit is kap az Apple a pénzéért.
Maga a Beats Electronics egy az Applehöz mérhető mértékben növekvő, rendkívül sikeres cég és mindemellett szemtelenül fiatal is. Dr. Dre a kilencvenes-kétezres évek talán legismertebb rappere és rap zenei producere alapította Jimmy Iovinenal (szintén a zeneiparban tevékenykedett, mint ügyvezető) közösen, mindössze hat évvel ezelőtt. Tavaly pedig már egymilliárd dollár feletti bevételt könyvelhettek el. 2008-ban egy 350 dolláros fejhallgatóval léptek be a piacra, öt évvel később pedig már a 99 dollárnál drágább fejhallgatók piacának már 59%-át tudhatták magukénak. 2010 és 2012 bevételeit megötszörözte a cég - derül ki a The Wall Street Journal adataiból.

Aztán szépen lassan a Beats termékei dominálták már az Apple Store vonatkozó részlegét. Ugyan kezdetben sok kritika érte őket, végül Dr. Dre támogatásának, háttérmunkájának és a merész dizájnak köszönhetően sikerült a minőségi zenehallgatást valamiféle túl geeknek gondolt dologból, a tömegek által vágyott elérhető luxussá formálni. Marketing fogásaik sem voltak utolsók egyébként: a már említett társalapító, Iovine zsűritag volt az American Idolban 2011-13 között, egy általa sikeresen keresztülvitt termékelhelyezési szerződés pedig folyamatosan tízmilliók arcába nyomta a Beats összetéveszthetetlen "b" betűs logóját. Mondhatjuk, hogy mára ez a "b" váltotta fel az Apple almáját, mint egy fajta státuszszimbólum a zeneimádok körében.

A Beats megszerzésével az Apple megkezdheti, egy már eleve jól fogyó high-end kiegészítő forgalmazását a saját nagyon jól fogyó termékéhez. A profitolló tovább szélesedik, pedig eddig sem panaszkodhatott az Apple a profitot illetően. Egy átlagosnak mondható Beats fejhallgató 200 dollár körül van, ennek előállítási költsége pedig nem több mint 14 dollár! Továbbá egy jelenleg rendkívül jól csengő nevű zenei branddel gazdagodik Tim Cook cége, ami ráadásul különösen népszerű a fiatalok között. Hosszú távon pedig a Beatset küldheti harcba az Apple a Spotify ellen. Továbbra is domináns ugyan az Apple a zenepiacon, a maga 99 centes letöltéseivel, de az emberek egyre inkább a stream alapú megoldások felé fordulnak, mint a Pandora vagy a Spotify. A konkurenciaharc pedig egyre éleződik, egyre komolyabb riválisnak tűnik elsősorban a Spotify, a maga agresszív terjeszkedésével - tavaly 17 országról 32-re növelte jelenlétét.

Mindenesetre rengeteg a megválaszolatlan kérdés, teljesen bizonytalan még, hogy milyen üzletet kötött az Apple. Ami biztos: eszméletlenül drága volt. Minden idők legdrágább felvásárlása volt az Applenél, jócskán túlszárnyalva a NeXT 400 milliós megszerzését még 1996-ból. Viszont fogalmunk sincs, hogy hogyan fog vagy hogyan nem fog éppenséggel integrálódni a Beats az Applebe. Továbbá, eddig egy ismeretlen helyzetbe került az Apple. Hogyan fog irányítani egy külsősnek mondható, nem belülről jövő brandet, ami a saját lábán is megállt már? Meg fogja vajon tartani a Beats jelenlegi zenei szolgáltatásait vagy minden megy egy nagy Apple/iTunes olvasztótégelybe?

Forrás: theverge.com

Kapcsolódó cikk: Kész milliárdokat fizetni az Apple a Beatsért? Az internet népe nem érti

 


Kommentek megjelenítése