A jövő játékai megérkeztek

Tech Hírek   |   2014.04.30 - 07:27   |   Írta: Pausch Rita   |   689

Már említettem néhány korábbi írásomban az unokahúgomat, aki zsenge kora ellenére rajong minden érintőképernyős technikai dologért és bizony ki is követeli magának, hogy odaadjuk neki. Nincs ezzel egyedül. Az ismerős kisgyerekek nagy része, akik hozzáférnek szüleik érintőképernyős készülékeihez, teljesen ezen dolgok hatása alá kerültek. Akarják, követelik, rajonganak érte. Ráadásul nem lehet őket átverni bármilyen műanyag játék utánzattal. Az első nagy öröm után a játék a sarokban végzi, a kicsi pedig újra követeli anyu vagy apu iPhone-ját, iPad-jét.

didi1

Arról is írtunk korábban, hogy pszichológusok, tanárok és egyéb szakemberek hogyan vélekednek erről a jelenségről. Hogy mennyire jó vagy rossz ez a tendencia a gyerekekre nézve, egyelőre senki sem tudja biztosan. Az viszont bizonyos, hogy a készülékek kitörölhetetlenül a gyerekek életeinek részévé kezdenek válni és, ez akár rossz, akár jó hatással lesz rájuk, megállíthatatlan.

Ezért, ha ezt a jelenséget megállítani nem is tudjuk és a gyerekek elől sem szeretnénk elzárni a készülékeket és csak bezárt ajtók mögött használni őket, akkor az a megoldás, hogy hasznossá tesszük az eszközöket a gyerekeknek is. Talán valami hasonló gondolatmenet folytán születhetett meg DiDi és TuTu is…  

didi2

DiDi és TuTu - első olvasására szerintem is szörnyen hangzik. Még akkor is, ha játékokról van szó. DiDi ugyanis egy maci, TuTu pedig egy nyúl. Puhák és üregesek és ez nem vicc. Úgy vannak kitalálva, hogy az iPad-det vagy az iPhone-t (vagy iPhone Touch készüléket) el lehessen helyezni bennük és egy kisegítő alkalmazás és néhány játék segítségével hasznos játszótársakká válhatnak a kicsiknek.

A Kickstarter szerint ezek a játékok egyfajta piaci rést szándékoznak betölteni, ugyanis sok szülő fut bele abba, hogy kevés az olyan alkalmazás, amivel a kicsik maguk tudnak játszani és még kevesebb, ami valóban hasznos is és nem csak csörög, zörög és színes.

didi3

DiDi medvétől a három év feletti gyerekek olvasni tanulhatnak és egyfajta virtuális kisállatként üzemel, amiről gondoskodni kell. Mindkét állatkához, az iPad macihoz és az iPhone(iPod Touch) nyúlhoz is, tartozik néhány érintős játék, mint például fogkefe, amivel meg kell mosni a fogukat és némi élelem, amivel pedig a jószágokat etetni lehet.

Ez a megoldás nekem egyébként azért is tetszik, mert bár sokan használnak tokot a készülékeikhez, de a gyerekek valahogy mégis megtalálják a módját, hogy azt puszta kíváncsiságból leszedjék, és esetleg leejtsék a drága tartalmát. Ez a két „borítás” egyben jó védelemnek is tűnik, ha a kicsik kezéből kicsúsznának.

A Kickstarter-en jelenleg mindkét állat 25 dollárért érhető el a készlet erejéig.

Kapcsolódó cikk: A legkisebbek és a technika




Kommentek megjelenítése