Elhappolják a piacot a Samsung és az Apple elől

Tech Hírek   |   2014.04.29 - 12:47   |   Írta: Zoltan C   |   633

Már megint a kínaiak. Annak ellenére, hogy a 2014 első negyedévében nőttek az okostelefon eladások, a két óriás kénytelen volt visszaesést elkönyvelni a piaci részesedése terén. Erről pedig olyan, viszonylag a piacon újnak számító kínai cégek tehetnek, mint a Huawei és a Lenovo.

Képernyőfotó 2014-04-29 - 14.46.19

Nincs ebben semmi meglepő hiszen a növekedés motorja jelenleg elsősorban Ázsia és Latin-Amerika, ahol a low-end kategória iránti kereslet az igazán jelentős. Itt pedig vásárlókat tud a két kínai cég elcsenni a Samsungtól, az Apple pedig eleve nem is képviselteti magát az olcsó eszközök közt.

Mindenesetre továbbra is a Samsung tudhatja magáénak az első helyet, 89 millió eladott készülékkel, ennek ellenére a világ teljes okostelefon piacának már csak 31 százaléka az övék, ez a tavaly ugyanehhez az időszakhoz képest 1 százalékos visszaesést jelent. Mindeközben 43.7 millió iPhonet adtak el, ezzel 15%-os piaci részesedést elérve, tavalyhoz képest két százalékot rontva. Az említett két kínai cég pedig már 5%-ot tudhat magáénak. A Huaweire jellemző, hogy inkább Európában erősödik, míg a Lenovo Kínán kívül Oroszországban terjed. Aztán, ha a Motorola Lenovo általi felvásárlását egyre több országban elismerik, akkor a Samsung és az Apple egy sokkal erősebb versenyre számíthat.

A Google még januárban adta el a Motorolát a kínai PC gyártónak, 2.91 milliárd dollárért. Viszont a Motorola szabványainak döntő többsége felett továbbra is a Google fog atyáskodni. Joggal merül fel a kérdés, hogy a Motorola eladása nem valamiféle válságlépés volt, hanem megfontolt, többfrontos harc indítása az Apple ellen.

Cikk forrása: cnet.com


Kommentek megjelenítése