Nem tudok élni az iPhone nélkül!

Tech Hírek   |   2014.04.10 - 08:50   |   Írta: Pausch Rita   |   1588

Van, akinél ez csak üres duma és valami olyasmit jelent, hogy „muszáj” fél percenként a Facebookot ellenőrizni, vagy Viber üzenetet küldenie. Az élet viszont teremt olyan helyzeteket is, amikor valóban életmentő lehet egy-egy alkalmazás és maga a tény, hogy a telefon kéznél van.

Az egykori Tuaw weboldalon, összegyűjtöttek néhány olyan esetet, amikor az iPhone valóban életmentő volt.

A földrengés

safe Dan-Wooly

2010. január 12-én a Richter-skála szerinti hetes erősségű földrengés rázta meg Haitit. A földrengés óriási pusztítást végzett, vagy 100 000 ember meghalt és számtalan épület összeomlott. Az egyik ilyen épület maga alá temette a coloradói Dan Woolley-t is, aki önkéntesként dolgozott a térségben. Woolley az épület fogságában rekedt és komoly fej- és lábsérülést szenvedett. Semmi jel sem utalt arra, hogy egyelőre bárki is a segítségére sietne, ezért kénytelen volt ellátni magát, amiben egy elsősegély alkalmazás volt hasznára. Az inge és a zoknija segítségével elállította a vérzését, majd körbefotózta a környezetét, hogy kiutat találjon. Végül ilyen módon talált egy liftet és ott húzta meg magát, amíg odaért hozzá a segítség.

Újraélesztés

safe ericcoopersr

Id. Eric Cooper kosárlabdaedző talán egy sugallatra töltötte le készülékére a Phone Aid alkalmazást, másnap ugyanis egy edzés alkalmával az egyik tizenhét éves fiú, Xavier Jones, rosszul lett. A helyzet sajnos komolyabb volt egy sportsérülésnél, a fiú szíve ugyanis megállt egy korábban fel nem fedezett szívbetegség, hipertrófiás kardiomiopátia, következtében. Szerencsére Cooper edző a Phone Aid segítségével újraélesztette és életben tartotta a fiút a szakszerű segítség érkezéséig. Később elmondta az újságíróknak, hogy ugyan tanítottak neki valamikor újraélesztést, de ebben a helyzetben mégis nagyon hálás volt az alkalmazásért.

A telefonkereső

safe tinajosephson

2013-ban Orange megyében egy öngyilkos szándékkal eltűnt férfit sikerült megtalálni a helyi szerveknek a „Find My Phone” funkció segítségével. A férfi felesége hívta a rendőrséget azzal, hogy a férje valószínűleg öngyilkossági szándékkal eltűnt. A környékbeli épületek miatt nem tudták helikopterrel megkeresni a férfit, ezért az iPhone keresőt használták. A férfi néhány perc alatt meg is lett, még pont időben, a felesége félelme ugyanis nem volt alaptalan.  

Életmentő szívhangok

Andrew Josephson nagyapja egy kardiológus volt, aki három CD lemeznyi szívhangot rögzített digitálisan orvostanhallgatók számára, hogy könnyebben felismerhessék a különféle szívbetegségeket. 2011-ben Josephson megtalálta otthon a felvételeket és miután meghallgatta őket kipattant a fejéből egy telefonos alkalmazás ötlete. A „Hallgass a szívedre!”nevű app felhasználói képesek felvételt készíteni a szívhangjukról, amit aztán a program egyeztet a nagypapa hangfelvételeivel és így esetleges szívproblémákra derülhet fény. Az app piacra dobása előtt Josephson a barátain és családján tesztelte azt és mindenkinél normális eredmények születtek, kivéve az édesanyját, akinél többszöri próbálkozásra is gondot jelzett az alkalmazás.
Persze a hölgyet ekkor még hidegen hagyta ez és nem is foglalkozott vele mindaddig, amíg egy síelés alkalmával problémát nem észlelt magán. Ekkor eszébe jutott a fia telefonalkalmazása, ezért felkeresett egy kardiológust és kiderült, hogy valóban gond van, sőt műtéti beavatkozásra is szorult. A hölgy elmondta később, hogy egy híres kardiológus lányaként fel sem merült benne, hogy baj lehet a szívével, de tényleg hálás a fia alkalmazásának, ami azóta is elérhető az iTunes áruházban.

Telefon a zsebben

safe1

Shaun Frank őrmester Afganisztánban szolgált 2012-ben. Egy nap, amikor az egységével egy felborult járművet próbáltak visszadönteni, egy helyi tinédzser odasétált hozzájuk és öngyilkos merényletet hajtott végre csapágygolyókat és egyéb repeszeket tartalmazó bombával. Bár Frank rengeteg sebet kapott a végtagjaira, de az életét mégis a nadrágja bal első zsebében elhelyezett iPhone készüléke mentette meg. Az orvosa szerint a golyó, ami a készülékbe fúródott megakadályozta, hogy az artériák sérüljenek. 
Hazatérve aztán Frank elküldte a telefonját az Apple-nek, hogy a „baleseti kártérítés” keretében cseréljék ki, amit a cég meg is tett, de először visszatartották az eredeti készüléket, majd némi média hírverés és három hónap elteltével a katona mégis visszakapta.


Kommentek megjelenítése