Interjút adott Greg Christie az első iPhone mérnökök egyike

Tech Hírek   |   2014.03.26 - 16:04   |   Írta: H.A   |   673

13.09.27-Jobs iPhone

Greg Christie a The Wall Street Journalnak adott interjújában kötetlenül mesélt arról, hogyan is zajlott az elős iPhone kifejlesztése. Az interjú időzítése pedig tökéletes felvezetés lesz a hamarosan kezdődő újabb nagy Apple-Samsung jogi csörtének.

Christietől megtudjuk, hogy az iPhone projekt a "purple" vagyis lila projekt fedőnevet kapta, amelynek csapatába anno Scott Forstalltól kapott meghívást. Christie csapata olyan ma már iPhone védjegynek számító megoldásokért volt felelős, mint a "sliding to unlock" - képernyő feloldásához oldalra húzunk egy csúszkát. Az ő csapata számolatlanul töltötte idejét azzal, hogy tökéletesítse a görgetés sebességét, illetve a "visszapattanást" amikor egy oldal végére érünk.

Igen pikáns sztorikat is megtudhatunk az interjúból, mint amikor már elkeseredettségükben legszívesebben inkább a falba verték volna a fejüket csapata mérnökei, annyit szenvedtek azon, hogy hogyan is lehetne az SMS-eket egy kronologikus sorrend helyett különböző kontaktokkal folytatott beszélgetések szerint felosztani. Christie emlékei szerint továbbá nagy gondot jelentett, hogy csapata nagyon kicsi volt, Jobs és az Apple viszont hajthatatlan volt, ha a csapat forrásainak növeléséről volt szó.

Ha már Jobs, talán a róla elhangozottakból érdemes a leginkább szemezgetni. Steve mániákusan ügyelt a biztonságra, titoktartásra. Két hetente követelt helyzetjelentést Christietől, erre pedig egy titkos, ablak nélküli szobában került sor, ahová még a takarítókat sem engedték be. Csupán pár kiválasztottnak volt engedélye belépni egész Cupertínóból. Sőt Jobs elrendelte minden mérnökének, hogy titkosítsák a birtokukban lévő minden képet a készülőben lévő iPhoneról. Christie szerint egyszóval leírhatatlan volt az első iPhone körüli titkolózás. Érdekesség, az interjúalany azt sem rejtette véka alá, mi szerint Jobs kezdetben igen csak elégedetlen volt Christie előmenetelével, ezért adott neki egy két hetes ultimátumot, hogy produkáljon eredményeket. Végül Christie csapatának sikerült teljesíteni a határidőt, az ezt követő prezentáció után Bill Campbell az Apple egyik igazgatója csak annyit mondott, hogy "az iPhone az eredeti Macnél is jobb lesz". Természetesen minden egyes legapróbb részletnek csak Jobs adhatott zöld utat, aki állhatatos munkával, talán már-már túl nagy nyomást helyezve mérnökeire, minden munkafolyamatot felügyelt, illetve kijavított ha úgy gondolta így lesz tökéletes az iPhone. 


Kommentek megjelenítése