A sok ellopott alma rontja a new yorki bűnügyi statisztikákat

Tech Hírek   |   2014.01.14 - 05:23   |   Írta: H.A   |   1057

A new yorki rendőrség legújabb statisztikájából láthatjuk, hogy tavaly a new yorki lopások 18%-a érintett valamilyen Apple terméket, ez egészen pontosan 8456 bűnesetet jelent. Összességében pedig elmondható, hogy a romló statisztikákat is nagyrészt az Apple termékek tolvajok közti népszerűségének "köszönhetik" a new yorkiak. Egy rendőrségi szóvivőtől megtudhattuk a következő érdekes adalékokat is: a lopások legnagyobb része iPadeket és iPhoneokat értin; 2002-ben pedig mindössze 25(!) ellopott Apple termék tudott a rendőrség.

wsj larcenies apple


Természetesen a kimutatás nyilvánosságra kerülése után, a kaliforniai cég is nyilatkozott az ügyben. Szóvivőjük szükségesnek érezte leszögezni, hogy cége e téren is élen jár, hiszen 2009-ben elindított "Find my iPhone" beépített alkalmazás egyedülálló módon segít a készülékek megtalálásában vagy akár azokról az adatainkat távolról törölhetjük.

Folyamatos harc ez a gyártók, a bűnüldöző szervek és a bűnözők közt. Úgy tűnhet mindenki csak tehetetlenül figyeli a hihetetlen módon emelkedő iPhone és iPad lopások számát, ezzel szemben az Apple az új iOS 7-el indította az Activitaion Lock (http://support.apple.com) nevű kiegészítő szolgáltatást a Find My iPhone alkalmazáshoz. Ennek lényege, hogy ellopott készülékünkön gyári visszaállításhoz, vagy a Find My iPhone és az iCloud kikapcsolásához Apple ID jelszavunk szükséges.

Sőt New York City önkormányzatában még novemberben határozat született egy jövőbeli törvényről, amely minden használt mobilkereskedést és zálogost kötelezne egy könnyen elérhető, ellenőrizhető elektronikus adatbázis létrehozására, ami tartalmazná az össze bevett készülék adatait. Jegyezzük meg azért, hogy tavaly az USA-ban létrehozott úgynevezett nemzeti telefonadatbázis (http://www.macrumors.com) teljesen haszontalannak bizonyult a okostelefon tolvajok, lopások ellen. Nem véletlen: az Államok bűnüldöző szervei már régóta igyekeznek nyomást gyakorolni a okostelefon gyártókra, hogy azok ellássák készülékeiket egy úgynevezett "Kill Switch" funkcióval, amelynek segítségével egy gombnyomás után használhatatlanná tehetnénk ellopott készülékünket.

 


Kommentek megjelenítése