Apple iMac (2013)

Tech Hírek   |   2013.11.27 - 07:41   |   Írta: H.A   |   823

imac

A legújabb iMac piacra dobása nem járt akkora show-val, mint általában más Apple terméké. Egyszerűen csak feltűnt az almás cég honlapján, hogy már kapható az új 2013-as iMac. Hogy miért van ez? A válasz egyszerű. Csupán arról van szó, hogy külsőre ez a gép teljesen megegyezik a 2012-es modellel, a hangsúly a belsőn van.

AppleiMac2013 2

Mint már említettük a dizájn maradt a már jól ismert organikus forma, az eldugott memória helyek, és a gép hátoldalára szerelt portok. Természetesen továbbra sem könnyen szétszerelhető, nincs könnyű hozzáférésünk a külön hardverelemekhez, ez alól talán a RAM képvisel némiképp kivételt. Nem változott a már jól ismert és bevált Apple billentyűzet, illetve "Magic Mouse" egér sem. Mindenkinek szíve joga, mennyire szereti az Apple sajátos fogalmát az egerekről.

AppleiMac2013 3

Rátérve a technikai részletekre, a gép hátulján lent egy sorban található 4 USB 3.0 port, 1 Ethernet jack, 1 fejhallgató port, 2 Thunderbolt/Mini DisplayPort, 1 SD kártya hely. E sor felett található továbbá egy kis csapóajtó szerűség, amin keresztül hozzáférhetünk a RAM-hoz. A két 27 inches modell közül a high-end kategóriásban Fusion Drive megoldást találunk, ami egy 1 TB HDD-t kombinál 128 GB SSD-vel, hogy a sebességre semmilyen panaszunk ne lehessen. Ez így 2280 USD, a csak az 1 TB HDD-vel szerelt változat pedig 2000 USD.

Screen-Shot-2012-11-14-at-4.32.35-PM

A legfelső kategóriás iMac-et egy 3.4 GHz-es Intel Core i5 processzor hajtja, ami könnyen megbirkózik bármilyen feladattal, illetve felveszi a versenyt bármelyik másik Haswell rendszerrel. Benchmark tesztekben remekül szerepelt Core i7 egybegépekkel szemben, sőt sokkal erősebbnek bizonyult a nem rég piacra dobott 13 inches MacBook Air-nél. Az Nvidia GeForce 775M pedig jócskán túlszárnyálja azt, amit egy nem játékra tervezett rendszer GPU-jától várnánk. Ez remek a video és kép szerkesztéshez, ezenkívül képesek leszünk két monitort is kezelni. Sőt, ezzel már Mac gémernek is egyszerűbb lennünk! Ugyan ahhoz még hosszú út vezet, hogy PC élményt kapjunk, de 2013 két nagy durranása a BioShock Infinite és a Metro: Last Light már szintén elérhetőek Mac-re. Persze sok grafikai beállítás nem elérhető, a játékok felbontása is megáll 1600x900-nál, ami nagy kár egy 2560x1440 monitorral. De hogy pozitív példa is legyen, a Call of Duty: Modern Warfare 4 ezen a gépen már 89 fps-sel futott maximális grafikai részletességgel 2560x1440 felbontáson! Ugyanez a játék a tavalyi iMac-en csak 78.3 fps-sel szaladt.

Összegezve, ha már szerencsés gazdája vagyunk egy tavalyi vékonyított iMac-nek, akkor nincs sok értelme beruházni az újra. Jó dolog az új Haswell CPU, az Nvidia GPU, a gyorsabb Wifi vagy éppen az SSD, de mégsem akkora lényegi változtatások a Mac élményen. Viszont ha egy öregebb modellünk van otthon, akkor már érdemesebb elgondolkodni a váltáson. Ráadásul most az ár is kedvező, hiszen egy tavalyi modell ráncfelvarrásáról beszélhetünk tulajdonképpen.


Kommentek megjelenítése