Vajon elég jó munkát végzett az Apple, hogy lenyomja az Android-ot?

Tech Hírek   |   2014.09.23 - 20:10   |   Írta: Máté Gergő   |   1701

Az iPhone 6 megérkezett és a Plus-al együtt kapott hideget és meleget is az újságíróktól és elemzőktől. Kétségtelen, hogy az eladások szárnyalnak és a részvények megindultak az emelkedőn. De vajon mindent jól csinált az Apple? Elég ez a teljesítmény, hogy megszorongassa a konkurenciát? Sikerült az élre törni? Nézzük sorjában!

Akkumulátor üzemidő és töltés

iphone-batteries

Sajnos az iPhone 5-ös széria nem büszkélkedhetett lenyűgöző teljesítményű akkuval, hiszen a mindössze 4 hüvelykes dizájnba nem tudtak hatalmas akkumulátort belepasszírozni. A hatos széria két okos telefont foglal magába: egy 4,7 hüvelykeset és egy 5,5 hüvelykes „monstrumot”. Itt lett volna a remek alkalom odacsapni a konkurenciának, ám ez kihagyott ziccer maradt. Az iPhone 5S 1,560 mAh kapacitású akkujához képest az iPhone 6 1,810 mAh-as kapacitása nem jelent kiemelkedő növekedést. Pláne, ha hozzávesszük, hogy a Galaxy S5-é 2,880, míg a Nexus 5-é 2,300 mAh-s. Valamit persze javít az összképen az iPhone 6 Plus akkumulátorának 2,915 mAh-s kapacitása.

inside-iphone-6

Az új funkciók viszont energiaigényesek, akárcsak a méretes kijelző, így az Apple nem lélegezhet fel. Maga a feltöltés nem rövidült le, így átlagosan 2 órát és 15 percet vesz igénybe az iPhone 6 esetében. A Nexus 5-nek ennél 25 perccel több kell, de ne felejtsük el, hogy annak nagyobb az akkumulátora.

Képernyő méret

iphone-6

Itt látványos fejlődést tapasztalhatunk. Sokak számára kérdéses, hogy jó irányba-e (aprókezek hátrányban). Talán nem meglepő, hogy ez a méret már kiesik a „zsebes” kategóriából, így azonban közelebb értek az Android-os értékekhez és senkinek nem lehet oka panaszra. Az iPhone 6 Plus leginkább a Galaxy Note szériára hasonlít. Steve Jobs hagyományaitól most elszakadt egy időre az almás cég, de ez nem biztos, hogy rossz irány. Tény, hogy az 5-ös széria készülékei első látásra praktikusabbak lehetnek, ám a piac most máshogy diktált.

NFC

A nagy áttörésként beharangozott új fizetési mód alapját képezi az NFC chip. Egyelőre nem tudunk biztosat mondani a telefonos fizetés jövőjéről, de bíztató, hogy Tim Cook-nak konkrét elképzelései vannak ezzel kapcsolatban. Talán az Apple-nek valóban sikerül forradalmasítani fizetési szokásainkat és így több készülékbe kerülhet NFC is. Sajnos ezen a téren a Paypal és a Google Wallet és a SoftCard nem ért el igazi átütő eredményt, hiszen még mindig bankkártyával járunk vásárolni.

Mi hiányzik az iPhone 6-ból?

Csak a képzelőerőnk szabhat határt, ha ezt a kérdést megakarjuk válaszolni. Kétségtelen, hogy sok új dolog belekerült, vegyük például a vezeték nélküli töltési módot. Ezzel már jó néhány készüléknél találkozhattunk, beleértve a Google Nexus 5-öt és Nexus 4-et is. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, ha elmondom: nem igazán terjedt el a dolog.

nexus-wireless-charger

Hiányzik a vízállóság, pedig ezt sokan szívesen látták volna. Sajnos az iPhone 6-ot még mindig távol kell tartani a medencétől. Opció lehet ezen a téren egy vízálló tok, melyből jó minőségűek is léteznek, ezért ebben ki tudunk egyezni.

Meghökkentő, de végül az Apple úgy határozott nem lesz 32 GB-os változat. Az alapmodell 16 GB-os, a következő lépcső pedig a 64-es verzió. Megoldást az ingyenes tárhelyek (iCloud, Dropbox stb.) jelent, akárcsak korábban. Továbbra sem rakhatunk készülékünkbe SD kártyát (ami a legnagyobb áldás, mert az Android-os telefont használók 90%-a képes ezeréves párgigás kártyát betenni készülékébe, ami nem csak akadozó működést, de zárlatot is okozhat, kinek hiányzik ez? – a Szerk).

Kimaradt a sokszor emlegetett zafírkristály is. Nem siratjuk, de nagyon vártuk. Technológiai szempontból nézve a zafír túl törékeny, hiába áll ellen a karcolásoknak, ha pár elejtés után ripityára törik. Sajnos egyelőre nincs kiforrott módszer.

iphone-6-camera

Összességében az iPhone 6 megállja a helyét, akik a négyes széria modelljeiről nem váltottak át iPhone 5/5S-re, azoknak jó lehetőséget nyújt. Túl sok Android-os felhasználót nem fog átcsábítani az ellentáborból, de az Apple-nek most sem kell szégyenkeznie.

Forrás: forbes.com


Kommentek megjelenítése