Sofőr nélkül: Mercedes F 015

Tech Hírek   |   2015.03.23 - 19:39   |   Írta: Máté Gergő   |   1788
23. márc Sofőr nélkül: Mercedes F 015

A Mercedes-Benz F 015-ös koncepciója pontosan elénk tárja a jövő sofőr nélküli autóit.

Ebben a modellben főszerepet kap az utazás közbeni élmény: nem az a fontos, hogy hogyan képes célba juttatni minket a számítógép, hanem, hogy vezetés nélkül mihez kezdünk az idővel.

Már 2013-ban bemutatták a közutakon való közlekedésre alkalmas Mercedes-Benz S 500-as típust, így afelől eddig is meg lehettünk győződve, hogy a Mercedes mérnökei képesek ilyet alkotni. Az F 015-ös bemutató modellje nem mondható teljes „önvezető” járműnek, hiszen a gyártó nem tűzdelte tele szenzorokkal. Jelenleg egy előre beprogramozott utat képes teljesíteni néhány egyszerű parancs kíséretében.

f0152

A tesztet a Naval Air Station-ön végezték a forgalomtól elzártan, hiszen mindenféle balesetet szerettek volna elkerülni (ráadásul a végén a kezdőponthoz már manuálisan kellett elvezetni). Az automata mód aktiválását kék LED fény jelzi, míg a manuális irányítást fehér jelzi. Ha a jármű automata módban van és az ember előtte sétál természetesen nem fog elindulni, sőt, még ránk is szól: „Go ahead, please” (menjen arrébb kérem).

f0153

Belülről az F 015 igazán futurisztikus, tele van érintőpanelekkel és minden fájdalmasan csillogós. Érdekesség, hogy az ülések forgathatóak, akár mind a négy egymás felé nézhet, a vezetés hiányában a „sofőrnek” nincs szüksége rá, hogy kifelé tekintsen. A számos kijelzőn több tucat információhoz juthatunk: sebességre vonatkozó és GPS adatok, videó és audio hívások, vagy akár el is kalandozhatunk, ha túl unalmasnak vélnénk az utazást, akár más (egzotikusabb) tájakra.

http://youtu.be/EhQlzJr26TY

Nem csak egy ember jelölhet ki útvonalat, hanem bármelyik utas lehet a „sofőr”. A célállomás kijelölésén túl a vezetésre megszabhatunk stílust: kényelmes vagy akár gyors és dinamikus is lehet. Egy 15 perces próbaút alatt szinte ki sem néztek a próbavezetők a képernyők mögül. A teljes megbízhatóságtól azonban még viszonylag messze vagyunk és több évtizedbe is beletelhet, mire ezek a modellek elterjednek.

Az irány azonban elég jól felismerhető, és ha az Apple egy forradalmi autóval szeretne előrukkolni bizony ehhez hasonlatossal kellene bemutatkoznia. A Mercedes sci-fi-be illő elképzelése bizonyára lenyűgözte volna Steve Jobs-t is, aki egyébként egy Mercedes SL55 AMG tulajdonosa volt.

18axqonqidpbtjpg

Steve Jobs Mercedes SL 55 AMG típusú személygépjárműve.

Forrás: cnet.com

Kapcsolódó cikkek:

BMW i3 eDrive teszt: Avagy miért is kellene az Almának egy villanyautó.

Egy lépéssel közelebb az Apple autóhoz?


Kommentek megjelenítése