MacBook Air vagy MacBook Pro? Egy kis segítség ha nem tudnál dönteni

Tech Hírek   |   2013.11.21 - 06:39   |   Írta: Zoltan C   |   1950
21. nov MacBook Air vagy MacBook Pro? Egy kis segítség ha nem tudnál dönteni

Alapvetően két irányvonalat különböztetnek meg az Apple-nél laptop fronton.

Ezek a MacBook Air és a MacBook Pro. Ugyan mindegyik az új OS X 10.9-el érkezik, azért a két MacBook családot megkülönbözteti a méret, a hardver, a súly és természetesen az áruk

Kezdjük a jelenlegi legolcsóbbal, a 11 inches pehelykönnyű MacBook Air-rel. Ez jelenleg 999$, a 13 inches pedig 100$-al drágább. Mindkét méret alapmodellje egy 1.3 GHz-es processzorral, 4 GB RAM-mal és egy 128 GB-os SSD-vel érkezik. Az új 2013-as MacBook modellek mindegyikén már az SSD PCie-vel csatlakozik SATA helyett, aminek lényeges teljesítménynövekedést köszönhetünk. Továbbá rendelhetjük MacBook Air gépünket nagyobb teljesítményűCPU-val, nagyobb RAM-mal, illetve nagyobb tárhellyel.

 

 

Kepernyofoto 2013-11-21 - 7.35.25

1199$-nál érkezünk el a következő szintre, ez pedig az alap 13 inches MacBook Pro. Ezért az összegért 4 GB RAM-ot és 500 GB-os HDD-t kapunk - ez az utolsó MacBook, amelyik hagyományos merevlemezzel érkezik. A processzor egy elég izmos 2.5 GHz-en ketyeg. Természetesen felárért ebbe a gépbe is kérhetünk extrákat, akár SSD-t is.

Kepernyofoto 2013-11-21 - 7.49.44

1299$-ért pedig máris az új 13 inches Retina MacBook Pro-t üdvözölhetjük. Belül egy 2.4 Ghz-es i5 processzort, 4 GB RAM és 128 GB SSD rejtőzik. Fontos megemlíteni, hogy minden Retina MacBook sokkal könnyebb és vékonyabb, mint a nem ezzel a kijelzővel szerelt darabok. Még egy kategóriával feljebb, 1999$-ért már miénk lehet a képernyő méretében páratlan, 15 inches Retina Pro, amely egy 2.0 gigahertzes i7 procceszort, 8 GB RAM-ot és egy 256 GB-os SSD-t kínál. Ezenkívül van még egy "high-end" 15 inches Retina MacBook Pro, amit specifikációi miatt nem túlzás külön kategóriaként kezelni. Miért is? Mert ez az egyetlen MacBook, amelyet külön grafikus chippel láttak el! Mégpedig egy Nvidia GeForce GT 750-el, amihez egy 2.3 gigahertzes i7 processzor párosul. Ezen erőgép ára is igen borsos már, 2599$.
Természetesen, továbbra is igaz, hogy mindegyik modell rendelhető egyéni specifikációkkal (értsd: magasabb órajelű processzor, nagyobb memória, illetve tárhely). Illetve a 13 inches MacBook Pro-t kivéve - ami a tavalyi kínálat utolsó képviselője - mindegyik MacBook Haswell chippel érkezik. A Haswell két legnagyobb előnye az Ivy Bridge-hez képest a sokkal jobb energiagazdálkodás és a 40%-al gyorsabb grafikus teljesítmény, a beépített IGP-nek (Integrated Graphical Processor) köszönhetően.

Kepernyofoto 2013-11-21 - 7.51.13

Ezzel szemben a MacBook Air jelenleg még nem elérhető retina kijelzővel, és bizony észrevehető a különbség egy retina és egy hagyományos felbontású LED panel között. Mélyebbek a színek, részletgazdagabbak a fotók, olvashatóbbak a szövegek. Ajánlott, hogy aki tud, menjen el egy Apple kereskedésbe és higgyen a szemének!

Mi a helyzet az akkuidőkkel?

macbook battery indicator

Nos ez igen változó. A belépő modellnek számító, 11 inches MacBook Air körülbelül 9 órát ígér, az ezután következő 13 inches pedig 12-t. A 13 inches retina kijelzővel ellátott MacBook Pro 9 órát bír az Apple szerint, ami igen szép teljesítmény az ultra nagy felbontású kijelző és nagy teljesítményű hardverek mellett. A 15 inchestől kb. 8 órára számíthatunk. Kifutó modellhez illően, a 13 inches MacBook Pro teljesít a legrosszabbul, a maga 7 órájával.

Különbségeket fedezhetünk fel a csatlakoztathatóságuk terén is. A "régi" 13 inches MacBook Pro-t kivéve, mindegyik MacBook 802.11ac Wifi-vel érkezik, ami háromszor gyorsabb papíron mint a 802.11n. Természetesen ez feltételezi egy erre a sebességre alkalmas Wifi router meglétét, ellenkező esetben szerencsére visszafele is kompatibilis a 802.11ac technológia.
Bluetooth 4.0 port alapfelszerelés mindegyik gépen.
Mindkét MacBook Air két darab USB 3.0 és egy Thunderbolt porttal érkezik. A 13 inches Air rendelkezik továbbá egy SDXC kártyaolvasóval, ami alapfelszereltségként érkezik a Retina Pro család minden tagjában. Viszont ezek rá tesznek egy lapáttal a két darab Thunderbolt 2.0 és egy HDMI port meglétével - természetesen a két USB 3.0 port továbbra is megtalálható.
Magától értetődik, hogy az 1199$-os 13 inches Pro kilóg picit a sorból. Gigabit Ethernet konnektort, Fireware 800-at, egy Thunderbolt portot, kettő USB 3.0 portot és egy SDXC kártyaolvasót találhatunk rajta.

Kinek ajánlható a MacBook Air?
Kicsit olyan ez a gép, mint egy kis köbcentis, de pörgős, benzines japán kisautó. Vékony, jól eltalált dizájn, könnyű, viszont a száraz specifikációitól nem ájulsz el. Viszont amikor használod - példánkat továbbfűzve: beszállsz és vezeted - teljesen meg leszel elégedve vele, mondhatni "élmény vezetni". Jól kiegyensúlyozott gép, jó áron, ami a netezésnél azért jóval többet kínál. Könnyedén végezhetünk rajta egyszerűbb grafikus és dizájn munkákat is akár. Egyetlen hátulütője a kicsi tárhely. 128 GB nem sok manapság, SSD-t bővíteni viszont bonyolult ez esetben, és drága is. Jóllehet, egy hagyományos külső vincseszter nagy hasznukra válhat és nem egy megfizethetetlen beruházás.

Mi a helyzet a belépő modell MacBook Pro-val?
Kitűnő azoknak akiknek több tárhelyre van szüksége az új SSD modellekénél, vagy ezeket nagy SSD tárhellyel nem engedheti meg magának. Remek választás, ha sok lemezt írunk ki. Viszont hiányzik a gyorsabb Wifi, jobb grafikus teljesítmény vagy a sokat javult energiagazdálkodás. Szóval, kell kompromisszumokat kötnünk, ha ezt választjuk. Persze, nem véletlenül hagyta az Apple ezt a modellt a kínálatában, hiszen ez a mai napig egy remek és rugalmas laptop, ami töretlenül népszerű a vásárlók körében.

Legvégül pedig, ki ruházzon be Retina MacBook Pro-ra?
1299$-ért a Retina MacBook Pro talán az ár-érték kategória győztese. A méret és az ár a legtöbb embernek tökéletes, ami erős hardverrel és remek energiagazdálkodással párosul. Ha valaki nagyon komoly grafikus munkát végezne MacBook-ján - mondjuk hatalmas Photoshop fájlok szerkesztése, rendezése, illetve videószerkesztés - akkor a maximális teljesítmény érdekében érdekes a 15 inches változatot megcélozni. Az Iris Pro integrált grafikus chip kategóriájának királya, még a "high-end" Pro-ban található Nvidia kártya abszolút kompromisszum mentes.


Kommentek megjelenítése