Drogok miatt tiltották be a WhatsApp-ot

Tech Hírek   |   2016.05.03 - 20:38   |   Írta: Máté Gergő   |   2875
03. máj Drogok miatt tiltották be a WhatsApp-ot

A bíróság ismételten elmarasztalta a vállalatot.

Lekapcsolták

Tavaly decemberben eredetileg 48 órára felfüggesztették a WhatsApp működését Brazíliában, mivel a vállalat a titkosított beszélgetéseket nem volt hajlandó feloldani. Ezt később 12 órára csökkentették, így viszonylag hamar véget ért a "blokád". 

Most azonban újabb 72 órányi tilalmat szabtak ki a WhatsAppra: a bíróság utasításba adta a telekommunikációs vállalatoknak, hogy blokkolják az alkalmazást. Az eset hátterében ismét egy drogügy áll: a dél-amerikai ország hatóságai szeretnének hozzáférni a kommunikációs programok adataihoz, de a magas szintű titkosítási eljárások ezt ellehetetlenítik. Válaszul a bíróság  ehhez hasonló megszorító intézkedéseket vezetett be.

Nem szokatlan

Márciusban az Egyesült Államok Bírósága is hasonló lépéseket kezdeményezett. A helyi hatóságok lehallgatásokat akartak kezdeményezni a WhatsApp-on keresztül, de a sikertelenségük miatt eljárást indítottak a vállalat ellen.

A WhatsApp és a hivatalos szervek csatározásainak legnagyobb nyertesei a telekommunikációs cégek. A 100 milliónál is több felhasználóval rendelkező alkalmazást sokan telefonálásra használják (így próbálják ellensúlyozni a magas telefonszámlákat). Érdekes módon a VoIP hívások illegálisnak számítanak Brazíliában.

Forrás: hasznaltandroid.hu


Kommentek megjelenítése