Öt mód, ahogy az Apple kijavíthatná a Magic Mouse béna töltését

Tippek és trükkök   |   2019.06.24 - 19:15   |   Írta: N Marcell   |   4769
24. jún Öt mód, ahogy az Apple kijavíthatná a Magic Mouse béna töltését

Elképesztő hiba csúszott a prémium egér dizájnjába, de ezekkel a tippekkel kiküszöbölhető lenne.

A Magic Mouse egyszerre gyönyörű és jól felszerelt funkciók terén, azonban dizájnjába komoly ellentmondás került: a töltést lehetővé tevő csatlakozót az egér aljára helyezték, így ha be van dugva, úgy fest, mint egy felborult teknősbéka, használni pedig egyáltalán nem lehet. Ez régóta kedvelt témája az Apple kritikusainak (és számtalan meme-nek), most azonban ajánlunk öt módot, ahogy az Apple abszolválhatná a töltő-mizériát. Bemutatjuk ezek előnyeit, illetve a nehézségeket is, amivel az Apple mérnökeinek meg kellene küzdeniük, ha elköteleznék magukat az adott gondolat mellett.  A cikk végén szavazást is találtok, ahol tudtok voksolni, melyik a kedvencetek!

 

1: A port áthelyezése előre

Ez a legnyilvánvalóbb és legkevésbé kreatívabb módszer, de a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb is egyszerre. Mindössze előre kéne rakni a Lightning-bemenetet, és vége a szerencsétlenkedésnek: az egér ugyanúgy használható lenne bedugva, mint vezeték nélkül. De hogy miért is nem tette ezt az Apple a kezdetektől fogva? Nos, a legelterjedtebb elmélet az, hogy Jony Ive, a cég vezető dizájnere nem volt hajlandó belerondítani a termék letisztult vonalaiba csak azért, hogy előre kerülhessen a port, így marad az alváz-megoldás.

Az elöl tölthető Logitech MX Master

 

2: Vezeték nélküli töltőpad az egérhez

Egy másik viszonylag egyszerű megoldás lenne egy egérméretű vezeték nélküli töltőpad árusítása (vagy ne adj’ isten mellékelése az egérhez), amivel gyerekjáték lenne az eszköz töltése. Pozitívum az egyszerű használat és a rengeteget javuló látvány (a hátára vagy oldalára fordított, bekábelezett egér igencsak szánalmas látványt nyújt), viszont negatívum, hogy az egeret így sem lehetne használni töltés közben. Sőt, az egérnek támogatnia kellene a vezeték nélküli töltést is. Persze már erre is volt megoldás: egy harmadik féltől származó termék úgy oldotta meg a problémát, hogy az akkumulátor-foglalatot fedő panelt egy vezeték nélkül tölthető komponensre lehetett cserélni, és a úgy töltővel tölteni. Sajnos a termék már nem elérhető, de remekül megmutatta, hogy némi kreativitással szinte bármi megoldható – az Apple-nek pedig bőven vannak forrásai, így a kreativitással nem lehet probléma.

 

3: Vezeték nélkül töltő egérpad

Ezt a módszert a Business Insider munkatársa javasolta:

„Remek megoldás lenne egy vezeték nélküli töltőként funkcionáló egérpad elkészítése, ami használat közben, illetve utána is tudná tölteni az egeret. Vegyük példának a Logitech vezeték nélküli G903 gaming egerét, valamint a Logitech G Power Play egérpadot, ami töltő is egyben. Ráteszi az ember, és soha többet nem kell gondolnia rá.”

Elegáns megoldás, csak egy gond van: nem mindenki hajlandó egérpadot használni az egeréhez, így mindenképpen szükség lenne egy másodlagos módszerre, amivel tölteni lehet az egeret. Mondjuk egy Apple által tervezett (minden bizonnyal fehér) egérpad valószínűleg lenne olyan esztétikus, hogy a megrögzött minimalisták is elszánják magukat a használata mellett. Viszont ha tényleg az egérpad lenne az egyetlen töltési módja a Magic Mouse-nak, akkor az Apple kénytelen lenne mellékelni azt a dobozban, és nem tudna plusz pénzt elkérni érte – ezt pedig, mint tudjuk, nem igazán kedveli a cupertinói techóriás.

 

4: Napenergia

Igen, itt már kezdünk a vadabb gondolatok területére tévedni, de elméletben kivitelezhető lenne, hogy teljesen megszüntetjük a töltés igényét egy, az eszközbe épített napelemmel. Rengeteg példát láthattunk már napelemes billentyűzetre, de hasonló elven működő egereket is készített néhány gyártó. A napelemmel kapcsolatban azonban három probléma is felmerült, ezekből egy minden egérre vonatkozik, kettő viszont specifikusan a Magic Mouse-ra.

Az általános gond az, hogy egy egérre csak egy igencsak pici napelem fér rá, ami ráadásul használat közben tölteni sem tudja, hiszen az ember keze eltakarja a beérkező fény elől. Ez valószínűleg nem jelente hatalmas gondot, hiszen az egereknek olyan kicsi az energiaigénye, hogy a használaton kívül beérkező fény is eleget töltene rajtuk.

A Magic Mouse specifikus gondok már nagyobb fejfájást okozhatnak: az első, hogy az egér használatának alapja a gesztusok által történő vezérlés, így az érintésérzékeny felületet nem lehet napelemre cserélni. Erre a megoldás a felület átlátszóvá tétele lehetne (ha belegondoltok, az iPhone-ok érintőképernyője is átlátszó), majd a napelemek elhelyezése alatta. Viszont így megérkezünk a második problémához: Jony Ive egyáltalán nem hajlandó olyan dizájnt kiadni a kezei közül, ami egy kicsit is kuszább a tökéletesnél. Komoly feladat elé néznének a tervezők, ha az Apple egy napelemes Magic Mouse elkészítése mellett tenné le a voksát.

 

5: Valódi vezeték nélküli töltés

Ez a legfuturisztikusabb megoldás, a töltés Szent Grálja: a valódi vezeték nélküli töltés, amikor az eszközök a levegőn keresztül, kontakt nélkül szívják magukba a naftát. Ez egy egészen új szintje az általunk használt technológiának, a Qi szabványnak, ahol még mindig szükség van látható kábelekre, azok mindössze nem az eszközünkhöz, hanem egy töltésre alkalmas laphoz futnak.

A valódi vezeték nélküli töltéshez már megtettük az első lépéseket, de sajnos még nem értünk révbe. Az Energous 2015 óta ígérgeti a WattUp nevű, iPaddel vezérelhető, 6 méterről töltő, Wi-Fi-szerű rendszerüket. Ha minden szobába raknánk egy ilyet, soha nem merülne le egy eszköz sem. Sőt, állítólag még az Apple is dolgozott a céggel egy hasonló készüléken, de az a helyzet, hogy a kütyük megvalósodásához még le kell győznünk egy kemény ellenfelet – a fizikát. Ugyanis

„a rádióhullámokra vonatkozik az inverz négyzetes törvény, amely kimondja, bizonyos fizikai mennyiségek vagy intenzitások fordítottan arányosak a távolság négyzetével, ahol a távolságot a fizikai mennyiség forrásától számítják.

Vegyünk például egy 4W-os adót (ami sok helyen a maximum, amit legálisan használni lehet), tőle egy hüvelykre már csak 0,5W-ot kapunk. Két hüvelyk távolságból már csak 0,125W érkezik (hiszen a távolság megkétszerezése az átviteli erő negyedelését jelenti), 4 hüvelyknél pedig már csak 0,03 W-ról beszélhetünk.”

Szóval mint láthatjuk, csak nagyon kis mértékű energiát tudunk jelenleg így átvinni, ami édeskevés lenne egy iPhone-nak, egy MacBookról már nem is beszélve. De ahogy említettem, az egereknek éppen ilyen kevésre van szüksége – a számolt értékekkel akár hat lábról, körülbelül két méterről is tölthetőek és működőképesek lennének.

Ez alapján meg is születhet a végső megoldás: egy töltő, ami tényleg vezeték nélkül tudná tölteni az asztalon lévő Magic Keyboadot, Magic Mouse-t, és Magic Trackpadet egyszerre, akár használat közben is. Sőt, menjünk tovább! Ezt beleépíthetnék mondjuk egy monitor (vagy egy iMac) talpába is, így az egész kompakt és letisztult lehetne, hogy Jony Ive se akadjon ki miatta.

 

És végül a nagy kérdés: szerintetek hogyan kellene az Apple-nek orvosolnia a Magic Mouse-ok dizájnhibáját?

Szavazással osszátok meg velünk, szerintetek melyik lenne a legjobb megoldás - de ha valami olyan jutna eszetekbe, amit nem tüntettünk fel, akkor se tartsátok magatokban: írjátok le kommentben!

 

 

Forrás: AppleRider / 9to5mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése