iOS 13 újdonságok

Tippek és trükkök   |   2019.06.10 - 12:35   |   Írta: H.A   |   9232

A WWDC nyitó prezentációja során sosincs ideje az Apple-nek, hogy minden újdonságot bemutasson a rendszerben.

Szerencsére vannak, akik azonnal rávetik magukat a bétákra és felfedezik az apró fimoságokat is.

A 9to5Mac ezeket az apróságokat gyűjtötte össze, amik érdekes újdonságok, és jó, ha tudsz róluk.

Független CarPlay

Jelenleg ha csatlakoztatva van az iPhone-od az autódhoz a CarPlay használatával, az iPhone-odon lévő alkalmazás össze van kötve a kocsi kijelzőjével. Így ha az iPhone-on megnyitod a Térképek alkalmazást, akkor az megnyílik a CarPlay kijelzőn és ha kilépsz, akkor bezárul.

Ezt javította az Apple az iOS 13-mal, mostantól simán mehet a navigáció és közben az anyósülésen csücsülő utasod tud lejátszási listát választani az iPhone-odon a Zene alkalmazásban.

Okosabb akkumulátor töltés

Az iOS 13-ban a Beállítások → Akkumulátor alatt megjelenik egy új lehetőség, ami az okos akkumulátor töltés névre hallgat, és amiről itt már írtunk: iOS13: optimalizált akkumulátortöltés – okosabb töltés az élettartam növelésére.

Ha ez be van kapcsolva, akkor az iPhone-od megpróbálja kitalálni, hogy mikor fogsz felkelni, és közben maximum 80%-ig tölti az akkumulátort. A fennmaradó 20% töltést pedig úgy időzíti, hogy pont azelőtt végezzen vele, amikor szerinte használni fogod az eszközt.

Ez egy kiváló akkumulátor-kímélő funkció lehet azok számára, akiknek van állandó bioritmusuk.

AirPlay változások a Vezérlőközpontban

iOS 13 alatt a médiavezérlő hangkimenet-választója külön szekcióban fogja megjeleníteni a külső hangszórókat és a TV-ket.

Teljes képernyős képernyőfotók

Az Apple lehetővé tette a nagyon hosszú – vagyis talán inkább magas – képernyőfotókat a Safariban.

Így a Safariban könnyen le tudsz fotózni egy egész weboldalt a tetejétől az aljáig. A kész képet ezután szabadon vághatod és firkálhatsz rá, majd akár PDF-ben is elmentheted.

Automatikusan bezáródó fülek

Nem mindenki tartja rendben a Safariban a megnyitott oldalak lapfüleit. Elég csak arra gondolni, hogy akárhányszor kapsz egy linket az Üzenetekben és rákattintasz, az átdob a Safariba és lehet, hogy elfelejted bezárni, amikor visszalépsz az előző alkalmazásba válaszolni.

És ha ezt jó sokszor megcsinálod, akkor könnyen fel tudnak halmozódni a fülek szegény böngészőben. Az Apple ezen kíván egy picit javítani az iOS 13-mal, ami bevezeti az automatikusan bezáródó füleket. Ha engedélyezed a Beállítások → Safari alatt, akkor beállíthatod, hogy a nem használt füleid egy nap, egy hét vagy egy hónap inaktivitás után bezáródjanak.

Természetesebb navigációs parancsok

Az Apple Térképek látványos frissítésekkel bővül az iOS 13-mal, mint például a “Look Around” funkcióval, ami a Google Streetview-hoz hasonló élményt nyújt. De ez nem jelenti azt, hogy nem kapott az alkalmazás apróbb frissítéseket is.

Az egyik ilyen változtatás, hogy a navigáció mostantól kevésbé robotszerű parancsokat ad majd. Így ahelyett, hogy azt mondaná, hogy 100 méter múlva fordulj balra, azt fogja mondani, hogy a következő közlekedési lámpánál fordulj balra.

Elrejtett frissítések

Korábban az App Store alkalmazásban az alkalmazásfrissítések egy külön fület kaptak, de az Apple nem szeretett volna ötnél több dolgot tenni az alsó eszköztárra és valahogy népszerűsíteniük kell fizetős játékszolgáltatásukat, az Apple Arcade-et, ezért a frissítéseket a Ma fülön elérhető fiókbeállítások alá rejtették.

Tehát egyszerűen koppints a jobb felső sarokban a profilképedre, és lejjebb görgetve láthatod, hogy vannak-e frissítések, vagy a kijelzőn lefelé húzva frissítheted annak tartalmát.

Alacsony adathasználati mód

Ahogy az alacsony töltöttségű mód az akkumulátorod védi, úgy az új “low data mode” az adatforgalmadra figyel.

Ha ezt a funkciót bekapcsolod, az iOS 13 visszafogja majd a nagyobb letöltéseket a háttérben.

Neked melyik iOS 13 apróság a kedvenc újításod?

Forrás: Szifon.com


Kommentek megjelenítése