iPhone X és Galaxy S9+ - melyik kamera jobb?

Tesztek   |   2018.03.17 - 17:51   |   Írta: N Marcell   |   8384
17. márc iPhone X és Galaxy S9+ - melyik kamera jobb?

Az S9 legnagyobb durranása az Apple szenzoraival szemben.

A nemrég megjelent Galaxy S9 újításai közül a legjelentősebb a kamera, melyre az egész reklámkampányt felépítették (The camera, reimagined). A változtatható apertúra lett a szenzor legkarakteresebb kiegészítése, amit eddig tényleg nem láthattunk jelentősebb csúcstelefonokban. Természetesen egyből felötlik a kérdés: hogyan teljesít a vadonatúj Samsung-kamera az Apple megszokott rendszerével szemben? Nos, az alábbiakból megtudhatjátok. 

A Samsung úgy döntött, a képek minőségére fekteti a hangsúlyt az S9 kamerájának elkészítésekor. A 12 megapixeles, f/1.5-ről f/2.4-re változtatható rekeszértékű szenzor mellé az S9+ modell esetében az Apple-nél is látott f/2.4-es telefotó lencse társul. Mint mondtam, a változtatható rekeszérték eddig ismeretlen terület volt a Samsung számára, mégis sikerült remekül implementálniuk a fejlesztést: a fényegyensúly megválasztásának egy egész skálája nyílt így meg a felhasználók előtt. A szélesebb f/1.5-ös apertúrával a lencse sokkal több fényt enged át (a rossz fényviszonyok között készített képek jobbá tételének érdekében), viszont ez gyakran a részletek élességének rovására megy. Ha több a fény, az f/2.4 jobb minőséget fog eredményezni. Ha arra van szükség, a telefon képes magától is kiválasztani a helyzethez legjobban passzoló rekeszértéket.

 

 

Bár az iPhone X-et szinte egy az egyben ugyanazokkal a kamerákkal szerelték fel, a változtatható apertúra itt kimaradt, ami előnyt jelent az S9 számára. Bár ez egyike azoknak a funkcióknak, amiket senki sem hiányolt amíg nem volt lehetőség használni, a Samsung telefonjának megjelenésével nem csodálkoznék, ha sok fényképezésrajongó csak emiatt váltana S9-re. 

Ez a két kép tökéletesen megmutatja a telefonok kamerái közti különbséget: az S9 pontosabb, definiáltabb képet készít, míg az iPhone X színei teltebbek és életszerűbbek. A képeket nem retusálták.

 

 

Az S9 “Live Focus” módja az iPhone-ok portémódjához hasonló. Mindkét szoftver küszködik néhány problémával, de az S9-en több lehetőség van a homályosítás állítgatására, így ezen a téren is felülmúlja az iPhone-t. Ez szintén igaz a többi szoftveres beállításra: a Pro Mode kiterjedtebb személyre szabást tesz lehetővé. 

 

 

Természetesen a videók mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Lassított felvétel készítésekor az S9 akár 960 fpssel képes rögzíteni, ami bőven a X 240 fpse fölött van. Emelett mindkét eszköz képes 4K-ban, optikai képstabilizálással felvenni, de itt is az S9 videója bizonyult kidolgozottabbnak, pontosabban kevésbé “rázkódósnak”. Az iPhone X sokkal jobban elnyomja a szél hangját, ami hasznos apróság. 

Mindent összevetve, a két telefon tényleg képes helyettesíteni akár egy DSLR-fényképezőgépet, viszont ha mindenképpen választani kéne, az S9 több helyen is képes volt az iPhone X fölé kerekedni. Kíváncsian várjuk, milyen fejlesztésket eszközöl az Apple a nagyjából fél év múlva esedékes iPhone-okon.

 

 

Forrás: AppleRider/MacRumors

Kép és videó forrása: MacRumors YouTube

Kapcsolódó cikkek: 

 


Kommentek megjelenítése