Samsung AR Emoji kontra Animoji

Tesztek   |   2018.03.17 - 13:40   |   Írta: N Marcell   |   6019
17. márc Samsung AR Emoji kontra Animoji

Igen, ez tényleg kezd elterjedt funkcióvá válni.

A Samsung Galaxy S9 bemutatkozásokakor debütált egy eddig sosem látott feature a dél-koreai gyártó részéről, az AR (beágyazott valóság) emojik. A különbségek ellenére persze sokan azzal a lendülettel Apple-koppintásnak kezdték hívni, mondván, csak az Animoji által keltett hullámot lovagolja meg a Samsung; lássuk hát, miket tud a két gyártó tátogó emotikon marhasága funkciója.

Az Apple Animojija a TrueDepth kamerarendszeren keresztül működik, ami a 3D-s érzékelésnek hála több mint 50 féle izommozgást képes követni. A szemöldök, a száj, az áll, az ajkak és a szemek követésének hála meglepően hű és realisztikus mimikával ruházza fel az emojikat. 

Bár az AR emoji hasonló alapokra épül, a profi kamerarendszer hiányában sokkal pontatlanabb, ráadásul nem tud a konkurenciáéhoz hasonlóan komplex mozgásokat modellezni. Mivel a kamera csak 2D-ben lát, így nem tudja követni a finomabb rezdüléseket, így az arckifejezések nagyjából kimerülnek a szájtátásban és kacsintásban. A legnagyobb gond viszont nem is ez, hanem - és most legyünk egy kicsit őszinték - hogy a Samsung megoldása sokkal inkább hasonlít valami harmadik féltől származó programra, mint egy ekkora gyártó által készítettre. A megszemélyesíthető arcok bugyutábbak és kidolgozatlanok, és mint a videó is említi, sokkal kevésbé természetes hanszálni őket, mint a megszokott emojikat. 

“Az AR Emoji sokkal inkább tűnik Snapchat funkcónak, mint Samsungnak.”

Van azonban egy terület, ahol az AR Emoji bőven túlteljesíti az Animojit: ez a mozgatható figurák száma. Az tényleg jópofa, hogy a felhasználó a saját arcát is beszkennelheti. Az Animojivel készült felvételek maximum 10 másodperc hoszzúak lehetnek, az AR Emoji nem állít ilyen korlátot. “Matricákat”, valamint az Instagramon, Snapchaten és Facebookon látott napszemüveges-nyüszifüles filtereket is használhatunk az S9-en - ezek teljesen hiányoznak az Apple felhozatalából. 

Konklúzió: a Samsung sokkal kiterjedtebb személyre szabási lehetőségeket kínál, de alulmarad a programot működtető háttér területén (érdemes megjegyezni, hogy a TrueDepth rendszert külsős appok is használhatják, nem csak az Animoji). Az Animoji jóval kevesebb mozgatható arcot kínál, de az AR emoji kidolgozatlanabb, bugyutább megjelenésű, és pontatlanabb. Sajnos a Samsung valószínűleg úgy érezte, hogy mindenképpen muszáj lesz ezt a funkciót is implementálnia a legújabb eszközébe; ha egye kicsit tovább polírozzák az AR Emojit, valami sokkal jobbat is alkothattak volna. Persze ennek hála van tér fejlődni, ami mindig kecsegtető előjel, amikor egy friss technológiáról beszélünk. Igen, az arckövető emojik tényleg egy friss technológia, amire egyre több gyártó egyre nagyobb hangsúlyt fektet. Üdv 2018-ban. 

 

 

Forrás: MacRumors / AppleRider

Kapcsolódó cikkek: 

 

MentésMentés


Kommentek megjelenítése