HomePod tesztek: elképesztő hangzás, butus asszisztenssel

Tesztek   |   2018.02.16 - 22:20   |   Írta: N Marcell   |   5636
16. feb HomePod tesztek: elképesztő hangzás, butus asszisztenssel

A külföldi sajtó ízekre szedte az Apple okoshangszóróját.

A HomePod megjelent az első körös országokban, a professzionális újságírók pedig azonnal rávetették magukat. Persze sokan szkeptikusak voltak, sőt, rengeteg rajongó kifejezett pesszimizmussal állt a 350 dollárba kerülő hangszóróhoz. Szerencsére a HomePod nagyon is ütősre sikeredett - az iMore tesztere a “fül Retinájának” nevezte, és a többi forrás is hasonló lelkesedést tanúsított. A YouTube csak úgy hemzseg az elégedett teszterektől, persze írásban is ez a helyzet; lássuk, mit gondolnak a külföldi oldalak a HomePodról!

Megan Wollerton, CNET

A HomePod jellemző hangzása elkülöníti a vele egy árkategóriában induló versenyzőktől, a Google Home Maxtól és a Sonos One-tól. A teszt nagyobb része alatt a HomePod és a valamivel drágább Home Max szinte teljesen ugyanolyan minőséget mutatott fel, míg az alacsonyabb árú Sonos One távolibbnak hangzott.

 

 

Mégis, volt amikor a HomePod megmutatta elképesztő adottságait; ilyen eset a Dead Can Dance formáció Yulunga című számának lejátszása. A könnyed vokál, a mélyen rezgő dallamok és metszően tiszta ütős hangszerek mindent kihoztak az Apple termékéből. A HomePod a búgó bevezetéstől kezdve a nagyszabású “áriáig” végig fantasztikusan teljesített.

Nilay Patel, The Verge

A HomePod észrevehetően gazdagabb és teltebb hangzással bír, mint szinte bármi, amit eddig teszteltünk. Sőt, meglepő mennyiségű basszust lehet kinyerni belőle úgy, hogy a zene többi komponense egy másodpercig sem torzul vagy halkul el. A minőség teljesen nyilvánvaló: a konyha sarkába állított HomePod a szkeptikus producerünkből is pillanatok alatt hívőt varázsolt. A HomePodhoz képest a Sonos One túl üres, a HomePod Max pedig egy basszus által torzított katyvasz, még úgy is, hogy a Google terméke szintén valós időben kalibrálja magát. Az Amazon Echo és a sima Google Home szóba sem kerülhet. Az egyetlen hangszóró, amit legalább egy ligába tudtam helyezni a HomePoddal, a Sonos Play:5, amit a TruePlay rendszer segítségével el tudta érni az Apple eszközének tisztaságát és erejét - hátránya viszont, hogy nagyobb, drágább, ráadásul még extra funkciókkal sem rendelkezik. 

 

 

Azt kezdem érezni, hogy a HomePod “magányos”. Olyan benyomást kelt, mintha egy kifejezetten nagyigényű, egy egész Apple-rendszerben egyedül élő ember számára tervezték volna. Sokkal jobban kötődik egy specifikus iPhone-hoz és iCloud fiókhoz, mint bármelyik más okoshangszóró, ráadásul Siri közelébe sem ér mondjuk Alexa adottságainak. Az Apple hegyek is megmozgathat - vagy rájöhet, hogy a HomePod valójában egy kicsi, iOSen futó számítógép, és hagyja a fejlesztőket építeni rá. Hiába is, az iPhone, iPad és Mac sorozat nem véletlenül örvend olyan hatalmas népszerűségnek. 

Ed Baig, USA Today

Ha beletartozol a célközönségbe, hajlandó vagy kicsengetni 350 dollárt, valamint megbarátkozol az előfizetéses Apple Musickal, a HomePod remek termék számodra; ez mindössze egy hétnyi teszteléssel megállapítható. Kétség sem fér hozzá, hogy elsősorban zenehallgatásra tervezték, és valami félelmetesen jól szól az aprócska méret ellenére is. A vokál tiszta, a basszus robbanásszerű.

De mégis, néha komolyan frusztráló tud lenni, főleg Siri használata közben. Persze nincs nagy baj, az alapokat tudja az Apple asszisztense is: az időzítők beállítása, az időjárás felolvasása és a matekpéldák nem okoznak gondot neki - viszont nem egyszer futottam bele olyan problémába, amit Alexa megoldott volna, de Siri képtelen volt rá. 

Joanna Stern, Wall Street Journal 

Nagyjából két percnyi zenehallgatással rájössz, mi is volt az Apple víziója. A fúvósok lüktetnek, a tam-tam dobok robognak, a gitár és a basszus valami fenomenális, ráadásul hallom, ahogy a távolban a bandatagok kiabálják a refrént. Ja, mindezt a konyhaszigetem körötti sétálgatás közben. Az Amazon Echon és a Google Home-on ugyanez a dalrészlet egybefolyik. A 200 dolláros Sonos One teljesítménye volt a legközelebb a HomePodéhoz, de még ott sem hallottam mindent olyan tisztán és ropogósan, mint az Apple termékén. 

 

 

Sternnek is akadtak gondjai Sirivel 

Ha a HomePodba egy iPhone processzorát szerelték bele és egy iPhone-hoz kapcsolódik, akkor mégis miért vagyok képtelen hívást indítani? Hogy használni tudjam, hívás közben kell kiválasztanom a HomePodot, mint audióforrást. Szerencsére üzeneteket azért közvetlenül Sirin keresztül is el tudom küldeni. 

Matt Panzarino, TechCruch

Az Apple HomePodjára simán rányomhatjuk “a generáció legjobb okoshangszórója”-plecsnit. Sokkal jobban elválasztja a magast a mélytől és sokkal reszponzívabb a basszus. Tényleg megmutatkozik az a hét év, amit az Apple a fejlesztésével töltött. A hangfelismerés is a legjobb a kategóriáján belül, szinte felmossa a padlót a konkurenciával a távolról vagy zenelejátszás közben való hangérzékelés terén. Sajnos azonban a HomePod sem fenékig tejfel, Siri parancsainak limitáltsága komolyan visszavesz a praktikusságból. 

Nicole Nquyen, BuzzFeed

A HomePodot és a Sonos One-t összhasonlítottam az aprócska, egyhálószobás lakásomban és a BuzzFeed 60 négyzetméteres, négy és fél méter belmagasságú főhadiszálllásán is. Otthon a barátom, Will a Sonos One-t tartotta jobbnak a “China Cat Sunflower” lejátszása során (“tisztább vokál), szintén a One-t a “Green Light” hallgatásakor (pontosabb mid-range), viszont a HomePodot preferálta a “God’s Plan” esetében (részletesebb hangzás).

Szinte végig egyetértettem vele - annyi extrával, hogy véleményem szerint a HomePod sokkal jobban terjeszti a hangot, míg a Sonos One nemes egyszerűséggel egy irányba zúdít mindent, nemhogy kitöltené a rendelkezésre álló teret. A Rhye “New Blood” albumának hallgatása közben úgy éreztem, hogy míg a basszusgitár hangzása remekül átjött, maga a basszus túlságosan is “puffanás-szerű” volt. Összességében úgy tapasztaltam, hogy a HomePod mindennek meleg hangszínt adott. 

Brian X. Cheng, The New York Times

Az Apple hangszórója egy kifejezetten lenyűgöző eszköz. Az audiórajongók értékelni fogják, hogy a mélynyomót egy spéci erősítővel szerelték fel, valamint hogy hét darab magassugárzó kapott helyet a házban. Az eredmény magáért beszél: a mély baszus és a gazdag magas hangok az egész szobát kitöltik. A Google Home és az Amazon Echo hangzása tompának és vékonykának tűnik a HomePod mellett. 

Siri azonban zavarba ejtő módon sok kívánnivalót hagy maga után. Az a legszomorúbb, hogy ez az elsődleges csatorna, amin keresztül kommunikálni tudsz a hangszóróddal. Siri csak kullog Alexa és a Google Asszisztens képességei mögött, sőt, rosszabbul működik, mint az iPhone-on. 

Jim Dalrymple, The Loop 

Először is, a HomePod egy zenelejátszó eszköz, ráadásul egy fantasztikus darab. Összehasonlítottam a Sonos One-nal, a Google Home Maxszal és az Amazon Echoval, hogy képet kapjak a hangzásáról, és szinte összehasonlíthatatlan volt a többiekkel. A hangminőség egyszerűen körberöhögi a konkurenciát. Az egyetlen, aki nagyjából a HomePod közelébe ért, a Sonos One volt. 

Dalrympe is beleütközött egy zavaró dologba (Siribe, hogy pontos legyek)

Siri hozzá sem fért a naptáramhoz, így nem tudtam időpontot rögzíteni. Teljesen logikátlan, hiszen hozzáférek az emlékeztetőimhez, a jegyzeteimhez és az üzeneteimhez - a naptárhoz miért nem? Mikor megkértem Sirit, nemes egyszerűséggel lerázott. 

 

 

Egy szó mint száz, a HomePod remekre sikeredett. A magyarországi megjelenésről egyelőre nincs információ, de a hangszóró már kapható a HasználtAlmán!

Forrás: AppleRider/iMore 

Videók forrása: CNET, The Verge 

Képek forrása: CNBC, CNN Money

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése