A szakértők szerint nem is kell 4K kijelző az iPhone-ba

Tesztek   |   2016.09.20 - 11:41   |   Írta: Pausch Rita   |   4841
20. szept A szakértők szerint nem is kell 4K kijelző az iPhone-ba

A DisplayMate-nél meglepődtek mennyire jó az iPhone 7 kijelzője.

Bár kezdünk kicsit ellenállóvá válni az Apple bemutatók túlzó jelzőire, úgy tűnik, ezúttal Schiller nem nagyított plafonszaggatót azzal a kijelentéssel, hogy „ez a legjobb kijelző, ami valaha okostelefonban volt”. Legalábbis, ha LCD kijelzőkről beszélünk.

A DisplayMate független szakértői csapata megvizsgálta ugyanis a legújabb Apple okostelefonok kijelzőjét és arra a végeredményre jutottak több értékelési kategóriában is, hogy a látvány „megkülönböztethetetlen a tökéletestől”.

Raymond M. Soneira, a DisplayMate elnöke kifejezte csodálkozását, hogy mind a keynote-on, mind pedig a felhasználói értékelésekben mennyire kevés szó esett az iPhone 7 kijelzőjéről, noha:

„Ez messze a legjobb teljesítményű LCD kijelző, amit valaha is teszteltünk és több kijelző teljesítmény rekordját is megdönti.”

Ezek közül az egyik a rekord magas kontrasztarány, a rekord alacsony tükröződés (4,4% ‒ a legalacsonyabb, amit valaha is mértek mobilkészülékben!) és olyan minőségű kijelző, ami megkérdőjelezi az OLED pletykák létjogosultságát.

A színpontosságot is mérték az sRGB és DCI-P3 színtérre egyaránt tesztelve. A végeredmény pedig a „legnagyobb színpontosságú kijelző, amit valaha is mértünk”. A „széles színskála” egyébként az Apple elnevezése a DCI-P3 színtérre. Ez a szabvány eredetileg a digitális mozivetítőknél és kameráknál elterjedt, ezért csupán alig néhány gyártó mobilkészülékeiben használják. A legtöbb mobil és tablet kijelzőt a szűkebb standard RGB (sRGB) színüzemmódra kalibrálják, de az iPhone 7 kijelzője szükség szerint vált a kettő között.

Soneira szerint a kijelzőnek nincs is szüksége 4K felbontásra, mert az az élessége folytán tökéletesen megbirkózik mindenféle tartalommal. A cég jelentésében az érintőképes kijelző „az okostelefon koronaékszere”.

Az iPhone 7 kijelzője 4,7 colos Retina HD, széles színskálával és 3D Touch technológiával, 1334×750 képpontos felbontással. Míg az iPhone 7 Plus-é ugyanezen paraméterek mellett 1920×1080 képpontos felbontású.

A méltatás ellenére is elég valószínű, hogy ez volt az utolsó megjelenő LCD kijelzője az iPhone-oknak, de gondolhatjuk, hogy ha ebből ezt hozták ki, mi lesz az OLED kijelzők érkezésekor…

Kapcsolódó cikk: 
A Samsung Galaxy S7 OLED kijelzője odacsap, míg az Apple lemarad
Elképesztően jól sikerült az új iPad kijelzője
iPhone 6s Plus - Galaxy S7 edge teszt: a nagy összecsapás

 


Kommentek megjelenítése