Minden az Apple AirPods-ról

Tesztek   |   2016.09.12 - 01:03   |   Írta: Zoltan C   |   13747
12. szept Minden az Apple AirPods-ról

Az Apple vezeték nélküli fülese remekül megoldja a cég által generált problémát

Nincs 3,5 mm-es jack a legújabb iPhone-okban, így idén az iPhone 7 és 7 Plus mellé jutott még egy nagy bejelentés: Apple AirPods. A teljesen vezeték nélküli fülesek követik az eddig megszokott almás fülhallgató dizájnt, plusz tartogatnak bőven meglepetést!

Alapvetően iOS 10, macOS és a watchOS 3 oprendszerekkel tudnak amolyan Apple-től megszokott "fénysebességgel" és gördülékenységgel összedolgozni. Ugyanakkor sima Bluetooth alapú, nem Apple termékekkel is használhatjuk őket!

Árak, megjelenés

Nem jár automatikusan minden új iPhone-hoz AirPods is - hogy is nézne az ki! Sőt, nem is kerülnek egyidőben kereskedelmi forgalomba. Tehát szeptember 16-án még nem fogunk tudni új és mágikus almás fülest beszerezni.

Kissé sejtelmesen, október végét jelölte meg Cupertino, mint vezetéknélküli fülhallgatóinak megjelenését. Tudjuk már az árat is: 159 jó amerikai dollár. Ez nem csak Magyarországon sok pénz érte egyébként, jóllehet egy Beats Powerbeats 2 szintén vezetéknélküli füles is megvan 120 dollár. Még inább perspektívába helyezi az árat az a tény, hogy a Samsungnak ugyanebben a kategóriában indított versenyzője - a Gear IconX - is többe kerül. Mondjuk a koreaiaké fitnessz funkciókkal is felvértezett, arra viszont ott a Watch mifelénk.

Addig is, használjuk a már megszokott Apple EarPods-unkat, ami már Lightning kábellel van ellátva. Szintén az iPhone 7 vagy 7 Plus dobozának tartalma egy Lightning-3,5 mm átalakító is - na azért kapunk valamit ingyen (haha) is! Így lehetőségünk lesz korábban kapott/vásárolt fülesünket is használni.

Amitől mágikussá válik a vezeték nélküliség

Ahogy csatlakozik ez az izé! Ez fog megvenni téged is, ahogy engem is. Menő és kész.

Kiveszed a mágikus füleseket a speckó dobozukból és láss csodát, már  bekapcsoltak, csatlakoztak is a mobilunkhoz, ha az elég közel van. Semmit nem kell megnyomnunk, beállítanunk. Legalább ugyanennyie menő: egyből megáll a zene, ahogy kivesszük legalább az egyiket a fülünkből. Majd amint visszatettük, már folytatódik is a muzsika.

Az újabb iPadekkel, iPod touch-csal, Mac-kel és Apple Watch-csal szintén szinkronizálható. A szinkronicázió pedig nem kerül többe, mint egy kattintás a Control Centerben.

Jól működnek?

Lehetetlen reális ítéletet modani annyiból, hogy néhány tucat újságíró egy hivatalos bemutatón elszórakozhatott vele. Mindenesetre van olyan, akinek tökéletes volt, de akad olyan is, akinél akadtak problémák.

A techradar.com újságíróinak tapasztalata például elég ambivalens: először perfektül működtek, aztán második próbálkozáskor az automatikus párosítás nem akarta az igazságot. Azért egy dolgot semmiképpen se felejtsünk el: ezek még nem végleges produktumok, majdnem két hónapja van még az Apple-nek, hogy mindent tökéletesre csiszoljon.

Hasonló okoknál fogva, szintén lehetetlen reális értékelést adni a hangminőségről. Egy zsúfolt, hangos kiállítóterem minden, csak nem ideális hely ilyen jellegű tesztelésre. Mindenesetre különösebb problémája senkinek sem akadt, sőt kifejezetten kiemelték az AirPods zajszűrő képességeit. E mellett megtudtuk, hogy dupla koppintással Sirit is elő lehet csalogatni. A mikrofonokat pedig elvileg úgy helyezték el, hogy bármikor nyugodtan másfele is elbeszélhessünk telefonáláskor.

Akksi és töltés

Papíron 5 órát bírnak az almás újhullámos füldugaszok, ami hát izé..kevésnek hat így elsőre. Bár ez több, mint amennyit a korábban már említett Samsung Gear IconX ígér, vagy akár a Kickstarteren összekalapozott csodák.

Hogyan töltsünk a bűvös öt órás használat után? Nos, erre találtak egy nagyon okos megoldást az Apple mérnökei. Kapunk egy kis fehér dobozt az AirPods-hoz. Ez nem csak egy praktikus tartóeszköz, hanem hordozható töltő is. Egy ilyen doboz 24 órányi plusz energiát tárol, tehát majdnem hatszor újratölthetjük vele a méregdrága vezeték nélküli fülhallgatóinkat.

Ítélet

Hatalmas rizíkót vállaltak az Apple-nél a 3,5 mm-es jack elhajításával,  amivel párhuzamosan előhúztak a kalapból még valamit, amiért egy valag pénzt elkérhetnek. Nem tudom a befektetők idegeit megnyugtatta-e ez a kettőség, mindenesetre a 3,5 mm-es jack hiánya okozta sokkot nagyon szépen gyógyítja ez az egyébként ügyes kis termék.

Gyakorlatilag ugyanolyan kívülről és érzésre is, mint az eddigi almás fülhallgatók - mínusz egy kábel. Viszont a "play-and-pause" okosítás és a hipergyors csatlakozás (összességében tehát az intelligens dizájn) már elég ok lehet a mágikus jelzőre.

Forrás: techradar.com

Kapcsolódó cikkek: Apple Airpods. Kell ez nekünk?

8 dolog, amit az Apple elfelejtett megemlíteni a szerdai keynote-on


Kommentek megjelenítése