Az összes iPhone egyszerre őrült meg egy chicagói kórházban

Tech Hírek   |   2018.10.31 - 18:42   |   Írta: SzavaRicsi   |   5008
31. okt Az összes iPhone egyszerre őrült meg egy chicagói kórházban

Az iPhone-ok megálltak, az androidos mobilok pedig tovább működtek. Szokatlan jelenség egy amerikai kórházban.

Különös esetről ír az iFixit legújabb blogbejegyzése, amely a Chicago melletti Morris kórházban történt nemrég. Az orvosok éppen egy új MRI gép beüzemelésén dolgoztak, mikor hallották, hogy az intézményben sorra állnak le az okostelefonok. A szakértők először egy elektromágneses hullámra gyanakodtak, amit az új MRI gép bocsáthatott ki, de hamar rájöttek, hogy csak az iPhone-ok adták be a kulcsot. Az orvosi eszközök is rendben voltak, ráadásul az androidos mobiltelefonok is tovább működtek. Ezután az Apple Watch-ok is kezdtek kipurcanni.

A kikapcsolt iPhone-ok teljesen elsötétedtek. Még a töltővel sem bírtak életet csiholni beléjük, míg a még működő almás mobilokon eltűnt a hálózat. Mindeközben WiFi-n keresztül még tökéletesen tudtak böngészni a még ép mobilokon. Különös.

A sztori gyorsan felkerült a Redditre, ahol hamar találgatni kezdték a lehetséges okokat. Ott a hasonló eszközökkel foglalkozó szakértők a folyékony héliumra kezdtek gyanakodni, amit az MRI-k hűtésére használnak. Hamar kiderült, hogy hélium szivárgott az épületben. Közel 120 liter folyékony hélium került a szellőzésbe, ami a 750 szeresére tágult a halmazállapot-változás közben. Azt nem tudják, hogy ebből mennyi került az utcára, illetve mennyi keveredett a kórház levegőjével, de annyi biztosan, hogy fejtörést okozzon az almásoknak.

A mobilok többsége helyreállt az incidenst követően, de maradtak olyan eszközök, amik később is problémával küszködtek. Néhány almás okosóra napokkal később sem reagált a koppintásokra.

Hogy miért csak az iPhone-ok lettek használhatatlanok a hélium hatására?

A Redditen először az eszköz giroszkópjára gyanakodtak, hiszen ezek a berendezések olyan apró alkatóelemekből állnak, amelyek között már képes problémát okozni a bejutó hélium. A gond azonban, hogy valóban csak az iPhone-ok voltak érintettek. Semmilyen más eszköz nem.

Később kiderült, hogy az Apple processzorjának időzítését bolondította meg a gáz. Az Apple nem a hagyományosnak mondható kristályoszcillátort használja, mint a többi gyártó, hanem áttértek egy helytakarékosabb megoldásra. Ez viszont már annyira helytakarékos, hogy bizonyos gázok könnyedén befolyásolhatják a működését.

A problémáról egyébként az Apple is tudomással van, éppen ezért pontos útmutatóval is szolgálnak arra az esetre, ha például hélium miatt lefagy a készülékünk. A gyártó szerint körülbelül egy hétig kell nyugodni hagyni az okosmobilt, amíg az összes hélium kikerül a házból, az akkumulátornak pedig teljesen le kell merülnie. Hét nap után fel lehet dugni töltőre a mobilt, majd legalább egy óráig úgy kell hagyni, mielőtt először beindítanánk. Egy hét és egy óra után elvileg újra tökéletesen kéne működnie az iPhone-nak.

Forrás: AppleRider/iFixit

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése