Beautygate: ezért hibázik az iPhone XS és XS Max kamerája

Tech Hírek   |   2018.10.09 - 15:00   |   Írta: SzavaRicsi   |   6648
09. okt Beautygate: ezért hibázik az iPhone XS és XS Max kamerája

Kiderítették, hogy mi állhat a Beautygate hátterében.

Szinte már elképzelni sem tudjuk, hogy milyen lehet egy új iPhone indulása valamiféle botrány nélkül. Az elmúlt években mindig jött valami – ami talán túságosan fel is lett fújva, mert az újságok, na meg a bloggerek és vloggerek egyből meglovagolják, ha valami nem stimmel az új mobilokkal, hiszen erre kattint a közönség.

Az idei indulás óta két komolyabb ügyre kaphattuk fel a fejünket. Az egyik a „Chargegate”, amiről mi is beszámoltunk. A töltési hiba orvoslatát azóta már kiadta az Apple, így a kritikus hiba köddé vált, de az úgynevezett „Beautygate” még mindig ott lappank az iPhone-okban.

De mi is az a Beautygate?

Az iPhone-ok kameráitól már nagyon jól megszokhattuk, hogy a konkurens mobilokhoz képest sokkal reálisabb képeket készítenek. Sokan éppen emiatt döntöttünk először az almás okosmobil mellett, vagy maradtunk a márkánál akkor, amikor más területeken nem igazán láttunk izgalmas fejlesztést.

Az új mobilok kameráján rengeteget változtatott az Apple a tavalyi iPhone X-hez képest. A teljesen új rendszer egyik fő előnye az úgynevezett „Smart HDR”, ami sokkal magasabb dinamikatartományú fotókat eredményez, mint amilyeneket az iPhone X volt képes készíteni. Ez kétség kívül mindenkinek bejön, ráadásul a videós összehasonlításban már láthattuk, hogy a felvételeknél igen jól dolgozik a funkció.

Igen ám, de a felhasználók észrevettek valamit az előlapi kamerán. Mégpedig hogy az iPhone XS és XS Max-szal lőtt szelfiken nagyon úgy tűnik, mintha egy „beauty filtert”, vagyis valamilyen utólagos arcsimító effektet alkalmazna a mobil. Messzebb kerültünk a valóságtól, pedig pont ezért szerettük az iPhone-t. Az Unboxing Therapy videósa hívta fel erre főként a figyelmet, akinek az erről szóló videóját már majdnem négymillióan látták:

 

 

Az AppleInsider átgondolta, hogy mi állhat a Beautygate hátterében. A fő bűnös pedig szerintük egyértelműen a Smart HDR.

Az új iPhone-ok teljesen átdolgozott kamerarendszere ugyanis folyamatosan fényképez. Akkor kezdi, mikor megnyitjuk a kamera alkalmazást, és akkor fejezi be, amikor bezárjuk. Mindig az előző négy képet tárolja a mobil, amiket különböző expozíciókkal készített, hogy amikor „ellőjük” a fotót, akkor azonnal a rendszer rendelkezésére álljanak a HDR kép megalkotásához szükséges kellékanyagok. Erre azért van szükség, hogy azonnal legyen világos képünk a fotó sötét részeiről, sötét képünk a túl világos részekről, amiket aztán összeollóz a mobil feldolgozóegysége, így megalkotva egy képet, amin a az árnyékok nem túl sötétek, a világos részek pedig nem égnek ki. Nagyjából így lehet egyszerűen leírni a HDR működését, de akit érdekel, rengeteg videót és írást talál róla, hogy hogyan készülnek az igazi magas dinamikatartományú fényképek.

Az azonban nagyon fontos, hogy a mobil ne mozogjon a 4-5 fénykép elkészítése között. Ennek érdekében gyorsan kell elkészíteni a fényképeket, amihez gyors (rövid) záridőre lesz szüksége az iPhone-oknak. A rövid záridővel persze kevesebb fény jut a kamera szenzorjára, amit valahogy ellensúlyozni kell, különben kizárólag sötét képeket lenne képes készíteni a mobil. Emiatt az iPhone feljebb állítja az ISO értéket, vagyis az érzékelő fényre való érzékenységét. Ez így már félig rendben is van, hiszen a képeken már megfelelő a fényerő, de van egy kis bökkenő a magas ISO értékkel. Mégpedig a zaj.

Így, hogy ézrékenyre állítják a szenzort, esélyesebb, hogy minél több pixel „ég ki”, vagyis zajos lesz a kép. Ezt kétféleképpen tüntethetjük el (egyszerűen). Az egyik, hogy töröljük a képet, és lefényképezzük ugyanazt, alacsony ISO-val és hosszabb záridővel – de ezt nem akarja az iPhone a Smart HDR miatt -, a másik pedig, hogy alkalmazunk valamiféle utólagos zajmentesítő filtert.

Az iPhone bizonyára a második megoldást választja, ami maga a Beautygate magyarázata. A zajt ugyanis úgy tüntetik el ezek a filterek, hogy minimálisan elmossák a képet. Rontanak valamennyit a kontraszton, ami miatt a nagyon apró részletek ilyenkor képesek elveszni. Néhány apró vonás vagy látható pórus pedig simán a zajcsökkentés áldozatává tud válni.

 

 

A Beautyfilter tehát a Smart HDR természetéből adódhat. A jelenség különös részlete azonban, hogy a funkció kikapcsolásával sem készülnek olyan szelfik, mint a tavalyi iPhone-nal. Bizonyára cupertinóban nem foglalkoztak egyelőre azzal, hogy átdolgozzák az egész kamerarendszer működését a nem Smart HDR-es fényképekre.

A magyarázatot mégis alátámasztja, hogy a fényesebb környezetben készült fényképeken sokkal gyengébb a „beauty effekt”, hiszen ezesetben a mobil bátran állíthatta kevésbé érzékenyre a szenzort. Ráadásul az is megerősíti az AppleInsider gyanúját, hogy összehasonlítottak egy X-zel és egy XS Max-szal lőtt szelfit úgy, hogy az utóbbin feljebb húzták a kontrasztot, ezzel egyensúlyozva a zajcsökkentés elmosását. Az eredmény pedig két, nagyon hasonló fotó lett:

A dolog vége nagyon reméljük, hogy az lesz, hogy egy frissítésben az Apple átdolgozza a Smart HDR nélküli szelfikészítést, hogy megkaphassuk ugyanazokat az „önciket” – még mindig nevezek ezen a kifejezésen -, amiket az iPhone X is képes készíteni.

Forrás: AppleRider

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése