iCloud-fotókönyvtár és Saját fotóstream: mi a különbség?

Tech Hírek   |   2015.04.10 - 12:43   |   Írta: Zoltan C   |   7002

Először is van néhány kulcsfontosságú, alapvető különbség. A fotókönyvtárban - egészen addig, amíg iCloud tárhelyünk van - korlátlanul tárolhatjuk a fotóinkat, nem úgy mint anno a fotóstreamnél. Fontos még az elején kihangsúlyoznunk, hogy a fotókönyvtár szolgáltatás még csak béta verzió! Így mindenképpen ajánlatos a szolgáltatásban kívánt fotók biztonsági mentése. Most pedig álljon itt egy rövid összegzés, mielőtt rátérünk a "kérdezz-felelek"-re!

icloud photo library photo stream sidebyside photos app screens

Hagyományos fotóstrem:

 

  • csak a legutolsó 1000 fotódat tárolja vagy a legutóbbi 30 nap fotóit
  • nem használ fel az iCloud tárhelyből egy bájtot sem
  • kompatibilis minden eszköz között (Mac, iPad, iPhone, PC)
  • web-optimalizált verziókat tárol, így romolhat a tárolt fotóid minősége az eredetiekhez képest
  • videók feltöltése és szinkronizálása nem lehetséges
  • továbbra is szinkronizálhatsz fotókat és albumokat PC-ről vagy Mac-ről iTunes-on keresztül ha a Photo Stream be van kapcsolva

iCloud-fotókönyvtár:

 

 

  • minden videódat és fotódat tárolja és csak az iCloud tárhelyed szab neki határt
  • ebből kifolyólag az iCloud tárhelymennyiséged használódik
  • elérhető iPhone, iPad és Mac segítségével is, illetve online az iCloud.com oldalon
  • minőségromlás nélkül tárolódnak fotóink mind a szervereken, mind a készülékeinken, ráadásul elég széles a fájltámogatás: JPG, RAW, PNG, GIF, TIFF és még sok egyéb
  • videók feltöltése és szinkronizálása lehetséges

Bekapcsoltam az iCloud-fotókönyvtárat és a fotóstreamem teljesen eltűnt! Miért?

 

Igazából nem is tűnt el a fotóstreamed, nyugi. Mivel a fotókönyvtár az összes képedet tárolja, nem csak a legutóbbi 1000-et vagy 30 nap termését, nehéz lehet megkülönböztetni a fotóstreamet és a Filmtekercset (Camera Roll). Tehát, minden ami az Összes fotó albumban megjelenik (All Photos) az el van mentve az iCloud-fotókönyvtárba és elérhető bármelyik iOS eszközödön, amin a szolgáltatás be van kapcsolva.

icloud photo stream iphoto mac screen

Ha bekapcsolod a beállításokban a "a fotóstreambe feltöltés" opciót, akkor a legutóbbi 1000 fotód vagy az elmúlt 30 nap képei továbbra is fel lesznek töltve a fotóstreamedbe és megtekinthetők minden eszközön, úgy mint Mac, PC és minden iOS. Fontos, hogy ha több iOS eszközünk van, legyen vagy az összesen vagy egyiken se bekapcsolva az iCloud-fotókönyvtár. Ugyanis, ha egyik eszközünkön a könyvtár, másikon csak a fotóstream van bekapcsolva, akkor azok nem fognak egymással kommunikálni és nem találjuk meg rajtuk a másikkal készült fotókat.

Továbbá olyan finomhangolások is lehetségesek az iCloud-fotókönyvtár esetében, mint hogy web-optimalizált vagy teljes felbontású verziókat tároljon-e a készülékünkön.

Az iCloud-fotókönyvtár bekapcsolásával, mit fogok elérni PC-ről vagy Mac-ről?

icloud-photos-hero-real

Nos, a teljes fotókönyvtáradat, a Photos for OS X segítségével, ha legalább OS X 10.10.3-at futtatsz - vagy simán az iCloud.com-on keresztül. iOS eszközök esetében, ha az iCloud könyvtárat használni fogod, a platformok közti szinkronizáció teljes kihasználásához legjobb, ha a fotóstream és az iCloud-fotókönyvtár is be van kapcsolva minden készüléken.

Hogyan töltöm fel PC-ről vagy Mac-ről  az iCloud-fotókönyvtárba?

Mint már fentebb volt róla szó, OS X 10.10.3-tól kezdve a Photos for OS X app a legjobb erre.

Forrás: imore.com


Kommentek megjelenítése