Okostelefon, okosóra, okoscsalás

Tech Hírek   |   2015.02.10 - 08:20   |   Írta: Pausch Rita   |   2707

Álltunk a terem előtt, vártuk, hogy bemehessünk megírni egy zárthelyi dolgozatot. Az egyik évfolyamtársam tőle szokatlan módon alig tudta leplezni a vigyorát. Velünk ellentétben ő nem volt ideges. Ismertük a tanár szokásait. A nagy teremben, egy sorban úgy 12 szék található. Egy ilyen sorba kettő vagy, ha nagyon muszáj három ember ülhetett. Szoros emberfogás, a tanár feszülten figyelt a telefonokra, a mocorgásokra. Az említett évfolyamtárs velem került egy sorba. Megértettem. Míg én vért izzadtam, hogy a nehezen megszerzett, homályos tudást előkaparjam agyam legeldugottabb zugaiból, addig ő vígan másolta az információkat az órájából. Kitt, Kitt kiírnád a kijelzőre a 17-es tételt? Hogyne Michael! Azonnal Michael!

ps1

Az ember azt hinné, hogy mivel a tanárok az okostelefonokkal kapcsolatban is csak sokára kapcsoltak, - vagy van, aki még egyáltalán nem - az okosóra már tényleg teljesen más dimenzió számukra. Talán Magyarországon azért ez még eltarthat egy darabig. (Szerencsére?!) Amerikában viszont úgy tűnik túl hangos az okosóra-piac előretörése. A sokak szerint előre várható, nagy „smartwatch” bumm, amit az Apple Watch megjelenésére jósolnak, még be sem következett, de az USA-ban több egyetemen már most szabályzatok készülnek és vizsgára egész egyszerűen nem vihetik be a tanulók az órákat.

Azért okozhat majd némi gondot az ilyen irányú szabályozása ezekkel az eszközökkel kapcsolatban. Hiszen az okosóráknak számtalan funkciója lesz, köztük például várhatóan egészségügyiek. Tegnap adták hírül a külföldi Apple oldalak, hogy például a Watch-nak lesz egy vércukorszint mérő funkciója, ami egy cukorbeteg számára kulcskérdés is lehet. Vajon hány ügyes diák hivatkozik majd erre?

Az Egyesült Királyságban nem vacakolnak azzal, hogy mi okosóra vagy mi nem.  Az University of London és a London City’s University szabályai szerint már most minden csuklón viselt dolgot vizsga előtt le kell venni. Szívás azoknak, akik csak szeretik nézegetni az időt az órájukon, ugyanis a szabály az szabály, rájuk is vonatkozik.

Persze a diákok sokkal találékonyabbak és ügyesebbek annál, hogy pusztán egy okostelefonra, vagy akár egy okosórára korlátozzák a „fegyvertárat”. Kína, ahogy az ügyeskedésben gyakran, itt is élen jár. Kifejezett csaló órák, okostollak vagy akár a régi jól bevált Bluetooth füles segíti a lusta tanulók mindennapi életét. Igaz csak azokon a helyeken, ahol erre előre felkészülten nem vizsgálják át a tanulókat, például rádiójeleket mérők készülélekkel.

Azért kérdéses, hogy mi lesz a helyzet akkor, ha a Google Glass-ban rejlő lehetőségeket is felfedezi a világ. Az azonban bizonyos, hogy az apró fehér papírdarabkák ideje lejárt, a "puskák" szép lassan digitális arzenállá válnak.   


Kommentek megjelenítése