Nők az Almánál

Tech Hírek   |   2014.08.08 - 10:28   |   Írta: Pausch Rita   |   1034

Eléggé elterjedt az a közhely, hogy az információ technológia világában csak nagyon elvétve fordulnak elő nők. Teljes közhellyé vált, hogy a szürke egér típusú IT-s fazonok, akik leginkább szobájuk mélyén programoznak, ha valamiért nőkkel kerülnek kapcsolatba, akkor még a levegőt is visszafelé veszik, annyira nem szoktak hozzá a jelenlétükhöz. Persze erre a klisére Hollywood erősített rá igazán. Szerintem, egy angol kifejezést használva, teljesen bika ürülék ez a közhely. Láttam már modell külsejű programozó srácot és olyan szép nőket, akiket igazán érdekelt a számítógép és jól boldogultak vele az Office csomagon túl is.  

nők apple1

Abban viszont lehet valami, hogy sokáig nem ez volt a tendencia és, ha voltak is nők ebben a közegben, nem nagyon engedték őket szóhoz jutni. Mert például ezidáig a WWDC nyitóbeszédeken sem kerültek színpadra nők. Ugyanakkor mind az Apple-nél dolgozó nők közül, mind a közösség tagjainak a soraiból szólaltak fel nők és tartottak bemutatókat a rendezvénysorozaton, sőt sor került egy „Nők a technológiában” című összejövetelre is, ami egyébként kellő visszhangot kapott.

Brianna Wu, a Giant Spacekat társalapítója, a Macworld-ben szót emelt a nők szerepéért az Apple világában és elmondta min kellene változtatni. (A hölgy cége a Giant Spacekat egyébként arról híres, hogy ők az egyetlen csak nőkből álló játékfejlesztők az iparban. Leghíresebb munkájuk a Revolution 60.)

„Amikor a kilencvenes években tini voltam alig volt néhány nő a komputerek világában, akire felnézhettem. Az viszont elfogadhatatlan, hogy 2014-ben még mindig ugyanez a helyzet.  Pedig sok okos, értelmes, jó női előadó van az Apple mérnökök közt is. Igenis tegyék őket a színpadra, hogy példaként szolgálhassanak a felnövő generációknak! Vagy akár Angela Ahrendts is oda kerülhetne. Mert bár ő nem fejlesztő, de minden szükséges tulajdonsága megvan ahhoz, hogy a jövő évi nyitóbeszéd során helyen kapjon a színpadon. Jövőre több nőt szeretnék látni a WWDC-n is! Talán még kevesen vagyunk, de létezünk, és minél többen vehetünk részt a konferencián, annál inkább emeljük a fényét.”

Tény, hogy sokan kíváncsiak lennének élesben is a sok hír és beharangozás után Ahrendts-re. Ha már az Apple úgysem talál olyan személyt, aki legalább megközelítőleg Steve Jobs nyomdokaiba érhetne legalább a változatosság gyönyörködtesse a közönséget.

nők apple2

Ami pedig a nők szerepét illeti az Apple-nél: Ha valaki rápillant a cégvezetőségi ábrára rögtön látható, hogy egy férfiak uralta terepen azért megjelent a női jelenlét is, és ugyanez jellemzi az igazgató tanácsot is. Ugyanakkor az Apple-nél eddig is dolgoztak nők vezető beosztásokban. Katie Cotton 18 év után tavaly köszönt le kommunikációs alelnök pozícióról, Rita Lane pedig ellátási láncért felelős alelnökként vonult nyugdíjba.  De például 1987 óta jelenleg is a cégnél dolgozi, a Steve Jobs-hoz hasonlóan heves vérmérsékletéről ismert, Kim Vorrath, aki jelenleg a az iOS és az OS X-ért felelős projektmenedzser  alelnök. Vagy akár eszünkbe juthat Lisa Jackson, akit a környezetvédelem az Apple-nél kiemelt fontosságú ügyével bíztak meg.

Szóval a cég semmiképpen sem vádolható azzal, hogy háttérbe szorítaná a nőket, vagy ne adna nekik előrejutási esélyt. Talán tényleg csak arról van szó, hogy még nem jutottak olyan formán szóhoz az IT világában, ahogy a férfiak szoktak.

Forrás: Imore
Kép forrása: Noah Berger, Bloomberg (1), Reuters (2)

Kapcsolódó cikk:
Fokozott környezetvédelmi felelősségvállalás az Almától
Angela Ahrendts jövő héttől az Apple vezetőségét erősíti
Angela Ahrendts immár az Apple-nél- szubjektív


Kommentek megjelenítése