500 millió Yahoo felhasználó adatait lopták el

Tech Hírek   |   2016.09.23 - 22:00   |   Írta: Pausch Rita   |   2964
23. szept 500 millió Yahoo felhasználó adatait lopták el

A cég pedig két évig észre sem vette…

Tegnap a felhasználók bejelentkezve Yahoo fiókjukba (köztük ezen sorok írója is), egy különös üzenettel találhatták szemben magukat és még mit sem sejthettek arról, hogy egy tragikomédia részei. A Yahoo egy bizonyos „biztonsági ügyről” tájékoztatta felhasználóit, egész pontosan, hogy 2014 végén (!) néhány (!) felhasználói fiók adatait ellopták a rendszerükből… Ezért kérik, hogy mindazok, akik azóta nem változtatták meg jelszavukat, most tegyék meg.

Feltehetően az átlag felhasználó – hozzám hasonlóan – pislogva meredt az üzenetre, miközben sehogy sem értette a dátumot. Miközben a biztonság kedvéért (2014 óta már sokadjára) megváltoztattam a jelszavam, még azon is elgondolkodtam, hogy talán a levélben elírták a dátumot… Nem. A dátum helytálló.

A hivatalos közlemény szerint a helyzet úgy áll, hogy a Yahoo rendszeréből „legalább” 500 millió Yahoo felhasználó különféle adatait (nevek, e-mail címek, telefonszámok, születési adatok, jelszavak és a biztonsági kérdések válaszai) ellopták. A cég nem hiszi, hogy a hackerek hozzáférhettek bankkártya információkhoz vagy banki adatokhoz, mivel azokat másik rendszerben tárolják, nem a támadást ért blokkban.     

Van a Yahoo-nak félmilliárd felhasználója?

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért csak most szólnak? A tájékoztatásból kiderül, nyáron felfigyeltek rá, hogy néhány hacker Yahoo fiók-hozzáféréseket kezdett árulni a neten, ezért vizsgálatot indítottak és lőn csoda, észrevették, hogy „néhány” fiók adatait „feltehetően egy kormány megbízásában dolgozó hackerek”* ellopták.

Tényleg van a Yahoo-nak félmilliárd felhasználója?

Minden érintett fióktulajdonost értesítettek, és a következőket ajánlják felhasználóiknak:

  • Változtassák meg a jelszavakat és a biztonsági kérdések válaszait, valamint a felhasználó minden egyéb más oldalon használt olyan jelszavait, amelyek egyeznek a Yahoo fiókéval.  
  • Figyeljék, hogy nem zajlik-e gyanús tevékenység a fiókjukban.
  • Elővigyázatosan kezeljenek minden olyan kommunikációt, ahol a személyes adataikról kérdezik őket.
  • Ne kattintsanak gyanús e-mailekben érkező linkekre, illetve ne töltsenek le csatolt file-t ilyenekből!
  • Valamint mérlegeljék a Yahoo Account Key használat, ami kétlépcsős belépési azonosítást kínál fiókjukba való belépéskor.

Ez a félig szomorú, félig viszont határozottan nevetséges botrány minden bizonnyal elég sokat árthat a Yahoo éppen zajló felvásárlásának és feltehetően ezek után az egyelőre csak az Egyesült Államokban elérhető, és tegnap beharangozott Yahoo View iOS app használatára sem lesz nagy érdeklődés egyelőre...

*forrás: MTI

Kapcsolódó cikk:
Adatvédelem: gondolkodj mielőtt késő!​
Te bevállalnád a börtönt is egy iPhone 7-ért?
A kiberbűnözők a mobilszolgáltatókra támadnak
Beintett az Apple Európa legnagyobb hacker konferenciájának



Kommentek megjelenítése