Az Apple Watch egy dolgot jól elkapott: ez az első okosóra, amelyik nem zavaró

Tech Hírek   |   2015.04.28 - 06:20   |   Írta: Zoltan C   |   1498

Az alábbiakban az amerikai Forbes magazin publicistájának és teszterének, Seth Porgesnek a véleményét olvashatjátok.

apple-watch-6 1

Végső soron minden okosóra az éretesítésekre van kihegyezve - eszközök, amelyek arra lettek megalkotva, hogy az appokkal telerakott telefonról érkező értesítés kavalkádot megszűrjük. Tehát csak a lényegesek lecsekkolására szánjunk a drága időnkből és minél kevésbé vonja el telefonunk a figyelmünket, főleg amikor szociális életet élünk.

Talán nem is olyan nehéz feladat ez, de az eddigi okosórák többsége eléggé pocsék munkát végzett e téren. Volt egy folyamatosan visszatérő problémám: ezek az eszközök feltűnően fényárba borították a csuklómat és gyakorlatilag kényszeritettek, hogy húzzam fel az ingujjamat vagy gyorsan némítsam le. Ezzel pedig nem igazán sikerült csökkenteni a furcsán rám meredő szempárok számát. Vegyük például azt a példát, hogy egy moziteremben vagy egy félhomályos bárban vagyunk. A "felgyulladt" csuklónk, olyan mintha a maga a nap lenne, ezzel pedig garantáltan bevonzzuk a megvető tekinteteket.

Miközben ezek az eszközök pont a zavarkeltés mértékét hivatottak csökkenteni, végül saját maguk válnak a legzavaróbbá. Már csak ezért is - egészen eddig - a Pebble okosóra volt a piac legjobbja. Az e-paper kijelző a nagy, fényes figyelemfelketés tökéletes ellenpéldája - szemben a jóval elterjedtebb LCD kijelzőkkel.

Egy okosórának be kell olvadni a környezetébe. Eddig ezt nem sok tette meg. Az Apple Watch viszont az első LCD okosóra, aminek sikerül ezt megugrania. A Watch esetében, egy értesítés rezgést vált csak ki először. A képernyő csak akkor "kel életre", amikor az arcunk elé emeljük az órát - hála a nagyon okosan megalkotott gyorsulásmérőnek. Tehát, ha akarod senkinek sem kell tudnia, hogy jött valamiről érteítésed - mehet tovább a haveri sörözés. Egyébként, ez az "addig nem villan fel, amíg rá nem nézünk" dolog lehetséges néhány androidos órán is, viszont azokon nem alapértelmezett funkció és a kivitelezés sem érződik annyira könnyednek, természetesnek, mint a Watch esetében.

Lényegében, nem is lehet eleget dicsérni az Apple-t a gyorsulásmérő rendkívül átgondolt integrációjáért. Felhasználóként, egy gyors csukófordításnál nem is lehetne természetesebb és diszkrétebb módot találni, hogy kommunikáljunk okosóránkkal. Például, ha az időt szeretném tudni, finoman a tekintetem irányába billentem a csuklómat és az idő már fel is bukkant egy ereditleg üres kijelzőn.

Ugyan még csak két napja tesztelem az Apple okosóráját, de még nem kaptam magam azon, hogy egy beszélgetést megszakítva, ízléstelen módon húzogatom ingujjamat a Watch felett. Más okosórákkal viszont, ez egy folyamatos rossz szokás volt. Persze még nagyon korai lenne értékítéletet mondani a Watch felett, mindenesetre a benne található sok okos megoldás igen előremutató és hozza azt, amiért az okosórákat megalkották.

Forrás: forbes.com


Kommentek megjelenítése