Aludj jól!

Tech Hírek   |   2014.07.11 - 09:06   |   Írta: Pausch Rita   |   1400

Itt a legfőbb ideje, hogy az okosotthon legújabb darabjáról is lehulljon a lepel, méghozzá az okoságyról. Azért nem kell rögtön egy lcd kijelzővel ellátott ágyra gondolni, amiben választhatunk vízágy és hintaágy funkció között az alvási igényeinknek megfelelően. Tudjuk, hogy a fitnesz és egészségmegőrzés milyen kitüntetett figyelmet kapott újabban mind az alkalmazások, mind pedig a viselhető technológiák terén. Itt pedig szintén valami ilyesmiről van szó, azzal a különbséggel, hogy az ágyban fekve nem kell semmilyen kütyüt viselnünk, mégis megoldható az alvásfigyelésünk.

Alvas

Persze felmerülhet a kérdés, hogy ugyan minek még az alvásunkat is méregetni, de az igazság az, hogy elképesztően sok ember küzd alvási nehézségekkel. Csak az Egyesült Államokban 70 millióan nem tudnak rendesen aludni. Sokak egészségügyi problémái is nehezítik a pihenést, akár még házastársuk számára is. Azt mondják, az alvás minősége meghatározza az egész napunkat, ezért is van, hogy minél jobban és pihentetőbben tudunk aludni, annál frissebben ébredünk. Így ez a piac sokkal nagyobb, mint gondolnánk.

A fitnesz és egészség karkötők, mint a Fitbit, a Jawbone vagy a Vivofit is rendelkeznek alvásfigyelővel, de azokat állandóan viselni kell, még éjszaka is és sokan nem szeretik, ha éjszakára nem vehetik le az ilyesmit. Vagy akár egyáltalán nem akarnak egy nem túl elegáns műanyaggal a kezükön rohangálni, nemhogy aludni.

Két cég a Misfit és a Beddit összeálltak, hogy közös munkájuk eredményeként létrehozzanak egy olyan alvásfigyelőt, ami egy papír vékonyságú szalag, az ágyban kell elhelyezni a lepedő alatt és mégis monitorozza a pihenésünk milyenségét. Figyeli a pulzust, légzést, mozgást, horkolást, a kiadott hangokat, az alvás minőségét, idejét és persze monitorozza az alvási szakaszokat. Majd, mivel Bluetooth-os összeköttetésben van egy iOS alkalmazással, továbbítja az adatokat, hogy az alkalmazáson megtekinthetővé váljanak.  

Bár arról egyelőre még a cég nem tud közelebbit, hogy az iOS 8 Health alkalmazásba mennyire lesz integrálható a készülékük. Az azonban bizonyos, hogy a Health appban is van alváselemzés funkció, sőt az iWatch pletykákban is hallani arról, hogy lesz valami ilyesmi funkciója.

A Beddit újdonsága viszont a bizonytalan híresztelésekkel ellentétben már elérhető és használható 149 dolláért.

Forrás: http://misfitwearables.com/

http://www.tuaw.com/

http://9to5mac.com/

Kapcsolódó cikk: Vajon milyen messze még az iOtthon?

A HealthKit beépített eszköztámogatása megkönnyíti a fejlesztők dolgát

Healthbook helyett Health és HealthKit


Kommentek megjelenítése