Miért jobb választás az iPhone 8 Plus az X-nél?

Tippek és trükkök   |   2017.11.04 - 20:46   |   Írta: Fischer András   |   23893
04. nov Miért jobb választás az iPhone 8 Plus az X-nél?

Az Apple legújabb zászóskészüléke, az iPhone X (ejtsd iPhone tíz) ezen a héten, pénteken vált globálisan elérhetővé.

Tegnap óta szüntelenül áramlanak felénk a legújabb iPhone-nal kapcsolatos cikkek, láthattuk szétszedve az új készüléket, láthattunk rengeteg kicsomagolást és értékelést is. Kevesen szólnak azonban arról, hogy a három új modell közül (8, 8 Plus és X) vajon melyik érheti meg a legjobban.

Előrebocsátanám, hogy ez a cikk némileg el fog térni az oldalon található többitől, hiszen személyes ihletésű. Hat éve, az iPhone 4S bemutatásakor csatlakoztam az iPhone tulajdonosok körébe, és azóta kizárólag almás mobilom volt, ráadásul majdnem minden évben váltottam a legfrissebbre. 

A szeptemberi bemutatót a legtöbb fannal egyetemben én is nyálcsorgatva követtem. Amint Tim Cook bejelentette az iPhone X-et, megszűntem racionális emberi lény lenni és csak arra vártam, hogy mikor nyomhatom le az előrendelés gombot az Apple weboldalán. Utólag hálás is vagyok a cégnek azért, hogy nem rögtön a bemutató után nyitották meg az előrendelést, (ha esetleg egy Apple-nél dolgozó sales kolléga olvassa ezt, miért nem csináljátok így?!) mert biztos vagyok abban, hogy gondolkodás nélkül rendeltem volna. Így azért volt közel egy hónapom gondolkozni...

Elkezdtem mérlegelni. Tényleg megér 380 ezer forintot egy 64 GB-os mobil? A 256 GB-os pedig 437 ezret? Már a 64 GB-os változat is jóval többe kerülne, mint amennyiért két éve vásároltam a 13"-es Macbook Air laptopomat, amin azóta is dolgozok. Felmerültek továbbá a következő kérdések: jó lesz nekem ez a FaceID egyáltalán? Hogy fogok hozzászokni a home gomb nélküli élethez? Bizonyára rengeteg selejtes darab lesz, mit fogok csinálni akkor, ha az enyém is egy lesz azok közül? Animojiért fizessek közel félmilliót? 

Ahogy teltek a napok, hetek, megtaláltam a válaszokat a kérdéseimre. A FaceID-t illetően arra jutottam, hogy egyáltalán nem érdekel. Elhiszem, hogy egy hatalmas technológiai áttörésnek számít, de az én életemet inkább megnehezíti, mintsem könnyíti. Gyakran előfordul, hogy például vezetek, és a mostani iPhone 7 készülékem home gombjára egyszerűen csak ráhelyezem az ujjamat, felold az magától és úgy elvégzem a dolgomat rutinból, hogy rá sem nézek a kijelzőre. Nos, ezt például nem tehetném meg az X esetében, ugyanis az útról le kéne vennem a szemeimet, tekintetemet a telefonra kellene szegeznem. Ez idő alatt meg akár komoly karambolt szenvedhetek. Ez csak egy példa a mindennapokból. Tudom, vezetés közben egyáltalán nem kellene telefonoznom... Felhozhattam volna egy olyan példát is, hogy amikor reggelizek és a telefon csak az asztalon fekszik. 

Egy kis kitekintés: Az iPhone 6-ot megelőzőleg az 5-nél és az 5S-nél az Apple ugye 4"-es kijelzőket használt. Nekem az a 4"-es képernyőátló már akkor kevésnek tűnt, örültem annak, amikor megjelent a hetedik generációs almás mobil a maga 4,7"-es kijelzőjével. Számomra még mindig ez a tökéletes méret. A 7 Plus megjelenésekor azonban elkezdtem már fenni a fogamat a kétlencsés kamerára, ami akkoriban túl sok extrát még nem nyújtott. A 8 Plus és X modelleknél viszont jelentősen fejlődött a portré mód.

Körülbelül október közepére fogalmazódott meg bennem a döntés, hogy nem fogok venni iPhone X-et, mert egyszerűen nem engedhetem meg magamnak, hogy egy ilyen drága mobilt megvegyek. Mi tévő legyek akkor? Tartsam meg a még mindig tökéletesen szuperáló 7-emet, vagy váltsak egy 7S-re 8-ra, ami szinte semmilyen újdonságot nem tartogat számomra? Vagy váltsak egy 5,5"-es tepsire?

Mint a címből az sejthető, a tepsi mellett döntöttem. A saját helyzetemben véleményem szerint megéri azt a pénzt a 8 Plus, amennyit rá kell fizetnem, miután eladom a 7-emet. A 8 Plus ugyanis ad nekem egy brutál processzort, jobb grafikus meghajtót, vezeték nélküli töltést és végre telephoto-s kamerát. Hab a tortán, hogy megmaradt az imádott TouchID ujjlenyomatolvasóm és a home gombom is. Na meg 76 000 forinttal olcsóbb a 8 Plus az X-nél.

Miért veszik akkor mégis ennyire az X-et? Véleményem szerint leginkább presztízs indíttatásból. Van ugyanakkor néhány hardveres különbség is a 8 Plushoz viszonyítva, az X-nél mind a két lencse rendelkezik OIS-sel (optikai képstabilizátor), az X-nél megtalálhatjuk a FaceID-nek keresztelt arcfelismerő technológiát és emiatt az előlapon is két kameránk van, aminek köszönhetően az előlapi kameránál is elérhetjük ez esetben a portré módot. A szinte káva nélküli AMOLED kijelzőről sem szabad megfeledkezni. Nagyon kíváncsian várom a DxO Mark tesztjét az iPhone X-ről, akik kifejezetten fotós szemmel az okostelefonok fotós képességeit szokták megvizsgálni. A 8 Plus egyébként 94 pontot kapott a 100-ból.

A fent felsoroltak alapján tehát a 8 Plus majdnem hozza az összes újítást, mint az X és ráadásul 76 000 forinttal még olcsóbb is. Persze érthető az az indok is, hogy valaki képtelen hozzászokni egy 5,5"-es tepsihez és ezért választja a jóval drágább X-et. Ez mindenkinek a saját döntése, az én esetemben a felsorolt érveket figyelembe véve, a 8 Plus sokkal jobb választás az X-nél. (ez nem jelenti azt, hogy ha ingyen megdobnának egy X-szel, nem örülnék neki)

Kapcsolódó cikkek:

iPhone X és iPhone 8 Plus Vásárlás a HasznaltAlma-n

 

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés


Kommentek megjelenítése