Ezért büntetné az Európai Unió az Apple-t

Apple Hírek   |   2018.08.08 - 16:18   |   Írta: Máté Gergő   |   4491
08. aug Ezért büntetné az Európai Unió az Apple-t

Egy olyan kényes ügyről van szó, melyben többszörösen is lejárt a határidő.

Megbüntetné az Európai Unió azokat a vállalatokat, amelyek ígéretet tettek a készülékek töltőportjainak egységesítésére, de törekvésük sikertelen maradt. Ezek közé tartozik az Apple is, amely 14 másik vállalattal írta alá az erről szóló egyezményt 2009-ben. Az egyezmény célja, hogy a felhasználóknak ne kelljen többé különböző típusú adaptereket használniuk. Amennyiben minden készülék ugyanazzal a töltőporttal rendelkezik, akkor megszűnne az adapterek és adatkábelek különbözősége okozta kavarodás.

A vállalatoknak 2011-ig szabványosítaniuk kellett volna a MicroUSB portot. Az egyezményt viszont nem sikerült teljesítenie az almás vállalatnak, amely ráadásul 2012-ben újabb egyedi csatlakozóra, azaz a jelenleg is használt Lightningra váltotta a jó öreg "harmincpinest". A Reuters szerint az Európai Unió most komoly lépéseket tesz annak érdekében, hogy a vállalatokra rákényszerítse az egységesítést.

Az eredeti egyezmény egy kétéves időszakról szólt, amelyet később kiterjesztettek. Azonban fontos megjegyeznünk, hogy amennyiben a vállalatok betartották volna ígéretüket és a MicroUSB egységesítése megtörténik 2014-ben, akkor a jelenlegi átállás az USB-C portra nehezebben zajlana. Mostanra a legtöbb gyártó önkéntesen vállalta, hogy áttér az USB-C-re, viszont az Apple továbbra is ragaszkodik a Lightning szabványhoz, ami komoly bírságokhoz is vezethet.

Forrás: AppleRider/9to5Mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése