Safari 12: az Apple megkezdi az elavult bővítmények nyugdíjazását, támogatást kap az Apple Watch

Apple Hírek   |   2018.06.10 - 16:08   |   Írta: Máté Gergő   |   3225
10. jún Safari 12: az Apple megkezdi az elavult bővítmények nyugdíjazását, támogatást kap az Apple Watch

A Safari Extensions Gallery bővítményei csak 2018 végéig kaptak haladékot.

A Safari 12 bevezetésével a macOS 10.14 Mojave és az iOS 12 rendszeren olyan újdonságokat vezet be az Apple, mint az intelligens nyomon követés megelőzése, az automatikus "erős jelszó" használat, a biztonsági kódok automatikus kitöltése és a bővítmények fejlesztése. A WWDC egy különálló részében foglalkoztak a Safari és a WebKit újdonságaival.

A legfontosabb hír ezzel kapcsolatban, hogy a Safari 12 nem nyújt támogatást az olyan Safari-bővítményekhez, melyek a Safari Extensions Gallery részét képezik. Az elavult bővítmények gyűjtőfelülete 2010-ben nyitotta meg kapuit és 8 évvel később az Apple úgy határozott, hogy ideje megszüntetni ezt a platformot. A bővítményektől azonban nem kell végleg elbúcsúznunk. A Safari 10 böngészővel egy időben megjelent Safari App Extension Platform lesz az a felület, ahova a fejlesztők átköltöztethetik a Safari Extansions Gallery bővítményeit. Erre egészen 2018 végéig lesz lehetőségük.

Szintén ezen a bemutatón ismertette az Apple az új automatikus "erős jelszó" formátumát. A rendszer automatikusan 20 karakter hosszú jelszavakat generál majd, amelyek kisbetűt, nagybetűt és kötőjelet tartalmazhatnak. A webfejlesztőknek viszont lehetőségük lesz egyedi jelszó házirendet beállítani.

Az új Safariban továbbá a fejlesztők saját drag and drop funkciókat készíthetnek, teljes képernyős API-kat használhatnak iPad-en, illetve a kiterjesztett valósághoz felhasználhatják az USD-t (Universal Scene Description), valamint több támogatást kapnak az Apple Pay könnyebb használatához a Payment Request API-val.

Nem utolsó sorban az Apple az optimalizáltabb reszponzív megjelenés eléréséhez is segítséget ad a fejlesztőknek. Létrehoztak egy videót, melyben a weboldalak Apple Watch kijelzőre történő optimalizálásához szükséges lépéseket mutatják be.

A teljes "What's new in Safari and WebKit" bemutató megtekinthető ezen a linken.

Forrás: AppleRider/9to5Mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése