Így látják a kritikusok az iPhone 8-at

Apple Hírek   |   2017.09.21 - 19:04   |   Írta: Pausch Rita   |   19370
21. szept Így látják a kritikusok az iPhone 8-at

Megérkeztek az első vélemények a nyolcasokról.

Szinte minden neves (technológiai) portál közzétette már az iPhone 8 készülékekről készült ajánlóját, melyekből a New York Times csemegézett egy komplett összeállítást. Mivel az új 8-asok péntektől kaphatók, így az újságírók már hozzájutottak a tesztkészülékekhez. (Az iPhone X csak novemberre várható.)

Összességében úgy tűnik, hogy nincs új a nap alatt és azok, akik a bemutató után már azt mondogatták, hogy most sem jött semmi egetverő újdonság (nem az iPhone X-ről van szó!), azok nem tévedtek sokat.

Talán a legtalálóbb megfogalmazás az összes közül, a New York Times újságírójának tollából származik. Farhad Manjoo azt írta a nyolcasokról:

„megtestesíti az Apple platonikus ötletét az első iPhone-ról, akárcsak egy utolsó simítás a végső nyugdíjazás előtt”.

A tesztelő egyébként nagyon jó telefonoknak találta az iPhone 8 és iPhone 8 Plus készülékeket. Bár szerinte a legtöbb fejlesztés a 7-es szériához képest aprócska. Ugyanakkor véleménye szerint a régebbi készülék után sem érzékel majd a felhasználó egetverő változásokat. Azok pedig, akik most váltanak Androidról, pusztán egyetlen dolgot tapasztalnak majd a piacot testhosszal megelőzőnek: a processzort.

Lisa Eadicicco a Time-tól azt írta, hogy a 8-as modellek fejlesztései több lehetőséget is nyújtanak mindazoknak, akik nem akarnak (tudnak?) a X-re annyi pénzt áldozni. Bár szerinte nem is mindenkinek kell feltétlenül telefont cserélnie idén…

Az újságírónő szerint egy régebbi modellről iPhone 8, vagy 8 Plusra váltani mindenki tetszését elnyeri majd. Az iPhone 6s után például megduplázódhat a háttértár, vagy élvezhetik a vezeték nélküli töltést, csodálhatják a megújított külsőt és a gyorsabb kamerát. Ugyanakkor egy hetesről váltva már nehezebb meggyőző érveket találni.

A Verge Nilay Patelja viszont odadörgölt kicsit Alméknak. Az ő véleménye, hogy ez „nem a jövő” és semmi áttörést nem jelent, épp csak az alap szint.

„Míg a 8-ba és a 8 Plusba ugyanaz a processzor, vezeték nélküli töltési képesség, és hasonló kamera került, mint az X-be, addig mentes mindenféle új ötlettől főleg arról, hogy milyen is egy iPhone valójában – mindkét készülék csak egy újabb lépés azon az úton, amit az Apple már egy jó ideje tapos.”     

Amikor a valós újdonságokról esik szó, mindenki ugyanazt emlegeti: a kamerát, a vezeték nélküli töltés lehetőségét és a kiterjesztett valóság csomagot.

A BuzzFeed News írója, Nicole Nguyen a kameráról azt osztotta meg az olvasókkal, hogy bár az újak jobbak a hetesek szenzorainál, a végeredményen, vagyis a képeken csak nehezen lehet észrevenni a különbséget. Rámutat, hogy az „új színszűrő” és a „nagyobb színmélységű képpontok” valójában élénkebb színeket és kevesebb zajt jelentenek. Összességében részletesebb fotók, amik csak akkor tűnnek valóban részletesebbnek, ha nagyon, nagyon belezoomolunk.

A Yahoo Finance riportere, David Pogue azt az álláspontot képviseli, hogy a felhasználók nagyon gyorsan hozzászoknak majd a vezeték nélküli töltés élményéhez. Az újságíró úgy gondolja, hogy ha egyszer kipróbálják, már nem akarják majd a régebbi módszert, mert semmi sem egyszerűbb annál, mint letenni és nem csinálni vele semmit.

Heather Kellyt a CNN-től a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségek nyűgözték le. A korai appok tesztelése után megállapította, hogy igazán ámulatra méltó, hogy mi mindent lehet csinálni vele.

Hayley Tsukayama a Washington Post hasábjain azt írta, hogy ezek a telefonok igazán kielégítőek a hétköznapokban. Az iPhone 8 Plusnak szerinte határozottan jobb az üzemideje az iPhone 8-nál, még fokozott használat mellett is. A 8 Plus bőven átélt egy napot navigáció, video stream használata és számtalan e-mail fogadása, olvasása, megírása után. Míg a kisebbik testvér nap végére azért elvérzett hasonló terheléstől.

A Wall Street Journal írója, Geoffrey A. Fowler azt vetette fel, hogy vajon mennyire lehet kihasználni egy ilyen szintű telefont. Véleménye szerint a szolgáltatók kínálta mobiladatforgalom sebességével előbb szokott gondja lenni, mint például a készüléke processzorának a sebességével. A 3D játékokat leszámítva, szerinte egyetlen alkalmazásnak sincs szüksége ilyen „lóerőre”.      

Olyan is akadt, aki az új üveg dizájnt véleményezte. A TechCrunchtól Matthew Panzarino értékelése alapján az új külső amolyan „szereted vagy utálod”, de ő maga épp szerette. Úgy találta, hogy kevésbé csúszós a korábbi alumínium vázhoz képest, jobb megfogni. Ugyanakkor szerinte szintén az üveg miatt jobban is melegedik.

Az Engadget újságírója, Chris Velazco viszont inkább az ellentábort erősítve, nem igazán volt elájulva a készülékek régi-új külsejétől, ami szerinte jelentősen a 6-os óta nem is változott.

Ám a legfőbb kérdés, hogy mennyire bíztattak az újságírók az új iPhone 8 és 8 Plus megvásárlására. Steve Kovach a Business Insidertől nem különösebben, ám egy egészen más okból kifolyólag, mint gondolnánk

„Az iPhone tízéves történetében először nem ajánlom megvásárolni az új modelleket. Nem azért, mert az iPhone 8 és iPhone 8 plus rossz telefonok. Igazából nagyszerűek. De sokkal jobb telefon közeleg.”

Vajon vesztettek a nyolcasok az iPhone X készülékkel szemben? Vagy az csak a tényleg gazdagok kiváltsága lesz? Nos, idővel ki fog derülni!

Forrás: AppleRider/NYT

Kapcsolódó cikk:

 




Kommentek megjelenítése