Íme a legfrissebb infók az Apple Parkról, Johny Ive tolmácsolásában

Apple Hírek   |   2017.07.30 - 08:34   |   Írta: N Marcell   |   1720
30. júl Íme a legfrissebb infók az Apple Parkról, Johny Ive tolmácsolásában

Az Apple dizájn-királya a WSJ-nek tett interjújában árult el néhány részletet.

A Wall Street Journal látta vendégül nemrég Johny Ive-ot, aki megosztott néhány érdekes tudnivalót az építkezés menetéről – ezzel pedig kiérdemelte az e havi címlapot az újságnál.

Bár pontos időpontot nem kapunk az Apple kampuszának befejezésére, azért nagyjából meg lehet határozni azt Ive szavai alapján: ő és a csapata az ősz folyamán lesznek elszállásolva az épületben, „az utolsók között”. Ezek szerint valószínűleg az év végére lesz teljesen funkcionális állapotban az új főhadiszállás.

Ive-ot korábban elbűvölte az a koncepció, miszerint elég szimplán besétálni az épületbe, mindenhova el lehet jutni gyalog, és ami még fontosabb, minden egy helyen van – minden könnyedén megtalálható. A létesítmény parkolója negyed mérföldnyire (kb. fél kilóméterre) van az főépülettől, az alkalmazottak pedig sétálhatnak, biciklizhetnek, felülhetnek egy elektromos golfautóra vagy választhatják az objektumok között ingázó transzferjáratot.

Mint a beszélgetésből kiderült, a tervezés során fontos szempont volt az is, hogy minél kevesebb emelet legyen a liftek kiépítésének elkerülése végett. Végül az „űrhajó” fő gyűrűje négy szintes lett, lépcsőkkel összekötve. Az Apple Watch-csal foglalkozó csapat a harmadik emeleten tevékenykedik, a negyediket pedig Johny dizájncsapata foglalja el.

Ive azt is elárulta, hogy a gyűrű kialakítása „körkörösen ismétlődik”; fontos aspektus az építés során a kihasználhatóság. Mielőtt belevágtak a tényleges munkálatokba, a mérnökök minden szóba kerülő verziót felépítették makettként, majd a legcélravezetőbbet választották. A legnagyobb probléma a középső terület akusztikája volt: a falakról körbe-körbe pattogó hangok túlságosan zajossá tették azt. Ezt úgy sikerült kivédekezni, hogy a falak kvázi perforáltak lettek, hogy elnyeljék a nemkívánatos rezgéseket.

Egy másik érdekesség a Steve Jobs Theater, ami egy föld alatti mozi/tárgyaló/bemutatóterem lesz. Meetingeknek, szemináriumoknak és koncerteknek ad majd otthont, sőt, kisebb nagyobb bejelentések is megeshetnek majd az Apple legendás vezéréről elkeresztelt csarnokban.

„Ive-ot mélyen megsértette egy cikk, mely azzal gyanúsította, hogy nem tervezték meg pontosan a kampusz minden egyes részletét. Kigúnyolta az állítást, mely szerint az Apple miatt lett egyes helyeken hiánycikk a fa, mivel a cég rengeteget felvásárolt az épülő főhadiszállásuk részére. Az Apple évekkel ezelőtt kezdett el szakértőkkel közösen dolgozni, hogy elegendő mennyiségű fát szerezzenek be - ezek egykoron a Szilikon-völgy gyümölcsöskertjeit alkották, mostanra az Apple Parkban várják, hogy megkapják végleges helyüket. Több mint 9000 példány jutott erre a sorsra, a nagy részük mind „szárazság-álló”, és az építés befejezésekor lesznek majd elültetve.”

Nagy maximalizmusról árulkodik ez az írás is, egy dologgal viszont talán még Ive sem számolt: sok mérnök szerint a nyitott területek/irodák túl zajosak és figyelemelterelők lesznek a tényleges munkavégzéshez. A főépületben mozgatható „fal-panelek” szeparálják majd el a helyiségeket, de sokan már most aggódnak, hogy nem szigetel majd eléggé. Ráadásul egyesek szerint az üvegpanelek hatalmas mennyiségű zöld fényt vernek majd vissza a környező fákról; azt viszont nem tudjuk, hogy ez az előre nem látott részlet hasznos vagy zavaró lesz-e.

A teljes interjú itt olvasható. Remélhetőleg már az iPhone 8 bejelentését is a Steve Jobs Theater-ben tartják majd; mindenképp hangulatos lenne, ha a jubileumi iPhone a Jobsról elnevezett teremben lepleződne le. Akit érdekel itt megnézheti az első drón videónkat ami az Apple Park-ról készült még 2014-ben, érdemes.

 

 

Forrás: AppleRider/9to5mac

Kapcsolódó cikkek: 

MentésMentés

MentésMentés


Kommentek megjelenítése