Fájó búcsú a Home gombtól

Almás Pletykák   |   2017.08.30 - 23:18   |   Írta: Pausch Rita   |   5517
30. aug Fájó búcsú a Home gombtól

Az iPhone drasztikusan átalakul, egy ikonikus jellemzőnek tuti lőttek.

Régóta sejtjük, de azért sokan halogattuk, hogy szembenézzünk vele: a Home gombtól idén el fogunk búcsúzni. Az újonnan érkező iPhone modellnél már szinte borítékolható a káva nélküli kijelző. Márpedig, ha ez így lesz, az szinte egyértelmű, hogy a gomb megy a kukába. A Bloomberg riportja alapján az Alma különleges gesztus-vezérlőre váltja az egykori kerek barátunkat.

A főgomb száműzése viszont egyértelműen, az iPhone fennállása óta, minden eddigi legnagyobb dizájnváltást is jelenti egyben. (Persze a kisebb változásokkal kecsegtető és várható iPhone 7s modelleknél feltehetően még egy kicsit élvezhetjük korábbi kedvencünk haptikus illúzióját, de az iPhone 8-cal egészen új korszak köszönt majd az almarajongókra.)

A kerek gomb kezdetektől a készülék ikonikus jellemzője. A gomb, ami feléleszti a készüléket, ami minden app-fagyás kínunkra gyógyírt jelentett, ami később már az ujjlenyomat-olvasót rejtette… Lassan, de biztosan kivezetésre kerül.

Még a neves androidos készülékgyártók sem merészkedtek addig, hogy ezt a dizájnelemet elcsenjék. Ennek köszönhetően az almás telefon egyetlen pillantással is megkülönböztethető volt a versenytársaktól. Ám mi lesz, ha ez már nem lesz? Egyáltalán hogyan is kell elképzelni a jövőt? Mi lesz velünk Home gomb nélkül?

 

A Bloomberg szerint nyomás helyett gesztusok helyettesítik majd a gomb funkcióit. Vagyis Almáék teljesen átállnak a szoftveres kezelésre, mindenféle mechanikus interakció imitálása nélkül.

Elvileg egy menüsáv lesz látható a kijelzőn, ami zárolt képernyőnél középre húzva feloldja a készüléket, alkalmazásokon belül használva a mozdulatot, egy multifunkciós menüt aktivál. Az utóbbival lehet majd váltani az alkalmazások között, vagy visszatérni a főképernyőre. A forrás jelentése alapján az interakciók tényleg logikusan, és felhasználóbarát módon működnek majd.   

Ha fájdalmas is a búcsú az bizonyos, hogy nem váratlan. Az Apple szépen fokozatosan már készült erre a lépésre. Az iPhone 7-ben például a fizikai nyomkodás helyett már csak egy illúziót érzékel a felhasználó, az iPad pedig az OS X dockjára emlékeztető menüsávot kap.

A legújabb almás telefon bemutatója szeptember 12-én várható. Akkor, és ott minden biztosan ki fog derülni.

A szeptemberi iPhone 8 bemutatót mi is élőben közvetítjük majd itt az oldalon.

Forrás: AppleRider/ Techcrunch

Kapcsolódó cikk:




Kommentek megjelenítése