Holnap hálaadás, aztán jön az a nagyon Fekete Péntek

AlmaBlogger   |   2017.11.22 - 17:47   |   Írta: H.A   |   5354
22. nov Holnap hálaadás, aztán jön az a nagyon Fekete Péntek

Az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás (thanksgiving) az egyik legfontosabb nemzeti ünnep.

A hálaadás minden év november havának negyedik csütörtöke, ilyenkor szinte minden üzlet zárva tart, sokszor még egy szimpla tankolás is probléma lehet. Sok amerikai a hivatalosan is munkaszüneti napnak nyilvánított csütörtököt követő pénteket is kiveszi szabadnapként. Ezen a négynapos hétvégén a közeli családtagok gyakran messziről hazautazva összegyűlnek, hogy együtt ünnepelhessék a hálaadást, melynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora.

ThanksGiving Story

A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén az előző évben Plymouth-hoz érkező, az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek. A telepeseket a vampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.

A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradícionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta.

Aztán miután jól teleették magukat csütörtök este, pénteken hajnalban indul a teljes őrület a Fekete Péntek!  A Black Friday az USA-ból ered, és minden év novemberében, a csütörtöki hálaadást követő pénteki napon tartják. Innentől kezdődik a karácsonyi bevásárló szezon, nagyjából 150 millió amerikai vásárló lepi el az üzleteket ezen a pénteken.

A boltok egy része már csütörtök éjféltől nyitott ajtókkal várja a vásárlókat, de legkésőbb reggel 5-re minden üzlet kinyit. Óriási leárazások várják a vásárlókat, nem ritka az 50-70%-os árcsökkenés és ezek nem egy egy termékre, hanem a bolt egész árukészletére vonatkoznak. Ilyenkor szinte lehetetlen parkolót találni, a bevásárlóközpontok környékén teljes az őrület. Aki nem volt még az USA-ban Fekete Pénteken, annak nehéz elképzelni mi folyik ott ezen a napon.  

Itt egy videó a teljes őrületről:

 

 

A Fekete Pénteken produkált bevételi számok beleszámítanak az USA éves makrogazdasági adataiba, talán ez is jól érzékelteti ennek a napnak a jelentőségét. Idén november 24-én fekete pénteken, a hivatalos Online Apple Store és az AlmaShop is komoly akcióval készül.

Ha szeretne olcsón Apple terméket vásárolni, érdemes körül nézni az új termékek között a HasznaltAlma-n!

Kapcsolódó cikkek:

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés


Kommentek megjelenítése