Ink, Mountains & Mystery・Tesztlabor

Alkalmazások - Játékok   |   2019.02.22 - 10:58   |   Írta: Ca$h   |   352
22. feb Ink, Mountains & Mystery・Tesztlabor

Egy csodálatos utazás a festmények világába.

A kínai Palace múzeum közreműködésével készítette a NetEase Games immáron második ( az első a „The Beautiful Dream” volt) ilyen típusú játékát. Az Ink Mountains & Mystery egy csodálatos utazás a kínai mondakörbe, számos eredeti mesét feldolgozva, a festmények fantasztikus látványvilágával kalauzol el minket egy olyan korba, amikor még a szépség, a tisztesség és az emberi értékek voltak a legfontosabbak a világon. A játék a kisebb korosztálynak készült, eredeti mandarin nyelven prezentálták, de nagyon minőségi angol felirattal is van hozzá, szóval a perfekt kínai gyerekek előnyben lesznek, de az angol tudás sem hátrány. Természetesen játszhatnak vele idősebbek is, főleg hogy a cím teljesen ingyenes, szóval mindenki számára elérhető. Bevallom nem tudom mi volt ebben üzlet a készítőknek, lehet hogy támogatást kaptak a múzeumtól, vagy tanító jelleggel készült a program, én ezt nem tudhatom, de tény hogy meglepően értékes alkotás ahhoz képest hogy ingyenes.

Ahogyan azt már a játék elején kiírják, a teljes élvezhetőség érdekében fülhallgató használata erősen javasolt. Csodálatosak a muzsikák és hangeffektek, ahogyan a szinkronszínészek munkája is kimagasló még akkor is ha a legtöbben egy szót sem fognak érteni belőle. Stílusát tekintve az anyag point&click kalandnak számít. A rövid bevezetőben megismerkedhetünk a három főszereplővel; Yixiuval a fiatal Buddhista szerzetessel, aki éppen tanulja a festészetet és a vele járó technikákat, a félszerzet Moyannal aki fiatal kora ellenére meglepően bölcsen tud viselkedni és mindkettőjük mesterével Miaoshannal akinek tulajdonképpen a festményeiben tehetünk egy csodálatos utazást. Szerkezetét tekintve egyik festményből megyünk a másikba, az ottani történetet végig játszva, megoldva a bonyodalmakat, segíteni annak aki rászorul, mindeközben tárgyakat gyűjtögetve, ősrégi titkokat és mítoszokat megoldva. Egy kicsit mese, egy kicsit kaland, tanítójellege is van, megszeretteti az emberrel a festészetet és a végig játszása után biztosak lehetünk abban hogy, másképp fogunk ránézni ezekre az alkotásokra.

Összesen sajnos csak öt festménnyel lesz csak dolgunk, egy tapasztaltabb kalandjátékos sajnos egy bő éjszaka alatt a végére tud jutni, főleg ha őt is elkapja ez a csodálatos és varázslatos világ. Az ötlet szerintem fantasztikus, a prezentációról nem is beszélve. Ahogy a készítők vegyítették a 2D grafikát a 3D-vel ahogy a szemünk előtt kell életre egy-egy festmény az egészen magával ragadó. Miután megérkeztünk a festménybe mindig gondosan figyeljünk oda, hogy a szereplők mit mondanak, igyekezzünk mindenkivel beszélgetni és a nagyon nem odaillő, feltűnően más tereptárgyakra mindig nyomjunk rá egyet, hátha fel tudjuk venni ezzel teljessé téve a gyűjteményünket. Szerencsére mindegyik „pálya” bármikor újrajátszható, szóval lesz lehetőségünk arra, hogy mindent összeszedjünk. A képernyőn való mozgás és utazás sajnos nem lett a legjobb, igaz ez a point&click játékmód kifejezetten érintőképernyőre lett kitalálva. De sajnos nem mindig fogjuk tudni, hogy éppen merre kell menni, a szereplők (főleg a monk) csigalassúsággal közlekedik, Moyan sebessége tökéletesen kielégítő, de hiába halad ő gyorsan, ha a cimborája kínkeserves lassúsággal csinál mindent és mindig rá kell várni. A kicsi félszerzet egyébként nem egyszer meg is említi ezt, de Yixiu joviális, jámbor viselkedésén semmi sem tud változtatni még az sem ha éppen egy kettéválasztott tenger kellős közepén kéne sietni, mindezt úgy, hogy ő úszni sem tud. Az irányítás frusztráló, a közlekedés nehézkes, de szerencsére ha nyomva tartjuk az ujjunkat a képernyőn akkor folyamatosan megadhatjuk a szereplőknek a szükséges irányt, nem kell előttük mindig tapizgatni.

Miután megoldottunk egy festményt, visszakerülünk a valóságba, a mesterünk megkérdezi hogyan tetszett az utazás és hogy esetlegesen mit tanultunk belőle. A köztünk lévő barátság minden egyes alkalommal egyre erősebb lesz, elmélyül a végére szinte már testvérként fogjuk szeretni egymást. Lehetőségünk lesz arra, hogy a folyóparton lévő füzetbe elkészítsük a saját festői logónkat (itt minél tovább jutunk a sztoriban annál több lehetőségünk lesz tervezéskor) illetve olvasgatni is tudunk a korábbi kalandokból megismert szereplőkről. Megnézhetjük a tárgyakat amiket megtaláltunk illetve itt fogjuk azt is látni, hogy mik hiányoznak még. A főszereplőknek a története folyamatosan bővülni fog, a teljes sztorira akkor lesz rálátásunk ha végigvittük a játékot. Visszatérve a házba jobb oldalt látni fogunk egy hatalmas festményt, ami egy csodálatos látképet tár elénk egy korabeli kínai városról és környezetéről. Itt a részletesség zavarba ejtő, kedvünkre ki-be zoomolhatunk, illetve még arra is lehetőségünk lesz, hogy Augmented Realitybe váltva fotókat készítsünk, természetesen egybeolvadva ezzel a látképpel együtt.

Az Ink Mountains & Mystery egy meglepően minőségi utazás a korabeli Kínába és az akkori mondakörökbe. A látványvilág, a hangok, a szinkronok pazarok és lenyűgözőek. De az irányításbeli kellemetlenségek és kiforratlanság miatt nem lehet teljes a relaxáció. Nagyon rövid, igaz mindemellett ingyenes is, szóval egy szavunk se lehetne a hosszúságra. Előfordulhat, hogy idővel fizetős tartalomként letölthetünk majd további festményeket, ha ez így lesz akkor is ez a bevezető öt pálya több mint kielégítő lenne bevezetésnek. De így jelenlegi formájában sajnos ez kevés. Tény viszont hogy erőteljesen rétegjáték, manapság az emberek - főleg a fiatalok - nem értékelik igazán a művészetet és az ilyen gyémántokat mint amilyen ez a játék. Szívem szerint nyolc pontot adnék rá, de jelenlegi formájában nem érdemel ennél többet sajnos. Mindenképpen tegyetek vele egy próbát, még akkor is ha nem kedvelitek ezt a stílust, egy teljes estére mindenképpen megérdemli a figyelmet.

Szerintünk: 7/10

 

 

A játék ingyenesen letölthető az iTunes áruházból.
Kommentek megjelenítése