Rosszabbul muzsikál az A9X a 9,7 inches iPad Pro-ban

Hardver Hírek   |   2016.03.24 - 02:28   |   Írta: Zoltan C   |   2181
24. márc Rosszabbul muzsikál az A9X a 9,7 inches iPad Pro-ban

Az új 9,7 colos iPad Pro-ban ugyanazt a brutál erős dual-core, 64 bites A9X chipet találjuk, amelyet már a 12,9 inches nagytestvérben megismerhettünk. De teljesítményben – legalábbis papíron – már közel sem egyforma ez a két proci. Elég az Apple honlapján körbenéznünk és szembetűnik, hogy bizony visszavettek a kisebb Pro almás tablet órajelén.

A fenti kép az Apple oldalán szereplő processzor összehasonlítás. Röviden a lényeg, az A7-es chiphez hasonlítva az A9X-et, a 12,9 colos iPad Pro estén 2,5-szer gyorsabb CPU-t és 5-ször gyorsabb grafikus teljesítményt mérhetünk, míg a 9,7 colos változatban ugyanezek az értékek csak 2,4 és 4,3.

Korábban is volt már rá példa az Apple-től, hogy kisebb készülékek processzorát kisebb órajelre hangolták. Például, az iPad mini 2 és az iPad Air is az A7-es chipet kapta meg, az egyikben 1,4, a másikban pedig csak 1,3 gigahertzen röcögött.

Valószínűleg az A9X chip lebutítására is azért van szükség, mert a kisebb iPad-ből nehezebben távozik a hő. Szerencsénkre, a sebességkülönbség a két iPad Pro között, nagy valószínűséggel észrevétlen fog maradni a mindennapokban. Sőt, hiába a szándékos teljesítménycsökkentés, a 9,7 colos iPad Pro észrevehetően gyorsabb az iPad Air 2-nél.

Félretéve a benchmark teszteket, a kisebbik iPad Pro bizony sok mindenben felülmúlja a nagytesót. 12 megapixeles hátoldali kamera (vakuval!), True Tone képernyő megjelenítés – csak, hogy említsünk párat.

Egyébként, fentebb már utaltam rá, benchmark teszt is bizonyítja a teljesítménycsökkentést. Az új (tehát a kisebbik) iPad Pro 3022 single-core pontot és 5107 multi-core pontot kapott GeekBench tesztben. Ugyanez a nagyobbik esetén: 3224 és 5466 pont.

 

 

Forrás: macrumors.com

 

Kapcsolódó cikk: Íme, az első videók az újdonságokról testközelből!

Eltűnt 2 GB RAM a kisebb iPad Próból


Kommentek megjelenítése